Economie

La ce afaceri visează elevii clujeni?

Antreprenoriatul le trage cu ochii tinerilor de la cele mai fragede vârste

Tot mai puțini tineri se văd angajați la terminarea studiilor și din ce în ce mai mulți visează la afacerea lor.Un accelerator de start-up-uri, creat la Cluj-Napoca, pentru elevii de liceu, primește an de an zeci de aplicații. Elevii au venit până acum cu idei care de care mai trăznite.

De la aplicații pentru telefon, la modalități de recreație


• BusTracker este un tracker de autobuze în timp real ce arată utilizatorului traseele tuturor liniilor din Cluj în paralel cu orarele și poziția autobuzului, live. În cadrul aplicației includem features-uri asemănătoare cu Google Maps (starting point, destination, etc.). Elevii își doresc să popularizeze ideea de transport în comun și să faciliteze procesul pentru călatori.

• The Maze Below este un escape room  bazat pe teme educative, menit să inoveze principiile de bază ale societății locale, îmbinand distracția ca element care facilitează procesul de educare al tinerilor.


• Program de delivery al produselor pe baza de miere și diferite amestecuri de produse cu miere, oferind si un Honeybox prin care clienții își pot face abonamente lunare.

• WebBlocks este o aplicație web ce se folosește de nodeJS pentru a oferi posibilitatea de a construi pagini web bazate pe ansamblul pagină/articol folosind 'blocuri'. 'Blocurile' sunt entități modulare ce pot reprezenta text, imagini sau documente, galerii, elemente grafice, etc. Astfel, cei ce nu sunt experimentați în domeniul IT pot să folosească o interfață mai ușoară decât wordpress pentru a-și realiza site-ul.


• Un HUB care conectează potențiali sponsori cu ONG-uri sau proiecte. După finalizarea fiecărei tranzacții, se va reține un comision de 15-20% pentru sustenabilitatea Hub-ului.

•Haine din PET-uri care vor fi colectate din apele din împrejurimi și din diferite locații de colectare, astfel ajutând la curățarea și conservarea mediului. O parte din venituri vor fi donate organizațiilor care se ocupă cu diferite cauze umanitare și pentru protejarea mediului.


• 1481 este un local unde plătești o dată pe lună un abonament care are următoarele facilități: dacă mergi în local să îți faci temele/să înveți, ai inclus în abonament (fără plăți în plus) snacks-uri și băuturi, ar mai fi și o sala de jocuri pentru pauze

Unele proiecte se concretizează

„Proiectele elevilor ajung în diferite stagii, unele ajung să fie lansate, altele rămân la stadiul de prototip. Este foarte greu chiar și pentru un adult să creeze o afacere sustenabilă, de succes. Scopul primar al programului nu este lansarea afacerilor pe piață. Un bun exemplu pozitiv este cazul meu, eu am participat la prima ediție iXperiment în 2016, însă nu aveam o idee de afacere a mea, m-am alăturat unei echipe și am lucrat la proiectul altcuiva pe durata programului.  După 6 luni de la finalul acceleratorului am lansat împreună cu un fost coleg din accelerator, magazinul online zamir.ro, care funcționează si astăzi”, a declarat, pentru Monitorul de Cluj, Bene László, manager iXperiment.


iXperiment este primul accelerator de start-up-uri creat pentru elevii de liceu din România, fiind o inițiativă care conectează sistemul educațional cu cel privat. Înscrierile se vor face până în 17 februarie, iar programul  va avea loc la Cluj, participarea fiind gratuită pentru participanții selectați.

4 din 10 tineri sub 35 de ani vor să devină antreprenori

Un procent de 39% dintre tinerii români sub 35 de ani doresc să-și pornească propria afacere, în timp ce 43% dintre români spun că nu ar renunța la visul lor de a-și deschide o afacere, potrivit rezultatelor studiului Amway Global Entrepreneurship Report (AGER) 2018.

La polul opus se află generația peste 50 de ani, din rândul căreia doar 12% doresc să devină antreprenori. Privind în ansamblu, 21% dintre femei și 26% dintre bărbații din România doresc să devină antreprenori.

Când vine vorba despre nivelul de educație, studiul scote în evidență o diferență consistentă de opinii cu privire la nivelul de fezabilitate a unui proiect de antreprenoriat. Astfel, 35% dintre respondenții cu studii superioare consideră fezabilă inițierea unei afaceri proprii, în timp ce doar 16% dintre respondenții fără studii superioare au aceeași părere.

Etichete: cluj elevi tineri afaceri
Ultimele Stiri
abonare newsletter