Educație

Prima etapă pentru înscrierea copiilor la creșă și grădiniță pentru anul școlar 2025 – 2026. Calendarul complet.

Luni încep înscrierile la grădiniță, creșă și în serviciile de educație timpurie complementare, pentru anul școlar 2025-2026. Etapele de înscriere.

Săptămâna viitoare încep înscrierile la grădiniță, creșă și în serviciile de educație timpurie complementare, pentru anul școlar 2025-2026 |Foto: edu.ro Săptămâna viitoare încep înscrierile la grădiniță, creșă și în serviciile de educație timpurie complementare, pentru anul școlar 2025-2026 |Foto: edu.ro

 

 


Ministerul Educației și Cercetării (MEC) a anuțat, sâmbătă, deschiderea înscrierilor la creșă și grădiniță, precum și în cazul serviciilor de educație timpurie pentru viitorul an școlar. 

CITEȘTE ȘI: 
Începe a doua etapă de înscriere în învățământul primar

Înscrierea nu se face pe principiul „primul venit, primul servit”, astfel încât ordinea înscrierii/numărul de înregistrare al cererii nu constituie un criteriu, arată sursa citată. 


Înscrieri la creșă și grădiniță pentru anul școlar 2025 - 2026

Luni, 26 mai, încep înscrierile la grădiniță, creșă și în serviciile de educație timpurie complementare, pentru anul școlar 2025-2026.

„Înscrierea se face pe baza criteriilor generale și specifice descrise în metodologia de înscriere”, informează, sâmbătă, Ministerul Educației. 


În grupele de nivel antepreșcolar (creșă) pot fi înscriși copiii cu vârste între 3 luni și 3 ani, în limita numărului de locuri disponibile după etapa de reînscrieri.

În grupele de nivel preșcolar (grădiniță) pot fi înscriși copiii cu vârste între 3 și 6 ani, în limita locurilor disponibile după etapa de reînscrieri. 


În cererile-tip de înscriere părinții pot trece trei opțiuni, în ordinea preferințelor. Cererea se depune la unitatea de învățământ aleasă ca primă opțiune. 

„Grupa mare și grupa mijlocie fac parte din învățământul obligatoriu. Înscrierea la grădiniță se va face acordându-se prioritate cuprinderii în grădinițe a copiilor de 4 și 5 ani”, arată MEC


CITEȘTE ȘI: 
Peste 100 de clase în plus la școlile primare din Cluj

În județul Cluj, pentru anul școlar 2025-2026, Inspectoratul Școlar Județean (ISJ) Cluj a aprobat următoarele cifre de școlarizare:
*Învățământul antepreșcolar: 152 de grupe, cu 12 grupe mai multe, față de anul școlar în curs
*Învățământul preșcolar: 287 grupe cu Program Normal, 564 grupe cu Program Prelungit

Ce documente conține dosarul de înscriere

Dosarul de înscriere într-o unitate de învățământ cu personalitate juridică cu grupe de nivel preșcolar și/sau antepreșcolar, precum și în serviciul de educație timpurie complementar cuprinde următoarele documente:
*cerere-tip: pe această cerere, părintele/reprezentantul legal al copilului va trece trei opțiuni (trei unități de învățământ) pe care acesta le are în vedere pentru copil;
*copie de pe certificatul de naștere al copilului;

*copie de pe actele de identitate ale părinților/reprezentantului legal;
*adeverință de angajat pentru fiecare dintre părinți/reprezentantul legal sau adeverință privind perioada concediului de creștere și îngrijire copil, pentru tipul de program prelungit, respectiv pentru înscrierea în învățământul antepreșcolar;
*alte documente doveditoare care fac obiectul criteriilor generale sau specifice de înscriere și care sunt analizate în timpul procesului de înscriere.
*(după caz) În situația transmiterii prin e-mail sau prin poștă a cererii-tip, părintele va transmite unității de învățământ o declarație pe propria răspundere cu privire la veridicitatea informațiilor completate în cerere.
*(dacă este cazul) dovada modului în care se exercită autoritatea părintească în cazul părinților divorțați și informații privind părintele la care a fost stabilită locuința minorului.

La dosarul de înscriere se adaugă, la începutul anului școlar, următoarele documente:
*adeverință de la medicul de familie în care se menționează că respectivul copil este sănătos clinic; adeverința este necesară în prima zi de prezentare a copilului în unitatea de învățământ;
*avizul epidemiologic/dovada de vaccinare întocmit(ă) conform prevederilor elaborate de Ministerul Sănătății, cu privire la intrarea copilului în colectivitate, eliberat de medicul de familie al copilului cu maximum 5 zile înainte de a începe frecventarea unității.

După depunerea cererii și a dosarului de înscriere, acesta trebuie validat.

Indiferent de modalitatea de depunere a cererii-tip de înscriere, validarea se face la unitatea școlară la care se solicită înscrierea, în prezența părintelui/reprezentantului legal al copilului care trebuie să prezinte actul de identitate propriu și certificatul de naștere al copilului, în original, precum și copii ale acestora pentru a fi certificate conform cu originalul de către persoana desemnată din cadrul comisiei de înscriere de la nivelul unității de învățământ.

În vederea evitării aglomerației, unitățile de învățământ asigură posibilitatea programării telefonice a părinților/reprezentanților legali pentru completarea și/sau validarea cererilor-tip de înscriere. Un membru al comisiei de reînscriere/înscriere și distribuire va realiza programarea telefonică. Aceasta nu presupune crearea unei liste de preînscrieri și/sau acordarea unei priorități la înscriere.

Etapele de înscriere

Prima etapă (în care se colectează și se procesează cererile-tip de înscriere și documentele depuse/transmise de părinți/reprezentanții legali) - în această etapă se derulează trei faze, după cum urmează:

Sursa: Ministerul Educației și Cercetării - Facebook


*Faza I: se evaluează cererile-tip de înscriere de la unitățile de învățământ exprimate ca primă opțiune și se generează lista cererilor respinse;
*Faza a II-a: se evaluează cererile-tip de înscriere respinse în Faza I de la unitățile de învățământ exprimate ca a doua opțiune și se generează lista cererilor respinse; Cererile-tip de înscriere respinse în Faza I și dosarele corespunzătoare se transmit în copie, prin orice mijloc care permite confirmarea primirii, de la unitatea de învățământ exprimată ca primă opțiune la unitatea de învățământ exprimată ca a doua opțiune;
Faza a III-a: se evaluează cererile-tip de înscriere respinse în Faza a II-a de la unitățile de învățământ exprimate ca a treia opțiune și se generează lista cererilor respinse care pot intra, la solicitarea părinților, pe baza unei noi cereri, în evaluare în a doua etapă a înscrierilor, pe locurile rămase libere; Cererile-tip de înscriere respinse în Faza a II-a și dosarele corespunzătoare se transmit în copie, prin orice mijloc care permite confirmarea primirii, de la unitatea de învățământ exprimată ca a doua opțiune la unitatea de învățământ exprimată ca a  treia opțiune.

Părinții pot ridica dosarele respinse de la unitatea de învățământ la care au fost depuse, în 5 zile lucrătoare de la data afișării rezultatelor finale ale etapei. (data afișării rezultatelor finale ale etapei I: 13 iunie)

Etapele de înscriere|Sursa: edu.ro

A doua etapă implică înscrierea, pe locurile libere rămase, a copiilor respinși în etapa anterioară. 

Sursa: Ministerul Educației și Cercetării - Facebook

În această etapă se colectează și se procesează noile cereri-tip de înscriere, cu alte trei opțiuni și documentele depuse/transmise de părinți/reprezentanții legali, folosind SIIIR și având la bază aplicarea criteriilor de departajare. În mod similar cu activitățile derulate în etapa I, în această etapă se derulează trei faze, respectiv:
*Faza I: se evaluează cererile-tip de înscriere de la unitățile de învățământ exprimate ca primă opțiune și se generează lista cererilor respinse;
*Faza a II-a: se evaluează cererile-tip de înscriere respinse în Faza I de la unitățile de învățământ exprimate ca a doua opțiune și se generează lista cererilor respinse. Cererile-tip de înscriere respinse în Faza I și dosarele corespunzătoare se transmit în copie, prin orice mijloc care permite confirmarea primirii, de la unitatea de învățământ exprimată ca primă opțiune la unitatea de învățământ exprimată ca a doua opțiune;
*Faza a III-a: se evaluează cererile-tip de înscriere respinse în Faza a II-a de la unitățile de învățământ exprimate ca a treia opțiune și se generează lista cererilor respinse care pot intra în evaluare, pe locurile rămase libere, în etapa de ajustări, la solicitarea părinților/reprezentanților legali. Cererile-tip de înscriere respinse în Faza a II-a și dosarele corespunzătoare se transmit în copie, prin orice mijloc care permite confirmarea primirii, de la unitatea de învățământ exprimată ca a doua opțiune la unitatea de învățământ exprimată ca a treia opțiune.

Părinții pot ridica dosarele respinse de la unitatea de învățământ la care au fost depuse, în 5 zile lucrătoare de la data afișării rezultatelor finale ale etapei. (data afișării rezultatelor finale ale etapei a II-a: 7 iulie)

Etapa de ajustări, derulată la nivelul inspectoratelor școlare jdețene/ISMB, în care se colectează și se procesează noi cereri-tip de înscriere și documentele depuse/transmise de părinții/reprezentanții legali ai copiilor care:
*nu au participat la primele două etape sau
*nu au fost înscriși din diferite alte motive.

Sursa: Ministerul Educației și Cercetării - Facebook

Înscrierea se realizează pe locurile rămase libere, precum și în funcție de suplimentările de locuri pe care le pot publica inspectoratele școlare. În această etapă se soluționează cu prioritate:
*cazurile copiilor de 4 și 5 ani împliniți la începutul anului școlar rămași neînscriși și cazurile copiilor care au solicitat înscrierea în clasa pregătitoare din învățământul primar și nu au fost admiși ca urmare a avizului negativ al CJRAE/CMBRAE
*cazurile copiilor de 2 ani care solicită înscrierea în învățământul preșcolar, cu respectarea prevederilor art. 30 alin. (1) din Legea învățământului preuniversitar nr.198/2023, cu modificările și completările ulterioare.

La nivelul inspectoratelor școlare va funcționa o linie telverde, la care părinții pot obține gratuit informații referitoare la înscrierea copiilor la grădiniță/creșă și în serviciile de educație timpurie complementare. Numărul de telefon telverde, data de la care acesta este funcțional, programul de funcționare sau alte informații utile vor fi comunicate de fiecare inspectorat școlar.

Ministerul mai arată că la nivelul inspectoratelor şcolare va funcţiona o linie telverde, la care părinţii pot obţine gratuit informaţii referitoare la înscrierea copiilor la grădiniţă/creşă şi în serviciile de educaţie timpurie complementare. Numărul de telefon telverde, data de la care acesta este funcţional, programul de funcţionare sau alte informaţii utile vor fi comunicate de fiecare inspectorat şcolar.

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Cifrele de școlarizare pentru 2025 – 2026, aprobate: 933.000 de locuri în învățământul primar și peste 130.000 de locuri la liceu

Peste 100 de clase în plus la școlile primare din Cluj

Ultimele Stiri
abonare newsletter