Economie

Pe ce îşi cheltuiesc clujenii banii? Se descurcă mai bine decât restul românilor din punct de vedere financiar?

Majoritatea banilor pe care îi câştigă românii provin din salarii şi prestaţii sociale. Veniturile totale medii lunare ale populaţiei sunt de aproape 2.900 lei pe gospodărie. Pe ce îşi cheltuiesc clujenii banii şi câţi îşi permit să meargă în concedii şi să facă investiţii pentru casă? Diferă situaţia din Cluj faţă de restul ţării?

Pe ce îşi cheltuiesc clujenii banii? Se descurcă mai bine decât restul românilor din punct de vedere financiar? Pe ce îşi cheltuiesc clujenii banii? Se descurcă mai bine decât restul românilor din punct de vedere financiar?

Românii sunt săraci dacă ne raportăm la veniturile şi cheltuielile unei gospodării. Deşi, mai ales despre Cluj sunt statistici care arată că este un judeţ bogat, dezvoltarea economică nu se reflectă deocamdată în nivelul de trai al populaţiei.

Un studiu publicat miercuri de Institutul Naţional de Statistică (INS) arată că în trimestrul IV al anului trecut majoritatea veniturilor românilor au mers către cheltuielile din gospodărie. Veniturile totale medii lunare ale populaţiei au fost de 2.862 lei pe gospodărie şi 1.079 lei pe persoană. Cheltuielile totale ale populaţiei au fost în trimestrul IV 2015, în medie, de 2.537 lei lunar pe gospodărie (956 lei pe persoană) şi au reprezentat 88,6% din nivelul veniturilor totale.


Românii trăiesc din salarii şi prestaţii sociale

Salariile reprezintă cea mai importantă sursă de venit a românilor (56,4%), urmate de veniturile din prestaţii sociale (22,4%), veniturile din agricultură (2,9%), veniturile din activităţi neagricole independente (2,6%) şi cele din proprietate şi din vânzări de active din patrimoniul gospodăriei (1,3%). O pondere importantă o deţin şi veniturile în natură (12,8%).

Prea săraci pentru investiţii

Potrivit studiului INS, principalele destinaţii ale cheltuielilor efectuate de gospodării sunt consumul de bunuri alimentare, nealimentare, servicii şi transferuri către administraţia publică şi privată şi către bugetele asigurărilor sociale, sub forma impozitelor, contribuţiilor, cotizaţiilor, precum şi acoperirea unor nevoi legate de producţia din gospodărie (hrana animalelor şi păsărilor, plata muncii pentru producţia gospodăriei, produse pentru însămânţat, servicii veterinare etc.). Aceste cheltuieli reprezintă 70% din totalul veniturilor unei familii. De asemenea, 20% din banii unei familii merg către plata impozitelor şi taxelor către stat.


Cheltuielile pentru investiţii, destinate pentru cumpărarea sau construcţia de locuinţe, cumpărarea de terenuri şi echipament necesar producţiei gospodăriei, cumpărarea de acţiuni deţin o pondere mică în cheltuielile totale ale gospodăriilor populaţiei (doar 0,3%).

Cum trăiesc clujenii şi pe ce îşi cheltuiesc banii

În Cluj, situaţia este asemănătoare cu a majorităţii românilor. Carmen M., o clujeancă în vârstă de 42 de ani afirmă că aproape toţi banii din casă sunt cheltuiţi, lunar, pentru mâncare şi facturi. “Suntem o familie formată din trei persoane, din care două muncesc şi au salarii destul de bune. Majoritatea banilor (aş tinde să spun spre 100%) îi cheltuim pentru întreţinere: mâncare, facturi, cheltuieli la bloc. Renovări, investiţii în casă şi vacanţe facem rar. De exemplu, de trei ani încercăm să renovăm baia, dar o facem doar pe bucăţi”, spune clujeanca.


Alţii fac investiţii mici pentru gospodărie, dar pe datorii din acelaşi motiv: banii abia le ajung pentru mâncare şi plata facturilor. “Eu am un salariu de 2.300 lei, suntem o familie de două persoane şi venitul nostru ajunge undeva la 3.300 lei. Majoritatea banilor îi cheltuim pe facturi, mâncare, combustibil pentru maşină şi cam tot ce ţine de întreţinerea autoturismului. Singura investiţie pe care am făcut-o recent pentru casă a fost un solar, dar şi pe acela l-am făcut pe datorii pentru că nu am avut suficienţi bani”, declară Erna, o clujeancă în vârstă de 54 de ani.

Cât câştigă clujenii

Potrivit unei analize realizată de site-ul analizeeconomice.ro, Clujul se afla, în decembrie 2015, printre judeţele cu cel mai mare salariu mediu net din ţară. Dacă la nivel naţional, salariul mediu net era în decembrie anul trecut, de 2.114 lei, în Cluj era 2.358 lei. Clujul este depăşit doar de Bucureşti (2.958 lei) şi Ilfov (2.504 lei). La polul opus, se află Harghita (1.419), Caraş Severin (1.459 lei) şi Suceava (1.462).   


Analiza vorbeşte şi despre creşteri ale salariului mediu net din 2015 în comparaţie cu 2014. Clujul se află pe locul doi la acest capitol. De exemplu, cea mai mare creştere s-a înregistrat în Teleorman (26,87%), urmat de Cluj (22,68%) şi Vrancea (22,32%).

În ciuda acestui fapt, mare parte din clujeni nu se descurcă mai bine cu banii decât restul românilor pentru că şi preţurile din Cluj sunt pe măsura salariilor mari.


Citeşte şi:

Clujul, judeţul cu cea mai mare creştere economică din ţară în 2015. De ce nu se simte bogăţia în buzunarul omului de rând

De ce este Clujul unul dintre cele mai scumpe oraşe din ţară. 73% din locuitori sunt mulţumiţi de viaţa în municipiu

De ce în Cluj sunt cele mai mari salarii din ţară. Ce spun economiştii şi angajaţii

Ultimele Stiri
abonare newsletter