Educație

Judeţul Cluj este gata de începerea şcolii: Instalatorul şcolii este folosit pe post de şofer, maşinile sunt rudimentare, iar toaletele arată mai rău ca-n Evul Mediu

Cu toate că autorităţile judeţene se bat cu pumnul în piept că judeţul Cluj este pregătit să-şi primească elevii începând cu 16 septembrie în unităţi de învăţământ reabilitate şi autorizate sanitar, primarii din mai multe sate îi contrazic şi spun că realitatea este cu totul alta decât cea din informăriile care ajung la urechile oficialilor.

Judeţul Cluj este gata de începerea şcolii: Instalatorul şcolii este folosit pe post de şofer, maşinile sunt rudimentare, iar toaletele arată mai rău ca-n Evul Mediu - Sursa foto: tollo.ro Judeţul Cluj este gata de începerea şcolii: Instalatorul şcolii este folosit pe post de şofer, maşinile sunt rudimentare, iar toaletele arată mai rău ca-n Evul Mediu - Sursa foto: tollo.ro

Zeci de primari şi directori de şcoli din judeţul Cluj au participat, miercuri, la o întâlnire cu prefectul judeţului Cluj, Gheorghe Vuşcan, şi şeful Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ) Cluj, Valentin Cuibus, unde au discutat despre stadiul pregătirii unităţilor şcolare din judeţ în perspectiva începerii anului şcolar 2013-2014.

Valentin Cuibus a precizat că în acest moment, din totalul de 693 de unităţi de învăţământ, există 154 de astfel de unităţi care nu sunt autorizate sanitar după ce au fost descoperite zeci de nereguli.


“Neautorizate sanitar avem un număr de 154 de şcoli, şapte în mediul urban şi 147 în mediul rural. Problemele identificate pentru care şcolile nu au primit autorizaţie se referă la lipsa apei, lipsa grupurilor sanitare, lipsa apei potabile, clădiri degradate, iluminat insuficient, mobilier degradat. În total, în judeţul Cluj există 389 unităţi de învăţământ în mediul urban şi 304 în mediul rural”, a precizat Cuibus.

Directorul Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Cluj, Dorina Duma, a precizat că din total de 693 de obiective, şcoli, grădiniţe, licee, colegii, internate, cantine, săli de sport, figurează cu autorizaţie sanitară 539 (78%), iar 154  (22%) sunt fără autorizaţie sanitară. “Faţă de luna septembrie 2012 a crescut ponderea obiectivelor autorizate de la 76% la 78%”, a precizat Duma.


Prefectul Clujului, Gheorghe Vuşcan, a declarat că judeţul Cluj are foarte puţine probleme în ceea ce priveşte începerea anului şcolar şi le-a transmis primarilor şi directorilor de şcoli să se înţeleagă pentru binele elevilor, precizând totodată că „şcoala, biserica şi spitalul sunt lucruri sfinte”.

Instalatorul şcolii, pe post de şofer

Vasile Tripon, primarul comunei Călăţele, le-a transmis autorităţilor că situaţia prezentată nu este la fel de roz şi la faţa locului. “Situaţia nu este chiar aşa cum se precizează aici. Începe şcoala azi, mâine, şi eu de un an de zile fac demersuri pentru deblocarea unui post de şofer. Din nou, voi lua instalatorul şcolii şi-l voi pune să ducă şi să aducă copiii de la şi înspre şcoală. Dacă, doamne fereşte, se întâmplă ceva tot eu voi fi vinovat, nu va fi tras la răspundere directorul şcolii. Noi folosim o maşină veche de 20 de ani să transportăm elevii, alte şcoli au primit maşini noi, este o problemă foarte mare, că unii elevi vin şi de la 20 de kilometri, pur şi simplu nu avem cu ce să-i transportăm. Dacă eu nu pun la dispoziţie maşina şcolii că nu are şofer, eu sunt de vină, nu directoarea şcolii”, a precizat Tripon.


Gheorghe Vuşcan a precizat că mâine va pleca la Bucureşti şi va încerca să rezolve problema deblocării posturilor. Cu şoferul este o problemă absolut gravă. Dacă se întâmplă ceva, nu putem transporta elevi cu maşini improvizate şi şoferi instalatori”, a spus prefectul.

Ultimele Stiri
abonare newsletter