Economie

Haos în aeroporturile din întreaga lume. La Cluj, doar întârzieri ale aeronavelor. Sfaturi pentru a nu avea o vacanţă de coşmar

Nebunie şi haos pe marile aeroporturi din Europa: zboruri anulate, cozi interminabile, lipsă personal. Care e situaţia la Cluj?

Pasageri pe Aeropotul Internaţional Avram Iancu Cluj. Sursa foto: facebook Aeroportul Internaţional Cluj Pasageri pe Aeropotul Internaţional Avram Iancu Cluj. Sursa foto: facebook Aeroportul Internaţional Cluj

 

A venit în sfârşit vacanța la care visai încă de la începutul anului 2020, înainte de pandemie. Bagajele sunt gata făcute, ai timp suficient să ajungi la aeroport, doar că odată ajuns acolo, găsești cozi atât de lungi, încât pur și simplu pierzi zborul mult dorit.


Citiți știrile monitorulcj.ro și pe Google News

Asta li s-a întâmplat săptămâna trecută călătorilor - peste 1.000 de persoane - de pe aeroportul din Dublin. Situația a fost atât de haotică, încât guvernul l-a convocat pe directorul general al aeroportului pentru a veni cu un plan pentru restul verii, iar compania s-a angajat să plătească cheltuiala în plus a pasagerilor care au pierdut zborurile.

Dar din păcate, nu este vorba doar de Dublin. Operatorul aerian olandez KLM a încetat să mai vândă bilete timp de patru zile săptămâna trecută, ca urmare a haosului care a intervenit, pe parcursul lunilor aprilie și mai, la baza sa, aeroportul Schiphol din Amsterdam. KLM a oferit pasagerilor posibilitatea de a face o nouă rezervare, ca alternativă pentru a evita cozile lungi de la aeroport, relatează CNN.


Între timp, aeroporturile din Marea Britanie, inclusiv Manchester, Heathrow și Gatwick, sunt subiect zilnic pentru titlurile ziarelor din cauza cozilor care se întind uneori chiar și în afara clădirilor, din cauza bagajelor dispărute și a sutelor de zboruri anulate în special de British Airways, EasyJet și Tui.

Directorul general al Ryanair, Michael O'Leary, a declarat săptămâna aceasta la postul de televiziune ITV că Marea Britanie ar trebui „să aducă armata” pentru a ajuta la diminuarea haosului.


Cum stă situaţia la Cluj

Potrivit directorului Aeroportului Internaţional Cluj, David Ciceo, spune că pe aeroport au loc, zilnic, întârzieri ale aeronavelor.

„Nu pot spune că a fost haos. Datorită creșterii bruște a traficului în Europa mai sunt întârzieri, din păcate întârzierile din Europa de pe multe Aeroporturi se transmit și pe Aeroportul Cluj sunt zilnic întârzieri de jumate de oră, o oră, din păcate. În România nu sunt mari probleme dar, cum spuneam, se transmit aceste întârzieri. Îi rugăm pe pasageri să verifice ora, mai puțin zboruri anulate, după cum spuneam sunt întârzieri, să verifice condițiile de călătorie. De asemenea îi rugăm să își facă rezervări din timp pentru că s-ar putea ca prețurile să crească datorită combustibilului, datorită situației pe plan european având în vedere războiul Rusia-Ucraina, așadar este important să-și planifice călătoria mai din timp, să verifice cu o zi/două înainte cu biroul de la compania aeriană și noi considerăm că într-o lună/ două se va reveni la normal”,a declarat pentru monitorulcj.ro, Ciceo.


Potrivi acestuia, la vară, zborurile de vacanță s-ar putea să aibă anumite întârzieri.

„Pe de altă parte, considerăm că pasagerii se pot baza pe transportul aerian deoarece este cel mai sigur, cel mai rapid. Întârzieri de o oră, două, sperăm să nu afecteze semnificativ vacanța pasagerilor. Ca sfaturi pentru pasageri, să planifice din timpul călătoria, să verifice condițiile de călătorie din timp pentru că există țări din Europa care solicită anumite condiții în privința COVID și de asemenea să verifice exact mai ales în ceea ce privește zborurile de vacanță dacă ora rămâne cea stabilită”,a conchis David Ciceo. 


Perspective sumbre la orizont

Călătoriile, vara, sunt întotdeauna o provocare, dar călătoriile din acest an trec deja la un alt nivel. Experții spun că este o furtună perfectă: brusc, toți vrem să călătorim, dar companiile aeriene și aeroporturile au concediat personal în timpul pandemiei și acum se luptă să recruteze înlocuitori. Mai simplu spus: pur și simplu nu se pot descurca cu atâția călători dintr-odată.

Desigur, experții au avertizat de ceva timp în legătură cu această situație, dar acum cred că lucrurile se vor înrăutăți. Americanii, de pildă, sunt sfătuiți să nu călătorească în Europa în luna august, pentru că va urma „o vară nebună”.

Prețurile la benzină sunt în continuare ridicate, există o cerere record care solicită întregul sistem, iar companiile aeriene se confruntă cu o criză de personal, inclusiv de piloți, pentru că au fost preocupate, mai ales în ultimii doi ani, să-și reducă tot timpul costurile și au făcut concedieri. La fel și aeroporturile, astfel că principala cauză care provoacă perturbările este lipsa de personal.

În apărarea lor, companiile aeriene spun că au fost luate prea din scurt, că nu au fost anunțate cu suficient timp înainte în legătură cu reluarea călătoriilor. Pe de altă parte, ține și de managementul fiecărei companii în parte. Unele au reușit să se descurce și lucrurile merg bine, în timp ce altele se confruntă cu un dezastru total, arată un specialist citat de CNN.

Iar atingerea unor niveluri adecvate de personal va fi imposibilă, dacă aeroporturile și companiile aeriene nu vor veni cu oferte salariale mai bune, avertizează experții. Angajații de la check-in sunt plătiți uneori mai puțin decât vânzătorii de la supermarket.

Ceea ce este sigur este că nu s-a atins încă vârful călătoriilor și nu există soluții pe termen scurt pentru lipsa de personal. Iar în această situație, companiile aeriene nu au altă soluție decât să anuleze zboruri, așa că se creează un cerc vicios.

CITEȘTE ȘI:

David Ciceo, directorul Aeroportului Internațional Cluj: „Dezvoltarea infrastructurii este una din principalele priorități pentru aeroporturi”

Aeroportul Internațional Cluj, „pe drumul cel bun”. David Ciceo: „Aeroportul a reușit să devină unul de referință pentru Europa de Sud-Est”

Clujul vrea SĂ SCAPE de mașinile din afara orașului. Licitație pentru park and ride la Aeroport, cu peste 52,4 milioane de lei!

Ultimele Stiri
abonare newsletter