Educație

România a închis toate școlile, în timp ce unele țări au găsit alte măsuri pentru a stopa răspândirea virusului COVID19

Școlile din România sunt trecute pe scenariul roșu pentru o perioadă de 30 de zile, în contextul în care mulți copii din țară nu au acces la internet. Măsura Guvernului a venit în contextul în care țara noastră a ajuns și la 10.000 de cazuri COVID-19 pe zi.

romania-a-inchis-toate-scolile-in-timp-ce-unele-tari-au-gasit-alte-masuri-pentru-a-stopa-raspandirea-virusului-covid19 romania-a-inchis-toate-scolile-in-timp-ce-unele-tari-au-gasit-alte-masuri-pentru-a-stopa-raspandirea-virusului-covid19

 

 


Din cauza numărului de cazuri COVID-19 care a crescut semnificativ în ultima perioadă la noi în țară, Guvernul a decis ca toate unitățile de învățământ din România să treacă pe scenariul roșu pentru o perioadă de 30 de zile. Acest lucru înseamnă că peste 2,9 milioane de elevi fac cursurile în mediul online.

Ce măsuri au luat alte țări pentru stoparea răspândirii virusului

În alte țări școlile au rămas deschise, în ciuda numărului mare de cazuri COVID-19 care s-a înregistrat. Unele țări europene au găsit alte soluții pentru a stopa răspândirea virusului, cum ar fi închiderea barurilor, sau restricționarea zonelor cu risc ridicat de infectare.


În Germania școlile au rămas deschise, iar soluția de a stopa virusul a fost de a închide toate barurile. La fel și în Portugalia, elevii continuă să meargă la școală, iar măsurii mai serve au fost aplicate în zonele cu rate ridicate ale infecțiilor. În Italia, o țară care de la începutul pandemiei a înregistrat numeroase cazuri, a decis ca elevii cu vârste mici să meargă în continuare fizic la școală.

Expertul în educație, Elena Lotrean a explicat pentru Mediafax, faptul că pierderile de învățare vor afecta elevii pe termen lung.


„O să avem în timp urmările dacă menținem școlile închise și o să vedem niște urmări destul de dezastruoase. Uitându-ne la țările din jur, au închis școlile acolo unde situația o cerea, unde existau focare, unde exista un număr mare de infectări. Avem nevoie de niște decizii informate cred eu. Nu am văzut în România studii care să spună că este o problemă foarte mare această zonă”, a declarat Elena Lotrean, expert în educație, potrivit sursei citate.

Aproape jumătate dintre părinți consideră că închiderea şcolilor nu este una bună pentru sistemul de educaţie, iar 45,2% dintre ei cred această decizie ca fiind una necesară, conform unui sondaj al Federaţiei Naţionale a Asociaţiilor de Părinţi (FNAP).


Degeaba ai tabletă, dacă nu ai semnal la internet

De asemenea, studiile World Vision România arată că școala online, în mediul rural, rămâne o utopie: 40% dintre copiii din mediul rural nu au participat la școala online în prima perioadă a restricțiilor, iar în unu din trei sate există zone cu semnal slab sau inexistent, lucru care îi afectează direct pe elevii care fac eforturi să-şi continue studiile.

Amintim că la începutul anului școlar, Guvernul a promis 250.000 de tablete pentru elevii care au o situație financiară precară, dar din păcate doar 43.455 de dispozitive au fost livrate până în momentul de față, potrivit reprezentanții Ministerului Educației.


Înainte de a intra în vigoare măsura școlii online, erau trecute în scenariul roșu 4.500 de unități de învățământ din țară, deși doar în 368 au fost înregistrate cazuri de Covid-19. Cu alte cuvinte, focarele nu s-au format în unitățile de învățământ.

CITEȘTE ȘI:

Peste 13.000 de școli din țară încep azi predarea în sistemul online. Milioane de copii au fost luați pe nepregătite

 

abonare newsletter