Educație

Elevii nu mai sunt interesați de orele de religie. Cum influențează părinții orarul copiilor?

Interesul pentru disciplina religie în unitățile de învățământ preuniversitar din România cunoaște o scădere considerabilă. Modificarea opțiunii pentru urmarea cursurilor, pune religia în școli într-o nouă lumină.

Disciplina religie, urmată de un număr mai redus de elevi/ captură foto portalinvatamant.ro Disciplina religie, urmată de un număr mai redus de elevi/ captură foto portalinvatamant.ro

 

 


Numărul elevilor care urmează orele de religie a scăzut semnificativ, după modificarea opțiunii părinților.

 


Orele de religie sunt urmate de un număr mai mic de elevi în condițiile în care părinții trebuie să semneze opțiunea copiilor pentru disciplină, prin intermediul unei cereri adresate conducerii școlii. 

Din totalul de 2,9 milioane de elevi la nivel național, doar 2,1 milioane participă la orele de religie, potrivit datelor Ministerului Educației consultate de Școala9.ro


Potrivit legislației în vigoare, părinții trebuie să înregistreze o cerere către conducerea școlii, în care să specifice cultul care va fi urmat de copii. 

Religia în școli – într-o lumină nouă

Modificarea procedurii pentru urmarea orelor de religie a schimbat și datele statistice.


Astfel, dacă până în 2015, părinții care nu voiau pentru copii această disciplină în orar trebuiau să depună o cerere, în prezent se procedează invers: cei care vor ora, semnalează opțiunea prin intermediul unei cereri adresate conducerii școlii. Cu precizarea că cererea se face o singură dată pentru fiecare ciclu de învățământ.

În anul școlar 2022-2023, ora de religie este frecventată de un număr de 2,14 milioane de elevi din totalul de 2,9 milioane, ceea ce înseamnă că 73% dintre părinți au ales pentru copiii lor această oră, potrivit sursei citate. 


Datele prezentate de Ministerul Educației și consultate de Școala9.ro, reflectă o scădere de 15% față de acum șapte ani. 

Procedura privind opțiunea pentru disciplina religie a fost modificată în 2015, cînd fostul ministru al Educației, Sorin Cîmpeanu, anunța că 88% dintre elevi erau înscriși la ora de religie. 

CITEȘTE ȘI:

Regulile privind înscrierea la ora de religie, schimbate de Ministerul Educaţiei

Cum au optat clujenii pentru ora de religie în şcoală

abonare newsletter