Educație

O aplicație dezvoltată de șase elevi din Cluj, soluția pentru problema bicicletelor și trotinetelor în trafic

Șase elevi din Cluj-Napoca au dezvoltat o aplicație care ar putea rezolva problema bicicletelor, motocicletelor și trotinetelor în trafic. „CyclinGo” a fost premiată la Gala de excelență „10 pentru Cluj”.

 

 


Șase liceeni din programul Academica DpIT („Descoperă-ți pasiunea în IT”) au fost premiați în cadrul Galei de excelență „10 pentru Cluj” și desemnați de autoritățile clujene ca elevii cu cele mai bune rezultate în Inovație. Ei au câștigat acest titlu datorită aplicației pe care au creat-o, CyclinGo.

 


Aplicația ar putea reprezenta soluția pentru problema bicicletelor, motocicletelor și trotinetelor din Cluj-Napoca, unde traficul este intens.

„Cei mai buni dintre cei buni” la Inovație

Cei șase elevi câștigători provin din mai multe licee din Cluj-Napoca. Echipa victorioasă la categoria Inovație din cadrul Galei de excelență este formată din elevii Biriș Radu Ionuț, Bucur Andreea Camelia, Buda Cornel Iustin, Dan Alexandru, Nemeș Teodora și Prodan Radu Matei.


Liceeni au urmat programul de practică a Academiei DpIT la o companie prezentă pe piața clujeană, unde timp de șapte luni au muncit pentru a realiza aplicația CyclinGo.

„Avem un premiu de excepție, care merge la Asociația DpIT, pentru un proiect inedit, care aduce siguranță în trafic. Este un lucru de care avem nevoie fiecare dintre noi. Dorim, în același timp, să încurajăm dimensiunea mobilității alternative la mașină. Clujul este prin excelență un oraș care și-a propus să crească la cel mai înalt grad calitatea vieții, or asta nu se poate face decât prin diminuarea consumului gazului cu efect de seră, printr-un mediu verde, nepoluant, prin încurajarea transportului alternativ la mașină, prin încurajarea mobilităților alternative de sharing, de bike sharing, car sharing, iar acești tineri minunați, extraordinari, din echipa GetOverIT, au reușit această aplicație. Bravo lor pentru dedicație, bravo pentru talentul pe care îl au, pentru faptul că au ales un domeniu de maxim interes pentru noi, clujenii”, a declarat Emil Boc, primarul municipiului Cluj-Napoca.


Aplicația care ar putea rezolva problemele din trafic

Aplicația realizată de echipa GetOverIT este una inovativă și complexă. Aceasta este constituită dintr-un hardware și o aplicație mobilă. Prima parte este reprezentată de un sistem de semnalizare inteligent pentru bicicliști, motocicliști și trotinetiști. Aceasta ia forma unei veste cu leduri.

„Vesta” poate să fie personalizată din aplicație. În prezent, produsul este un prototip perfect funcțional și se află în stadiul în care poate să fie lansat pe piață.


„Viitorul le aparține celor care ştiu să își aducă visurile în realitate, iar elevii pregătiţi de noi își adaugă cu succes pe listă și această abilitate. Acești tineri continuă să crească și să devină vectori de schimbare în comunitate și după finalizarea programului Academia DpIT. Experiența ediției 2020 ne arată încă o dată că trebuie să susținem inovația în perioada de criză. Nu o putem pune „în așteptare”, pentru că își pierde vigoarea, iar la ieșirea din criză avem nevoie tocmai de creativitatea tinerilor”, a precizat Liliana Ștefan-Cazacu, președinte al Asociației DpIT.

Excursie la Bruxelles pentru echipa GetOverIT

Cei șase elevi au fost premiați de europarlamentarul Daniel Buda cu o excursie la Bruxelles. Totodată, liceeni vor putea vizita Parlamentul European.

„Dumneavoastră reprezentaţi viitorul României de mâine şi vă îndemn să rămâneţi la Cluj-Napoca, capitala educaţiei şi dezvoltării în domeniul inovaţiei şi IT-ului pentru a aduce un plus de valoare societăţii în care trăim”, le-a spus Daniel Buda.

„CyclinGo” a câştigat locul I la concursul desfăşurat la finalul programului Academia DpIT 2020. Program se află la cea de-a VI-a ediţie, care s-a desfășurat online, din cauza situaţiei epidemiologice actuale.

Asociația DpIT mai are două programe gratuite în derulare care susțin atât educația, cât și dezvoltarea tehnologiei. „SpecialProf” este unul dintre cele două, prin care profesorii au acces la cursuri de specializare în IT, iar celălalt program este „RoboClub”, prin care copiii din clasele primare pot urma ateliere de robotică.

Gala de excelentă „10 pentru Cluj”

Ediția a XII-a a Galei de excelență „10 pentru Cluj” a avut loc pe data de 15 decembrie, online. Evenimentul este organizat de Primăria Cluj-Napoca în fiecare an și este dedicat elevilor cu rezultate impresionante, obținute pe parcursul anului școlar, din diverse domenii de activitate.

La finalul fiecărui an, mulți copii și tineri clujeni, cu rezultate deosebite, sunt recompensați cu premii și diplome. Elevii premiați la Gala de excelență au vârste cuprinse între 3-18 ani.

CITEȘTE ȘI:

Centru de excelență în tratarea cancerului pentru UMF Cluj. Boc: „Am putea să găsim un leac definitiv pentru cancer”

 

100 de elevi clujeni au fost premiați pentru rezultatele obținute în anul școlar 2019-2020. „Cluj, pe primul loc la educație”

 

Ultimele Stiri
abonare newsletter