Educație

Două variante de planuri-cadru pentru licee: elevii și școlile pot alege

Ministrul Educației, Daniel David, a lansat o reformă care oferă liceelor două opțiuni: să folosească planul-cadru standard, deja aprobat, sau să-și creeze o variantă personalizată adaptată nevoilor specifice ale școlii.

Ministrul Educației a semnat ordinul privind pilotarea planurilor-cadru în învățământul liceal | Foto: Inquam Photos - Gyozo Baghiu Ministrul Educației a semnat ordinul privind pilotarea planurilor-cadru în învățământul liceal | Foto: Inquam Photos - Gyozo Baghiu

 

 


Ministrul Educației, Daniel David, a semnat ordinul privind înființarea Programului național pentru pilotarea sistemică a planurilor-cadru în învățământul liceal de stat, particular și confesional.

Două variante de planuri-cadru pentru liceu

„Avem acum două variante de planuri-cadru pentru liceu. Varianta standard, aprobată recent, a parcurs un proces lung de consultare și dezbateri, lăsând în mod deliberat o astfel de perioadă lungă pentru a ne asigura că vocea tuturor este ascultată”, a transmis ministrul Educației, potrivit unui comunicat remis presei marți.


Potrivit ministrului, a rezultat în final o variantă care, față de versiunea aflată în vigoare și față de cea pusă în consultare/dezbatere, include următoarele modificări derivate din consultare/dezbatere:

  • accentuează mai bine profilul/specializarea;
  • aduce un modul de cultură națională (readucând gramatica la acest nivel și istoria românilor/României și geografia României ca discipline);
  • asigură un echilibru mai bun între discipline pentru a forma cele opt (8) competențe-cheie;
  • regândește oferta școlii (care trebuie să includă obligatoriu câteva discipline relevante);
  • descentralizează mai mult decizia la nivelul școlii/elevului.

CITEȘTE ȘI:
Liceele cu 100% promovabilitate la BAC 2025 Cluj

Daniel David a spus că aceștia sunt primii pași în reforma curriculară la nivel de liceu, următorii pași presupunând: noi programe, manuale noi, formarea profesorilor.


„Vom avea echipe mixte de profesori din preuniversitar, universitar și specialiști ai Academiei Române, care, urmând modele curriculare din țări la care ne raportăm prin prisma performanței educaționale, trebuie să propună conținuturi mai relevante și mai aerisite, relaționând pregătirea preuniversitară cu cea universitară. Până la 25% din timpul alocat unei discipline va trebui folosit pentru consolidare, activități remediale și de utilizare a competențelor în viața cotidiană. Anticipez finalizarea lor în luna noiembrie 2025”, a declarat David.

Posibilitatea personalizării la nivelul fiecărei școli

Acesta a susținut că pornind de la noile programe vor fi regândite manualele, combinând abordările clasice cu cele digitale (inclusiv cu resurse online, gaming), în funcție și de specificul disciplinei, licitația pentru acestea urmând a avea loc în luna decembrie 2025.


Ministrul Educației a amintit că formarea continuă a profesorilor în predarea noului model curricular va începe cu luna ianuarie 2026.

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Clujul rămâne pe primul loc pe țară la BAC! Nu are, însă, nicio medie de 10.

Profesorii ies din nou în stradă. Sindicaliștii din învățământ vor manifesta în Piața Victoriei și în fața Parlamentului.

abonare newsletter