Economie

Cum pot fi OBLIGAȚI românii să muncească de acasă? Decizia luată de Guvern

Românii sunt obligați să muncească de acasă, în situațiile unde acest lucru este posibil. Guvernul a modificat legea 55/2020.

Cum pot fi OBLIGAȚI românii să muncească de acasă. Decizia luată de Guvern Cum pot fi OBLIGAȚI românii să muncească de acasă. Decizia luată de Guvern

 

 


Telemunca a devenit obligatorie, acolo unde este posibilă. Guvernul a modificat legea 55/2020, care pe perioada stării de alertă spunea că angajatul poate munci de la domiciliu doar dacă este de acord. Executivul a modificat legea respectivă astfel încât telemunca sau munca de la domiciliu poate fi acum impusă unilateral de către angajator.

 


Statul obligă angajații să muncească de acasă

Schimbarea este adusă OUG nr. 192/2020, publicată vineri și deja în vigoare, în contextul evoluției epidemiologice a Covid19. Mai mult, Guvernul a decis ca în cazul tuturor angajatorilor publici sau privați care au peste 50 de angajați, trecerea la telemuncă să se facă obligatoriu, din 9 noiembrie 2020, iar acolo unde acest lucru e imposibil, să se recurgă măcar la decalarea programului.

„Pe durata stării de alertă, angajatorii dispun munca la domiciliu sau în regim de telemuncă, acolo unde specificul activității permite, cu respectarea prevederilor Legii nr. 53/2020 - Codul muncii, republicată, cu modificările și completările ulterioare, și ale Legii nr. 81/2018 privind reglementarea activității de telemuncă”, scrie acum, după OUG 192, în Legea nr. 55/2020.


Companiile trebuie să aibă actele în regulă

Modificarea codului muncii este o chestiune ce presupune acordul ambelor părți, în general, prin urmare, modificarea locului de muncă ar însemna încheierea unui act adițional la contract. În acest context, agajatorii nu trebuie să scape din vedere anumite chestiuni, în cazul în care au trecut salariații pe munca de acasă:

-nu e corect/legal să li se sisteze acestor angajați dreptul la tichetele de masă; dacă aceștia primeau înainte să fie trimiși să lucreze de acasă tichete de masă atunci au dreptul să le primească în continuare;
-există unele condiții ce privesc pontajul la munca la domiciliu și la telemuncă, prevăzute de legislația în vigoare;
-angajații pot constitui veriga slabă în multe scenarii de incidente de securitate, așa că este necesară instruirea lor atunci când sunt trimiși să lucreze de acasă, unde poate apărea un risc mai mare de neglijență în prelucrarea datelor cu care operează.


Companiile care și-au trimis angajații să lucreze de acasă trebuie să fie foarte atente, deoarece pot primi amenzi usturătoare, dacă nu au în regulă toate actele conform legii telemuncii.

„În primul rând, trebuie semnat un act adițional la contractul individual de muncă. În lipsa acestui act adițional la contractul individual de muncă, nu suntem în mod legal în fața unei telemunci, astfel încât salariații...angajatorii vor putea fi amendați de către ITM. Amenzile sunt foarte mari. Nerespectarea, spre exemplu, a actului adițional duce la amendă de 10.000 de lei pentru fiecare persoană, pentru fiecare act adițional neîncheiat”, avertizează Costel Gîlcă, avocat specializat în dreptul muncii.


CITEȘTE ȘI:

Un singur laborator de testare COVID19 funcționează duminica la Cluj. Abrudean: „Din această cauză am avut doar 241 de teste”

 

 

Salariul minim ar putea CREȘTE în 2021. Românii s-ar putea bucura de o sumă mai mare de bani

 

 

 

Ultimele Stiri
abonare newsletter