Economie

Salariile din România au crescut cu aproape 13% în prima jumătate a anului. Avansul a dus la inflaţia de 5,4% înregistrată în luna mai

Una dintre cauzele pentru care rata anuală a inflaţiei din România a ajuns în luna mai a acestui an la 5,4% o reprezintă creşterea nominală a salariilor din primul trimestru cu 12,7%, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut, potrivit unei analize.

„Cea mai ridicată rată anulă a inflaţiei, de 12,1%, a fost înregistrată în Turcia. La aceasta a contribuit şi o depreciere accentuată a monedei. Ungaria şi Slovacia au înregistrat şi ele creşteri ale ratei inflaţiei de 2,8%, respectiv 2,6%”, se menţionează într-o analiză. Această analiză ia în calcul datele aferente lunii mai, pentru ţările din Europa de Centrală, de Est şi de Sud, scrie Mediafax.

Spre comparaţie, inflaţia a atins un nivel ridicat la finele lunii mai în Ucraina, de 11,7%, dar un nivel în media regiunii în Estonia (3%), Lituania (2,9%), Bulgaria (2,6%) şi Rusia (2,5%). În schimb, niveluri mai reduse au fost consemnate în Letonia (2,3%), Cehia (2,2%), Serbia (2,1%), Slovenia (2%), Polonia (1,7%) şi Croaţia (1,4%).


În plus, o creştere mai mare a salariilor decât în România a fost înregistrată, în primele trei luni ale acestui an faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, în Turcia, de 14,8%, iar după România a fost consemnat în Ungaria, de 12,4%. În restul ţărilor au fost atinse niveluri de sub 10%: Letonia (8,6%), Cehia (8,6%), Lituania (8,4%), Estonia (7,7%), Bulgaria (7,1%), Polonia (6,9%), Slovacia (6,5%), Slovenia (4,8%) şi Croaţia (4,8%). Astfel, corelaţia dintre inflaţie şi salarii se păstrează, deşi evoluţiile sunt diferite de la ţară la ţară.

De asemenea, de la începutul anului şi până în prezent, în România, leul are o depreciere de -1,2% faţă de dolar şi de -0,2% faţă de euro, conform analizei citate.


Cu acest nivel, România este a cincea ţară din lume în ceea ce priveşte nevoia de finanţare externă, imediat după Polonia, iar Ungaria este a 14-a ţară din lume. Cea mai ridicată nevoie de finanţare externă brută o are Turcia, cu un nivel de 270%, urmată de Ucraina – 219% şi de Argentina – aproximativ 190%. În plus, în Europa Centrală, de Est şi de Sud, în ceea ce priveşte nevoia de finanţare externă brută se mai consemnează următoarele niveluri: Croaţia (102%), Cehia (75%), Bulgaria (38%) şi Rusia (6%).

Etichete: leu inflatie salarii
Ultimele Stiri
abonare newsletter