Economie

Adio lubeniță „made in Oltenia” vândută pe trotuar. Primăria: „Afectează imaginea orașului”. Ce opțiuni au la Cluj producătorii agricoli din sud?

Îîn fiecare an, trotuarele de pe Bucium sau Observatorului deveneau locuința de vară pentru doljenii care vindeau lubeniță. Acum, municipalitatea clujeană va trece la amenzi.

Trotuar amenajat pe Bucium pentru vanzare de lubenita. Foto. Monitorulcj.ro Trotuar amenajat pe Bucium pentru vanzare de lubenita. Foto. Monitorulcj.ro

 

Se schimbă modalitatea de comercializare de către producătorii agricoli a fructelor și legumelor de sezon pe raza municipiului Cluj-Napoca.


Citiți știrile monitorulcj.ro și pe Google News

Cu alte cuvinte, odată cu adoptarea noului regulament, clujenii vor putea cumpăra pepeni/lubeniță sau alte fructe și legume doar din piețe alimentare, târguri, piețe volante sau piețe mixte și nu din puncte amenajate pe proprietate privată. 

Dacă vor încălca regulile, comercianții se vor alege cu o amendă de la 1.500 la 2.500 de lei. 


Consilierii locali vor vota noul regulament, marți, 7 iunie, în ședință de Consiliu Local. Această hotărâre vizează în special producătorii agricoli din partea de sud a României.

„Scopul reglementării comerțului în zona publică este de a crea un cadru de desfășurare a activităților de comercializare a produselor de piață care să respecte principiile concurenței loiale, de protejare a vieții, sănătății și intereselor economice ale consumatorilor, precum și a mediului. Pe raza municipiului Cluj-Napoca, comercializarea fructelor și legumelor de sezon se realizează în piețe publice/private sau în cadrul piețelor volante organizate de către municipalitate, la nivelul orașului fiind trei astfel de tipuri de piețe volante (una permanentă la Sala Sporturilor, iar două sezoniere în Gheorgheni pe strada Unirii și pe strada Sigizmund Toduță în Grigorescu). Cu toate acestea, pe terenuri private ale unor persoane fizice sau juridice, începând de regulă cu luna mai și până aproximativ în luna octombrie sunt supuse comercializării fructe și legume de sezon, în special de către producătorii agricoli din partea de sud a României. Menționăm faptul că nu de puține ori această activitate de comerț s-a desfășurat într-un cadru necorespunzător, ce nu respectă condiții minime de igienă. Această modalitate de comercializare fără acces la utilități afectează imaginea urbană”, transmite municipalitatea.


Primăria Cluj-Napoca nu a mai aprobat desfășurarea acestui tip de comercializare a fructelor și legumelor de sezon pe domeniul public sau privat al municipiului din anul 2015.

„Având în vedere că la nivel național nu este reglementată contravenție pentru comercializarea produselor agroalimentare de sezon în alte locuri decât cele amenajate și dotate corespunzător, considerăm oportun și necesar instituirea unei contravenții pentru acest tip de activitate. Prin această decizie ne propunem să consolidăm capacitatea de identificare și promovare a intereselor consumatorilor clujeni în condiții de siguranță și calitate”, mai susțin reprezentanții Primăriei.


Conducerea Primăriei municipiului Cluj-Napoca susține că, în ultimii ani,  „s-a preocupat de modernizarea și amenajarea de piețe agroalimentare după standarde europene în scopul creării unor condiții optime pentru desfășurarea activităților specifice, asigurând un comerț modern și civilizat”.

„Comercializarea fructelor și legumelor de sezon în locuri special amenajate în acest sens asigură un grad ridicat de protecție a cetățenilor în calitatea lor de consumatori și le protejează drepturile împotriva unor practici incorecte. Măsurile stabilite nu au fost instituite pentru a îngreuna situația producătorilor agricoli, ci pentru a se asigura o ordine și o coerență în ceea ce privește activitatea de comercializare a fructelor și legumelor de sezon. Dacă s-ar permite fiecăruia să procedeze la valorificarea produselor sale în orice condiții, oriunde și fără respectarea regulolor, s-ar crea haos și dezordine”, transmite municipalitatea.


Unde se pot vinde lubenițele

Pe raza municipiului Cluj-Napoca sunt organizate și funcționează următoarele piețe agroalimentare și piețe volante:

5 piețe agroalimentare administrate de primărie în Grigorescu, Hermes, Flora, Zorilor și IRA cu un total de 196 de locuri de vânzare/masă pentru producătorii agricoli, din care sunt disponibile la acest moment 23. 

2 piețe volante din care una pe platoul situat între strada G. Coșbuc și Splaiul Independenței, care funcționează în fiecare sâmbătă pe toată perioada anului și în fiecare marți în perioada mai-decembrie și o piață volantă situată pe strada Unirii, la capătul liniei 3 în Gheorgheni și care funcționează în fiecare joi în perioada aprilie-decembrie.

CITEȘTE ȘI:

Cum recunoaștem pepenele roșu copt? Sfaturile cultivatorilor de lubeniță

Povestea din spatele munţilor de lubeniţă

Primăria Cluj-Napoca „faultată” de Curtea de Conturi. 2 milioane €, nereguli și prejudicii

Ultimele Stiri
abonare newsletter