Economie

Salariile clujenilor au crescut în ultimii doi ani cu 22%. Cât câștigă în medie un angajat pe luna?

Salariile din județul Cluj au înregistrat printre cele mai mari creșteri în ultimii doi ani. Salariul mediu plătit la Cluj a crescut mai mult decât cel din Capitală, Bucureștiul înregistrând pentru aceeași perioadă o creștere de 16%.

Salariile clujenilor au crescut în ultimii doi ani cu 22%. Cât câștigă în medie un angajat pe luna? Salariile clujenilor au crescut în ultimii doi ani cu 22%. Cât câștigă în medie un angajat pe luna?

 

 


Potrivit datelor centralizate de zf.ro pe baza informațiilor de la Institutul Național de Statistică, în perioada octombrie 2019-octombrie 2021, salariile din Cluj au crescut cu 22%, iar cele din București cu 16%. Cea mai mare creștere a salariilor a fost în județul Timiș cu o creștere de 23%.

 


Conform sursei citate, angajații cu cele mai mici salarii sunt în județul Teleorman, Maramureș și Caraș-Severin.

Totuși, salariile cele mai mari sunt în București. Potrivit Institutului Naţional de Statistică, în octombrie 2021 angajaţii din Bucureşti au încasat, în medie, 4.612 lei net, în timp ce în Cluj salariul mediu net a fost de aproape 4.300 de lei.


Salariile au fost în creștere și în luna noiembrie

Potrivit Institutului Național de Statistică, în România, câștigurile salariale au fost în creștere și în luna noiembrie 2021.

Câştigul salarial mediu nominal brut a fost 5.944 de lei, cu 171 de lei mai mare decât în luna octombrie 2021. Câştigul salarial mediu nominal net a fost 3.645 de lei, în creștere faţă de luna precedentă, adică luna octombrie 2021, cu 101 lei.


Comparativ cu luna noiembrie a anului 2020, câştigul salarial mediu nominal net a crescut cu 6,9%, potrivit INS.

Cele mai semnificative creşteri ale câştigului salarial mediu net


  • cu 29,3% în silvicultură şi exploatare forestieră (inclusiv pescuit şi acvacultură);
  • între 10,5% și 19,5% în fabricarea autovehiculelor de transport rutier, a remorcilor şi semiremorcilor, fabricarea de maşini, utilaje şi echipamente n.c.a, fabricarea echipamentelor electrice, extracţia minereurilor metalifere.

Cele mai semnificative scăderi salariale lunare:

  • cu 7,9% ȋn industria metalurgică;
  • între 1,5% și 2,5% în transporturi aeriene, producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat, telecomunicaţii, hoteluri şi restaurante.

În sectorul bugetar s-au înregistrat ușoare creşteri ale câştigului salarial mediu net comparativ cu luna precedentă, în învăţământ (+0,8%), respectiv în administraţia publică (+0,6%). Ȋn sănătate şi asistență socială câştigului salarial mediu net a avut același nivel cu cel din luna precedentă.

 

CITEȘTE ȘI:

Cele mai mari scumpiri la apartamente în 2022, la Cluj-Napoca. Prețul pe metru pătrat util ajunge la 2.105 euro

abonare newsletter