Educație

Majorarea salariilor din învățământ, aprobată prin ordonanță de urgență. Venit net de 4.600 de lei pentru debutanți, din 2024. Impact bugetar de peste 2 miliarde de lei

Majorarea salariilor din educație a fost aprobată de Guvern. Creșterea veniturilor din învățământ presupune un impact bugetar de 2,1 miliarde de lei pentru acest an. Din 2024, un profesor debutant va obține un venit net de 4.600 de lei.

Profesorii se întorc la clase. Creșteri salariale și prime pentru cadrele didactice, aprobate de Guvern/Foto: Emil Boc Facebook.com Profesorii se întorc la clase. Creșteri salariale și prime pentru cadrele didactice, aprobate de Guvern/Foto: Emil Boc Facebook.com

 

 


Ordonanţele de urgenţă privind creşterea salariilor din Educaţie şi, respectiv, acordarea de prime pentru cariera didactică şi cariera profesională, solicitate de către reprezentanţii cadrelor didactice au fost aprobate luni în ședința de Guvern. 

 


„Vom adopta ordonanța de urgență - de fapt, sunt două ordonanțe de urgență, pentru că una vizează asigurarea creșterilor salariale de la bugetul de stat și, desigur, alocarea fondurilor necesare pentru formarea profesională, bani care vor fi pe liniile de finanțare europeană. Ca atare, sunt două ordonanțe de urgență. 

În felul acesta, subliniez încă o dată că acest guvern de coaliție a asigurat începând cu sfârșitul anului 2021, pentru anii de învățământ 2022-2023, 2023-2024, o finanțare de 8 miliarde de lei față de finanțările cuvenite pentru anul 2021-2022. Și, desigur, la acestea se adaugă sumele de bani pe care le alocăm prin această ordonanță de urgență, de aproximativ 3 miliarde de lei”, a declarat premierul Nicolae Ciucă în deschiderea ședinței de Guvern de luni. 


Creșteri salariale și prime pentru cariera didactică

Prima ordonanță de urgență se referă la creșterile salariale din educație, care se majorează în medie cu 25%.

Cel de-al doilea act normativ vizează acordarea de prime pentru cariera didactică pentru personalul didactic și didactic auxiliar, dar și pentru acordarea primelor vizavi de cariera profesională pentru personalul nedidactic.


„Prima de carieră didactică înseamnă o primă de 1.500 lei net, din care aproximativ 30% sunt sumă forfetară, adică la dispoziția cadrului didactic sau didactic auxiliar, restul banilor, 70%, în acest moment, putând fi folosiți pentru cursuri de pregătire profesională, echipamente IT, cărți de specialitate și alte categorii de cheltuieli care sprijină calitatea în învățământ. Prima se acordă într-o singură tranșă. 

Prima instanțiere este în luna octombrie a acestui an și sumele vor putea fi utilizate în anul școlar 2023-2024. Trebuie menționat că suma va fi acordată anual, până în anul 2027, sursa fondurilor fiind fondurile europene. 


Prima de carieră profesională acordată personalului nedidactic, care este în valoare de 500 lei pe an, similar, acordată în fiecare an în luna octombrie, pentru că atunci, pe 5 octombrie, avem Ziua Educației, până în anul 2027. Sumele pot fi folosite, în cazul personalului nedidactic, tot pentru cursuri de formare profesională sau alte cheltuieli necesare în activitatea profesională. 

Bugetul măsurii de susținere în această ordonanță de urgență, vizavi de prime, a fost stabilit la peste 2,1 miliarde de lei pe o perioadă de cinci ani. Bugetul anual este în jur de 400 de milioane de lei”, a declarat ministrul Educației Ligia Deca, în conferința de presă susținută după încheierea ședinței de Guvern. 

Profesorii se întorc în clase

Potrivit ministrului Educației Ligia Deca, aprobarea solicitărilor înaintate de sindicaliștii din învățământ și înregistrarea acestora în cele două ordonanțe de urgență adoptate de Guvern face ca acțiunile inițiate de cadrele didactice în 22 mai, prin declanșarea grevei generale, să se încheie, context în care profesorii vor reveni la clase. 

„În acest moment, o dată cu anunțarea suspendării mișcării de protest, cadrele didactice se întorc în școli și procesele educaționale revin la normal, urmând ca, așa cum am anunțat în cursul briefingului de ieri, să urmeze toate etapele firești - încheierea situației școlare, Evaluarea Națională, care începe cu probele scrise de luni, 19 iunie, și apoi probele scrise ale examenului de Bacalaureat, cu echivalarea probelor de competențe cu mediile de pe parcursul liceului”, a mai explicat ministrul Educației.

Salariile debutanților cresc de la 1 ianuarie 

Profesorii debutanți vor beneficia de salarii mai mari începând cu prima zi a anului viitor. 

Asigurările în acest sens au fost oferite de ministrul Muncii Marius Budăi. 

„De la 1 ianuarie 2024 salariul net al debutantului va fi de 4.600 lei”, a precizat Budăi în briefingul de la finalul ședinței de Guvern.

Una dintre solicitările sindicatelor pentru suspendarea grevei generale a fost ca în ordonanța de urgență să fie inclus un articol care să prevadă că salariul debutantului va fi cât cel mediu pe economie, de la 1 ianuarie 2024.

„Astăzi s-au majorat grilele salariale pentru personalul didactic și didactic auxiliar cu suma de 1.300 lei pe brut, ce reprezintă în medie puțin peste 25%. S-au cuprins în această ordonanță și amendamentele din Ordonanța numărul 53, care, o dată cu apariția acestei ordonanțe care va fi publicată astăzi în Monitorul Oficial, va fi abrogată, păstrându-se de acolo toate amendamentele sindicatelor - și mă refer aici la personalul didactic auxiliar din bibliotecile aflate în coordonarea, de exemplu, a unităților de învățământ superior sau psihologi sau asistenți sociali care nu erau cuprinși în anexa cu personalul didactic. Toate aceste lucruri sunt prevăzute în ordonanță, precum și în preambul și în corpul ordonanței. S-a făcut și s-a înțeles de către coaliție această solicitare a cadrelor didactice, astfel încât să avem acea asumare clară a coaliției asupra ce se întâmplă pe viitor cu Legea salarizării și anume, principiul de la care se pleacă și anume, discutăm Legea salarizării cu prevederea că salariul debutantului sau asistentul universitar va porni de la salariul mediu brut pe țară utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat”, a explicat ministrul Muncii Marius Budăi. 

Federațiile sindicale din învățământ au anunţat, luni, într-un comunicat de presă comun, că au luat decizia suspendării grevei generale din Educaţie.

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

ULTIMA ORĂ Greva din educație a fost suspendată

abonare newsletter