Educație

Câți bani scot din buzunar părinții pentru educația copilului? Din ce în ce mai mulți!

Cheltuielile unei familii cu educaţia s-au majorat în trimestrul I din 2019 cu 25,37%, faţă de trimestrul I din anul precedent, potrivit datelor comunicate de Institutul Naţional de Statistică.

Cu toate acestea procentul alocat acestui capitol, în totalul cheltuielilor de consum ale unei gospodării rămâne cel mai mic dintre toate grupele analizate, de doar 0,5%.
O familie a cheltuit în primele 3 luni ale anului o sumă de 11,81 lei pe lună, în medie. Creşterea faţă de cheltuiala medie lunară de anul trecut a fost de 2,39 de lei, adică 25,37%.

Cele mai mari cheltuieli, în sumă nominală, au fost cele pentru alimente, în valoare de 779 de lei pe lună, urmate de cele pentru facturi şi întreţinere – 435 de lei şi alcool şi tutun, 190 de lei pe lună.


Cea mai mare creştere procentuală şi nominală în structura cheltuielilor unei gospodării a fost, potrivit datelor INS, cea pentru Impozite, contribuţii şi taxe. Concret, faţă de trimestrul I din anul trecut, când suma era de 965 de lei pe lună, un an mai târziu suma a crescut cu 316 lei. Procentual, creşterea este de 32,78%.

Cheltuielile totale de consum înseamnă ansamblul cheltuielilor efectuate de populaţie pentru necesităţile
de consum curent (produse alimentare, mărfuri nealimentare, servicii) şi intrate în consum, contravaloarea consumului uman de produse agroalimentare din resursele proprii ale gospodăriei.


Impozite, contribuţii, cotizaţii, taxe înseamnă ansamblul cheltuielilor băneşti destinate plăţilor cu caracter
obligatoriu către sistemul fiscal (impozite, contribuţii, cotizaţii, taxe), potrivit metodologiei INS.

Ultimele Stiri
abonare newsletter