Externe

Germania reduce vârsta de vot de la 18, la 16 ani pentru alegerile europarlamentare

Vârsta minimă de vot la alegerile pentru Parlamentul European va fi redusă de la 18 la 16 ani, în Germania.

Tineri intrând într-o secție de votare la Cluj-Napoca. Foto monitorulcj.ro Tineri intrând într-o secție de votare la Cluj-Napoca. Foto monitorulcj.ro

 

Bundestagul a aprobat joi, 10 noiembrie 2022, un proiect de lege depus de coaliția de guvernare, Partidul Social-Democrat (SPD), Verzii şi Partidul Liberal Democrat (FDP), pentru modificarea Legii privind alegerile europene (20/3499), conform paginii oficiale a Parlamentului German.


În expunerea de motive, reprezentantii coaliției scriu că actuala vârstă minimă de vot la alegerile pentru Parlamentul European exclude de la dreptul de vot persoanele „care își asumă responsabilitatea în societate și pot și vor să se implice în procesul politic”.

Generația tânără, în special, va fi afectată de problemele care fac în prezent obiectul proceselor democratice de luare a deciziilor. Teme precum protecția mediului, proiectarea sistemelor de securitate socială în perspectiva schimbărilor demografice, stabilirea priorităților pentru investițiile publice și reglementarea internetului, precum și deciziile luate în acest sens, modelează viitorul tinerilor. 


După cum explică cele trei grupuri parlamentare, distribuția pe vârstă a alegătorilor s-a schimbat în ultimii 50 de ani în detrimentul tinerilor. Potrivit proiectului de lege, scăderea vârstei de vot corespunde și evoluțiilor la nivel european. În Rezoluția legislativă a Parlamentului European din 3 mai 2022, de exemplu, se precizeaza ca „vârsta minimă de vot pentru exercitarea dreptului de vot la alegerile pentru Parlamentul European ar trebui, în general, să fie de 16 ani pe viitor”. 

Regulamentul UE din 17 aprilie 2019 a permis statelor membre să reducă vârsta minimă pentru susținerea unei astfel de inițiative la 16 ani. Există deja țări europene în care vârsta minimă de vot pentru Parlamentul European este sub 18 ani. În Austria și Malta, de exemplu, poți vota de la 16 ani și în Grecia de la 17 ani.

CITEȘTE ȘI:

Ministrul Sănătății din Germania susține reintroducerea măștii ca măsură obligatorie pentru a evita un nou val de COVID-19

Locurile de muncă din străinătate, din nou în atenţia românilor. Germania, Olanda și Franța, în topul preferințelor

Germania riscă penuria de gaz şi va fi nevoită să facă „alegeri de societate foarte dificile”, avertizează ministrul german al Economiei

Ultimele Stiri
abonare newsletter