Economie

Cum s-au descurcat companiile clujene listate pe bursă în trimestrul al III-lea?

<p><img src="documente/stories/11_noiembrie/18_ziua/07 armatura td 7.jpg" border="0" style="float: left; margin: 2px 5px;" />Vă oferim o analiză a rezultatelor financiare care prezintă similarităţile şi diferenţele înregistrate între companii şi între perioadele de raportare.</p>

Cu excepţia Armătura, care a terminat din nou al treilea trimestru pe pierdere, celelalte 4 companii clujene listate pe bursă – Banca Transilvania, Carbochim, S.S.I.F. Broker şi  Transilvania Construcţii – au înregistrat rezultate pozitive.

În ceea ce priveşte evoluţia faţă de trimestrul 3 al anului trecut, 3 dintre firme au obţinut profit în creştere, în cazul celorlalte 2 societăţi clujene de pe bursă rezultatele fiind în scădere.

Cine a obţinut rezultate în creştere?

Armătura, societate înfiinţată la începutul anului 1991 şi listată la Bursa de Valori Bucureşti în 1997, după încheierea procesului de privatizare, care are ca principal acţionar Herz Armaturen Austria, a încheiat T3 cu o pierdere de –1.458.079, faţă de minusul de peste 4.000.000 înregistrat în aceeaşi perioadă a lui 2010.
Tot creştere, însă de această dată pe plus, a consemnat Banca Transilvania, prima instituţie bancară din România care a fost cotată la Bursa de Valori Bucureşti. Totalul rezultat după efectuarea diferenţei dintre venituri şi cheltuieli şi după plata impozitului trece de 100 mil. de lei anul acesta, în comparaţie cu suma de doar 69 de mil. din 2010 şi cu cea de 48 de mil. din 2009.

Cea mai importantă evoluţie e înregistrată de Transilvania Construcţii. Dacă în T3 2009 societatea încheia  cu un minus de peste 150.000 de lei, în 2010, datorită unei creşteri consistente a cifrei de afaceri de aproape 10 mil. lei s-a obţinut un profit de 48.902, iar anul acesta, tot la o creştere de 10 mil. lei faţă de anul precedent rezultatul net a depăşit un milion de lei.

Mii de lei în minus pentru acţionari

Deşi cifra de afaceri a SSIF Broker s-a menţinut constantă în jurii valorii de 2,5 mil. lei şi  în ceea ce priveşte rezultatele raportate în T3 2011 şi în T3 2010, diferenţa la profit este semnificativă. Astfel, anul acesta compania de brokeraj a obţinut 200.000 de lei faţă de peste 6 mil. anul trecut.

Rezultat în scădere a realizat şi Carbochim, cel mai mare producător de abrazive profesionale din ţară.  Soldul contului rezultat net la nouă luni a depăşit 1,4 mil. lei spre
deosebire de 2010, când a raportat  peste 1,5  mil., dar în creştere faţă de 2009, când profitul a trecut cu puţin de 300.000 de lei.  

Pierderi din activităţi financiare pentru toate companiile


În timp ce rezultatul din exploatare este de cele mai multe ori pozitiv, societăţile clujene listate pe bursă obţin diferenţe negative, care trag profitul în jos, în ceea ce priveşte activitatea financiară.

Spre exemplu, veniturile financiare ale Carbochim în cel de-al treilea trimestru s-au situat ca valoare la jumătatea cheltuielilor finaciare. Pierderea a fost şi mai mare pentru Transilvania Construcţii, care la venituri de aproximativ 300.000 de lei a avut cheltuieli de peste 800.000 de lei. Diferenţa între cele două elemente din contul de profit şi pierdere a dus la un minus de un milion de lei şi în cazul Armătura.

 

abonare newsletter