Economie

Comisia Europeană cere salarii minime adecvate în UE. Vor crește salariile în România?

Comisia Europeană a propus stabilirea unor salarii minime adecvate în toate statele membre, având în vedere contextul pandemic în care ne aflăm.

comisia-europeana-cere-salarii-minime-adecvate-in-ue-vor-creste-salariile-in-romania comisia-europeana-cere-salarii-minime-adecvate-in-ue-vor-creste-salariile-in-romania

 

 


Comisia Europeană a propus miercuri standarde pentru stabilirea unor salarii minime adecvate în toate statele membre UE, în ideea de a reduce inegalitatea salariilor, a creşte stimulentele pentru a muncii şi a ajuta la susţinerea cererii interne, transmite Reuters.

Propunerea Executivului comunitar este cu atât mai importantă cu cât pandemia de coronavirus a afectat în special angajaţii din sectoarele care plătesc salarii minime precum retailul şi turismul, barurile şi restaurantele, alături de angajaţii din sectorul de îngrijiri persoane şi cei care fac curăţenie.

Propunerea Comisiei, care va trebui să fie negociată cu guvernele statelor membre şi Parlamentul European, stabileşte doar standardele comune pentru un salariu minim dar nu şi un anumit nivel al salariului minim propriu-zis.

„Directiva propusă creează un cadru pentru a face salariile minime mai adecvate şi a favoriza accesul muncitorilor la protecţia oferită de salariul minim în UE. Ea nu obligă statele membre să introducă un salariu minim legal şi nici nu fixează un nivel comun al salariului minim", subliniază Comisia Europeană.


În toate statele membre UE există un salar minim

Un salariu minim există în toate statele membre UE. În 21 de state membre există un salariu minim legal stabilit de guvern iar în şase state membre (Danemarca, Italia, Cipru, Austria, Finlanda şi Suedia), salariul minim este stabilit în negocierile colective dintre angajatori şi sindicate.

În România, salariul minim pe economie a crescut în luna ianuarie a acestui an, până la 2.230 de lei brut.

Comisia susţine că ţările unde există un salariu minim legal ar trebui să pună la punct criterii clare şi stabile pentru stabilirea salariilor minime, valori de referinţă indicativă pentru a ghida evaluarea caracterului adecvat al acestor salarii precum şi actualizări regulate şi în timp util al salariilor minime. De asemenea, propunerea Comisiei este ca în aceste state, partenerii sociali să participe în mod activ la stabilirea şi actualizarea salariilor minime legale.


CITEȘTE ȘI:

Un nou tip de pensie va apărea în România! Cine va putea beneficia de aceasta?

Locurile de muncă care se caută pe piața muncii Vs. cele care au o scădere enormă

Ultimele Stiri
abonare newsletter