Educație

Vă mai amintiți de scandalul de la Liceul Șincai? A reapărut ... într-o piesă de teatru

La începutul anului, zeci de elevi de la Liceul ”Gheorghe Şincai” din Cluj au fost implicaţi într-un scandal de proporţii după ce au creat un grup pe Facebook unde au fost publicate fotografii cu profesori, însoţite de injurii şi comentarii ironice sau defăimătoare la adresa acestora.

La Fabrica de Pensule din Cluj, în cadrul turneului Manifest pentru Dialog, propus de către Bogdan Georgescu, a fost pus în scenă, zilele trecute, de către câțiva actori, scandalul de la Liceul Teoretic „Gheorghe Șincai”.

„Antisocial” este unul dintre cele mai dezbătute spectacole ale momentului, și are un turneu național în 21 de orașe ale țării. Producția semnată de Bogdan Georgescu este o demonstrație în forță de teatru tânăr, o radiografie detaliată a crizei din sistemul educațional românesc și a conflictului dintre generații.


Acest turneu, care se derulează din noiembrie până la finalul acestei luni, are ca și sursă de inspirație scandalul din luna februarie 2015, în care elevii liceului clujean „Gheorghe Șincai” creează un grup secret pe o platformă de socializare. Profesorii află, se infiltrează și îi demască. Cu ajutorul unor elevi. Totul a început la Cluj. Au readus, așadar povestea aici, gândidu-se ca aceast turneu sa aibă subiectul ce poartă numele „ANTISOCIAL” .

Inițiatorii acestui proiect și-au popus să pună în scenă povestea aceasta în orașe precum Constanța, Tulcea, Brăila, Galați, Iași, Botoșani, Suceava, Brașov, Bistrița, Tîrgu Mureș, Sfântu Gheorghe, Ploiești, Pitești, Rîmnicu Vâlcea, Craiova, Timișoara, Arad, Baia Mare, Cluj-Napoca, Sibiu. Ultima reprezentație va avea loc la București în 14 decembrie, având ca invitați oameni importanți din domeniul educației, culturii, dar și din presa națională.


Piesa de teatru cu subiectul „ANTISOCIAL” a fost jucată și se va mai juca de către actorii Anton Balint, Cristina Blaga, Paul Bondane, Călin Roajdă, Alexandra Şerban, Cristian Timbuş, Maria Tomoiagă, Luminița Puiuleț fiind managerul de proiect.

Acești actori creează o atmosferă de  cancelarie, în care cadrele didactice beau cafea și fumează. Putem să recunoaștem profesoara autoreferențială, profesorul-prietenul-elevilor, aproape-pensionatul-alcoolic, profa-sexy, profu' de istorie, profa de mate care le dă ore elevilor olimpici.


Chiar dacă e bazată  pe povestea de la Cluj, piesa de teatru are un background autobiografic. Cei șapte actori și dramaturgul și-au transcris o parte dintre propriile experiențe din liceu, similare sursei de inspirație.

Bogdan Georgescu, autorul spectacolului, a folosit acest punct de plecare pentru a construi o poveste complexă și provocatoare, care îmbină biografiile reale ale actorilor cu teme actuale. Pentru a duce mai departe întrebările ridicate de spectacol, acesta este urmat de o dezbatere liberă cu publicul.


„Avem o șansă importantă, în acest moment, să punem în discuție educația bazată pe autoritate, în care tinerii sunt tratați cu condescendență. Vrem să dovedim că teatrul poate crea un spațiu în care toată lumea învață de la toată lumea, un spațiu de dezbateri în care toată lumea are drepturi egale: părinți, elevi sau profesori“ explică Bogdan Georgescu.

Turneul Manifest pentru Dialog își propune să aducă în sălile de teatru, în fiecare dintre cele 21 de orașe în care producția se va opri în săptămânile următoare, elevi, părinți și profesori, să declanșeze și să susțină o dezbatere vie între aceștia. Mai mult, pagina de Facebook a turneului s-a transformat într-un forum deschis pentru toți cei care au ceva de spus despre problemele ridicate de spectacol.


Florina Homei

Ultimele Stiri
abonare newsletter