Educație

Taxe de şcolarizare mai mari la facultăţile din Cluj. VEZI ce universităţi au luat această decizie

Anul universitar începe cu veşti proaste pentru studenţii din toată ţara ca urmare a deciziei tot mai multor universităţi să majoreze taxele de studiu. În Cluj, din cinci universităţi, două au mărit taxele de şcolarizare.

Un studiu realizat de Alianţa Naţională a Organizaţiilor Studenţeşti din România (ANOSR) arată că în ultimul an, multe universităţi din ţară au crescut atât taxele de cămin cât şi cele de studiu. Astfel de cazuri se întâlnesc şi în Cluj. La Universitatea de Arte şi Design Cluj-Napoca propunerea de creştere a taxei a fost de la 3.000 la 3.700 de lei, iar după lungi dezbateri în Senatul Universităţii, cu demersuri continue ale organizaţiei studenţilor, creşterea a rămas la valoarea de 3.300 de lei. Potrivit aceluiaşi studiu, la Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca şi la Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară Cluj-Napoca nu au existat discuţii despre majorarea taxelor de studiu. La Universitatea Babeş-Bolyai (UBB) Cluj-Napoca şi la Universitatea de Medicină şi Farmacie (UMF) Cluj s-au majorat deja taxele. La UBB, din acest an universitar studenţii vor plăti mai mult, pentru unele facultăţi, cu 100 - 500 lei. La UMF Cluj, taxa anuală este de 8.000 lei.

17 din 23 universităţi au mărit taxele

Analizând situaţia din cadrul a 23 de universităţi din ţară, ANOSR a constatat că în 17 dintre acestea (74%) au crescut taxele de studiu sau au existat discuţii în acest sens la nivelul structurilor de conducere ale universităţilor în ultimul an universitar. Mai grav este că în jumătate dintre universităţile analizate taxele de şcolarizare au fost deja crescute începând cu noul an universitar. La Universitatea “Ştefan cel Mare” din Suceava  taxa de şcolarizare a crescut cu valori cuprinse între 500 şi 900 de lei, în funcţie de cicluri şi domenii de studiu. Academia de Studii Economice Bucureşti a crescut taxele pentru licenţă şi masterat cu 500 de lei (de la 3.000 la 3.500 de lei, respectiv de la 4.500 la 5.000 de lei), iar pentru doctorat cu 1.000 de lei (de la 5.500 la 6.500 de lei). La Universitatea ,,Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi taxele au crescut anul trecut, la nivelul licenţă diferenţa fiind în general de la 2.200 la 2.700 de lei. La Universitatea de Arte şi Design Cluj-Napoca taxa a crescut de la 3.000 la 3.300 de lei. Universitatea ”Dunărea de Jos” Galaţi a crescut taxa cu 200 de lei la domeniile tehnice şi 100 de lei la domeniile umane.


Taxe de cămin mai mari la 57% din universităţi

Studenţii din cadrul ANOSR atrag atenţia că în ceea ce priveşte taxele de cămin, 57% dintre universităţile analizate au crescut regia de cămin sau a fost discutată posibilitatea creşterii la nivelul conducerii universităţii. "Acest lucru nu vine deloc ca o surpriză, având în vedere că subvenţia cămine-cantine nu a mai crescut din 2007, neadaptându-se astfel la rata inflaţiei. De asemenea, au scăzut considerabil şi investiţiile în reparaţii şi modernizări ale căminelor. Astfel, există cămine în care regia lunară a atins valori record: 500 de lei – Căminul Akademos – Universitatea ”Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi (2 sau 3 studenţi în cameră), 320 de lei – Universitatea “Ştefan cel Mare” din Suceava (3 studenţi în cameră)", au declarat reprezentanţii ANOSR. Pe de altă parte, există universităţi care oferă preţuri mai mici pentru regiile lunare, însă studenţii sunt nevoiţi să stea înghesuiţi câte 4 sau 5 într-o cameră:  150 de lei – Universitatea de Medicină şi Farmacie ,,Gr T Popa” Iaşi (4 în cameră), 100 de lei – Universitatea Babeş-Bolyai, Cluj-Napoca (5 în cameră), 95 de lei  – Universitatea ,,Politehnica” Timişoara (5 în cameră), 155 de lei – Universitatea Tehnică Cluj-Napoca (4 în cameră), 120 de lei – Academia de Studii Economice (4 în cameră).

abonare newsletter