Educație

Matematica în era digitală, învăţată de elevii Colegiului Tehnic „Ana Aslan”

În perioada 25-29 ianuarie 2015 o delegație a Colegiului Tehnic Ana Aslan din Cluj-Napoca formată din doi profesori şi trei elevi au participat în San Benedetto del Tronto, Italia, la cea de a doua reuniune de proiect a parteneriatului strategic Erasmus + intitulat Math Around Us.

Schimbul de elevi și profesori a fost găzduit de către școala parteneră din localitate, Liceo Scientifico Statale B. Rosetti.

Coordonatorul European al acestui parteneriat strategic este Colegiul Tehnic Ana Aslan Cluj-Napoca, și este co-finanțat de către Comisia Europeană cu suma de 193.880 euro prin programul Erasmus+.


Grupul țintă al acestui proiect îl reprezintă aproximativ 4000 de elevi de liceu, cu vârste între 14 și 18 ani din cele 8 țări partenere, iar aproape 1000 de elevi din numărul total provin din medii defavorizate social și economic.

Pe lângă profesorii și elevii școlii gazdă, la această activitate au participat 13 profesori şi 21 de elevi din cele 7 țări partenere: Polonia, Ungaria, Portugalia, Lituania, Danemarca, Grecia și România.


Scopul acestei întâlniri l-a reprezentat instruirea teoretică și practică a elevilor și profesorilor străini în predarea lecțiilor de matematică și arte reunite sub titlul temei „Matematica în Arte”. În cele cinci zile petrecute în școală, elevii au asistat la ore de matematică, desen, pictură; au lucrat pe platforma eTwinning la pagina proiectului și au realizat o broșură de diseminare în format digital despre săptămâna petrecută în Italia. Profesorii au participat la seminarii de instruire organizate de către școala gazdă și de către profesori ai Facultății de matematică din Perugia și ai Universității de Arte din Urbino.

Proiectul își propune să îmbunătățească abilitățile și competențele în domeniul matematicii, să crească motivația elevilor de a învăța matematica și implicit creșterea notelor la examenele naționale, să lărgească orizontul profesional al profesorilor prin participarea la ateliere/seminarii de dezvoltare profesională pe teme de peer-learning, CLIL și Blended learning pentru a putea crea materiale de predare noi şi inovatoare dar și să îmbunătățească competențele de TIC și comunicare în limba engleză, atât pentru elevi cât și pentru profesorii implicați (până la nivel B1 si B2).


Produsele finale ale proiectului constau din website-ul proiectului, aflat pe platforma educațională eTwinning și de unde se pot descărca gratuit lecțiile dezvoltate; o carte digitală conținând 8 capitole, câte unul pentru fiecare temă studiată; un nou curriculum pentru orele de matematică opțional; un joc-aplicație pentru mobile/tablete, disponibil gratuit pe App store şi Google play, începând cu anul școlar 2016/2017.

Pentru anul întâi de proiect, fiecare parte va pregăti materiale didactice pentru tema aleasă, după cum urmează: Matematica în Laboratorul de Științe (România), Matematica în Arte (Italia), Matematica în mediul înconjurător (Danemarca), Matematica în Muzică (Polonia) urmând ca în anul doi să fie studiate următoarele 4  teme: Matematica în Astronomie (Lituania), Matematica în Informatică (Ungaria), Matematica în Arheologie (Grecia) și Matematica în Geografie (Portugalia).


În timpul întâlnirilor de proiect (Short-term exchange for students and staff), țara gazdă prezintă lecțiile dezvoltate pe tema aleasă, elevii străini participă la ore, profesorii participă la ateliere/seminarii de lucru pe aceste teme dar și pe teme legate de metodica predării timp de 5 zile. După ce se întorc în țara de origine, profesorii și elevii predau aceste teme colegilor lor și claselor implicate în proiect din fiecare țară pe parcursul următoarei luni. Platforma eTwinning a fost aleasă ca și platformă educațională pe care elevii și profesorii o vor folosi pentru a face schimb de idei, materiale etc.

„Fără îndoială, cele mai mari beneficii în urma participării în acest proiect le dobândesc elevii care beneficiază de predarea unor lecții interdisciplinare și de posibilitatea de a-și îmbunătății cunoștințele de matematică dar și de limbă străină – respectiv, limba engleză-deoarece comunicarea la nivel de parteneriat se face în această limbă. Interdisciplinaritatea implică folosirea unui limbaj comun între diferite domenii ale cunoașterii permițând schimburi de ordin conceptual și metodologic. Avantajele interdisciplinarității sunt multiple, deoarece ea clarifică mai bine o temă făcând apel la mai multe discipline, creând ocazii de a corela limbajele disciplinelor școlare și permițând o aplicare a cunoștințelor în diferite domenii, realizându-se astfel o aprofundare a informațiilor accumulate în anii școlarizării. Totodată predarea unei teme în mod interdisciplinar pune accent pe aspecte multiple ale dezvoltării elevilor: intelectuală, socială, emoțională, fizică, estetică”, a declarat profesoara Andreea Suciu, coordonatorul proiectului.

abonare newsletter