Educație

Lipsă acută de creșe în România! Județul Sălaj are o SINGURĂ CREȘĂ, în Zalău, pe când în municipiul Cluj-Napoca există 18

Situația creșelor din România nu este una strălucită, anunță ministrul Dezvoltării. În tot județul Sălaj există o singură creșă, pe când în municipiul Cluj-Napoca sunt 18 care dispun de peste 1.300 de locuri.

 

 


Ministrul Dezvoltării, Attila Cseke a spus că în România este o lipsă foarte mare de creșe. În România sunt 386 de creșe, iar în tot județul Sălaj există o singură creșă.

 


„Avem 386 de creșe, avem județe cu o singură creșă. În Sălaj, în tot județul e una doar în Zalău. Oriunde mă duc le spun identificați terenurile, noi facem studiile de fezabilitate, puneți-ne la dispoziție terenul, vom construi din bugetul de stat. Ne propunem la sfârșitul mandatului ca situația să fie mult îmbunătățită”, a declarat ministrul Dezvoltării, Attila Cseke, potrivit Digi24.

Clujul are 18 creșe. Emil Boc promite încă două creșe construite de la zero

Județul Cluj stă foarte bine la acest capitol, spre deosebire de alte județe având 18 creșe cu un număr total de 1.382 de locuri. Majoritatea creșelor sunt construite la standarde europene, mobilierul este nou iar bucătăriile sunt dotate cu aparatură de ultimă generație.


Într-un oraș ca și Clujul, creșele sunt un lucru necesar, iar cererile depșesc de cele mai multe ori și numărul locuilor disponibile. Primarul Emil Boc a afirmat în luna ianuarie a acestui an că municipiul Cluj-Napoca ar putea finanța construirea unor creșe în comunele din zona metropolitană, tocmai pentru ca părinții să nu fie nevoiți să își aducă copiii în oraș, doar că acest lucru ar fi posibil doar dacă legea zonelor metropolitane va fi adoptată de Guvern.

Ar exista mai multe beneficii pentru acestă măsură, de la eliminarea traficului din oraș, până la atribuirea a mai multor locuri disponibile în creșe pe raza județului Cluj.


„Zona asta ar trebui să aibă un plan urbanistic general comun, care să stabilească exact și predictibil ce se poate construi în fiecare zonă, iar principiile să fie aceleași ca la Cluj-Napoca: asfalt, utilități bine dozate din punct de vedere al rețelelor, creșe, grădinițe și școli. De multe ori, aş prefera să sprijin o investiţie acolo, o grădiniţă, în Feleacu de exemplu, ca oamenii să nu îşi mai aducă copiii în Cluj-Napoca. Pentru noi, dacă avem această lege, comuna X e mai săracă, să ajutăm noi”, a declarat edilul, la un post local de radio.

Peste 1.300 de locuri în creșele din Cluj!

Creșa Casa Spiridușilor -140 de locuri
Creșa Castelul Fermecat -72 de locuri
Creșa  Căsuța Iepurașilor -90 de locuri
Creșa Cenușăreasa- structura I -40 de locuri
Creșa Cenușăreasa- structura II -90 de locuri
Creșa Clopoțica -40 de locuri
Creșa Martinel- structura I -25 de locuri
Creșa Martinel- strucura II -60 de locuri
Creșa Micul Crecetaș -140 de locuri
Creșa Motanul Încălțat -60 de locuri
Creșa Patrocle -100 de locuri
Creșa Prâslea cel Voinic -50 de locuri
Creșa Prichindel -40 de locuri
Creșa Scufița Roșie -65 de locuri
Creșa Ursuleț -120 de locuri
Creșa Tom Degețel -50 de locuri
Creșa Veronica -100 de locuri
Creșa Vrăjitorul din Oz -100 de locuri


Primarul Emil Boc a anunțat, la începutul acestui an, că primăria intenționează să construiască de la zero două creșe în anii următori. Este vorba de o nouă creșă pe strada Câmpului din cartierul Mănăștur, a cărei construire ar urma să debuteze anul acesta și una pe strada Feroviarilor din cartierul Mărăști.

Creșă pentru bebelușii sub 6 luni în Cluj-Napoca

Bebelușii care au între 0 și 6 luni nu au acces în creșe de stat din Cluj-Napoca, deoarece în metodologia de organizare și funcționare a creșelor și a altor unități de educație timpurie antepreșcolară nu se prevede nicăieri ca sugarii de 0-6 luni să nu fie primiți în creșe.

Consilierul local USR-Plus Adriana Cristian a inițiat un proiect de hotărâre alături de Oana Maria Surdu, de asemenea membru USR-Plus prin care doresc să introduce și posibilitatea bebelușilor care au sub 6 luni să aibă acces la creșele de stat. Cele două mămici au analizat dotările de care au nevoie creșele pentru a-i putea primi pe bebeluși: covoare de activități, scaunele tip relax, congelator pentru laptele matern pentru masa bebelușului, aparat de încălzire a laptelui la temperatura adecvată pentru hrănire și amenajarea unui separeu pentru alăptare.

„Datorită concediului de maternitate de doi ani, printre cele mai lungi concedii din Uniunea Europeană, se interpretează greșit că instituțiile statului nu trebuie sa asigure serviciile de îngrijire și creștere a sugarilor. Propunem ca administrația clujeană să înființeze, în 2021, trei grupe de creșă pentru sugari începând cu vârsta de 0 luni și să asigure amenajarea corespunzătoare a acestora pentru oferirea acestui serviciu”, a declarat Adriana Cristian, consilier local USR-Plus.

CITEȘTE ȘI:

150 de locuri noi în creșele din Cluj-Napoca, în 2020. Două creșe vor fi construite de la zero, în anii următori

 

 

abonare newsletter