Economie

Mihaela Miron, antreprenoarea care a făcut din tehnologie o pasiune: A fi femeie de afaceri de succes înseamnă să nu îți asumi roluri care nu te reprezintă

Absolventă a Universităţii Tehnice Cluj-Napoca şi pasionată de tehnologie, Mihaela Miron a înfiinţat în urmă cu 20 de ani, alături de soţul ei, tipografia Impress. Cât de greu este să lucrezi într-un domeniu în care lucrurile se schimbă rapid și în care tehnologia evoluează constant, a dezvăluit pentru Monitorul de Cluj directorul departamentului comercial, Mihaela Miron, care spune că un prim pas spre succes este dat şi de faptul că lucrează cot la cot cu angajaţii săi. “Tipografia, până să fie o vocație, este întâi de toate o frumoasă artă”, spune Miron.

Mihaela şi Toni Miron, absolvenți de electronică, respectiv calculatoare, şi-au dorit foarte mult să lucreze pe cont propriu.

“În 1995, domeniul tipografic nu era foarte ușor de abordat, dar a fost compensat de pasiunea noastră pentru tehnologie. În realitate, e o provocare continuă să lucrezi în tipografie. E o plăcere să văd ceea ce am tipărit pentru publicul larg în mii și mii de exemplare, mă bucur mereu să văd imagini de la un eveniment în care publicul citește o broșură produsă la noi”, recunoaşte Mihaela Miron.


Reporter: Cine este Mihaela Miron? Cum te vezi prin prisma funcției pe care o deții?

Mihaela Miron: Este o întrebare frumoasă, dar, când trebuie să vorbeşti despre propria persoană ai în faţă una din cele mai interesante provocări. Încep prin a spune că sunt o persoană obişnuită, ca toate celelalte, căreia îi place să construiască alături de oameni care cred în ei şi în vocaţia lor. În calitate de managing partner la tipografia Impress, aleg în primul rând să lucrez cot la cot cu alţi oameni și să ofer tot ce am mai bun în tot ceea ce fac. Atunci când vrei cu adevărat ca echipa să te urmeze cu loialitate și să obții calitate, trebuie să știi să fii una cu echipa! Așa cred eu că încep poveștile cu adevărat frumoase, care conduc la satisfacții și un succes real.


Reporter: Domeniul tipografiei presupune utilaje, echipamente, să fii mereu la curent cu tehnologia de ultima oră, în definitiv şi la urma urmei, chestiuni inginereşti, de fineţe, care nu sunt la îndemâna oricui. Cât de greu este pentru o femeie într-un asemenea domeniu? Cum a fost primul an de activitate?

Mihaela Miron: Sunt de 20 de ani asociată, împreună cu soțul meu, în această companie, și fiecare dintre noi se ocupă de propriul departament. Cred că în orice echipă diversitatea e formula câștigătoare, pentru ca fiecare să își folosească propriile calități și abilități. Am profitat de abilitățile mele de comunicare pentru a mă ocupa de departamentul comercial și a fi un liant între acesta și departamentele tehnic și producție; soțul meu, cu abilitățile tehnice de excepție pe care le are, este directorul general. Împreună, avem în comun o formulă care s-a dovedit câștigătoare dar, mai ales, multă pasiune!


Impress și-a început activitatea în 1995 ca studio de pre-press, dar am știut de la bun început că pentru a reuși să ne impunem pe piață prin calitate, vom avea nevoie să investim în tehnologii noi. În 1996, am intrat în istoria orașului cu primul contract de leasing extern din Cluj; am luat atunci stații grafice, scanner cu tambur Optronics, sistem computer-to-film ECRM și un sistem de proofing 3M Matchprint. Oamenii cu care am lucrat spun că eram atunci cu cel puțin 10 ani înainte de ceea ce se găsea pe piață, atât ca tehnologie de pre-press cât și ca abordare de business.

Când am tipărit calendarul Impress pe anul 2000, am stabilit o premieră în România: prima lucrare definitivată în hexacromie (n.red. şase culori). Demersul în sine a fost recompensat cu premiul Kent pentru inovație de către Fundația Română de Design. Acest succes ne-a motivat, iar în 2005 am obținut Premiul I la concursul național de calitate a tiparului.


Lecția primului an a fost clară: investiția în tehnologii de ultimă generație este una din cheile succesului în afacerea pe care o derulăm, alături de atenția la detalii, o echipă de oameni foarte pricepuți și menținerea unei comunicări permanente cu clienții.

Reporter: Cum arată o zi de muncă din viaţa Mihaelei Miron?


Mihaela Miron: Ziua mea de muncă începe de la primele ore ale dimineții, uneori chiar 5 sau 6, și se termină seara târziu, când reușesc să ajung la cei dragi, acasă. De multe ori, rămân alături de echipa mea până în momentul în care putem spune împreună „pentru azi, e suficient atât!”.

În plus, mi-am dorit mereu să iau contact cu oameni de succes, de la care am ce învăța, așa că am devenit membră în Asociația femeilor de afaceri, în Clubul oamenilor de afaceri vorbitori de limba germană din nordul Transilvaniei (DWNT). Din 2002, Impress este membru fondator al Asociației Tipografilor din Transilvania. Așa că, după orele de birou, mai am adesea și întâlniri de business sau particip la evenimente și conferințe, fiindcă un dialog continuu cu partenerii actuali și potențiali e absolut necesar.

Îmi mai rămâne și timp – puțin, ce-i drept – pentru sport, de două-trei ori pe săptămână, fie seara târziu, fie în week-end.

Reporter: Cât de greu este pentru o femeie să conducă o afacere în România și să o facă ''de succes''? Are nevoie de extra calități, de ceva în plus față de un bărbat? Daca da, de ce anume?

Mihaela Miron: Personal, cred în egalitatea de șanse, dar și în puterea unor echipe în care femei și bărbați contribuie cu cele mai bune calități ale fiecăruia. Soțul meu și cu mine facem echipă bună pentru că avem deschiderea și înțelegerea necesare pentru a ne completa reciproc, a ne accepta, a învăța unul de la altul. Cred că e un semn de maturitate, înainte de orice altceva.

Pentru a reuși în afaceri, o femeie trebuie să știe ce vrea să realizeze cu adevărat, să conștientizeze că are nevoie de răbdare și dăruire, și să fie puternică, pentru a trece peste momentele grele care, inevitabil, apar. Nu cred că are nevoie de extra-calități pentru a conduce o afacere de succes; cred că femeile au toate atributele necesare pentru a reuși.

Nu e deloc  ușor să conduci o afacere în România: inconsecvența legilor, problemele de corupție, excesul de birocrație mai degrabă îți taie aripile. Dar acestea nu sunt specifice femeilor sau bărbaților, ci oricărui antreprenor, iar cei care au rezistat au reușit acest lucru datorită puterii lor de muncă, indiferent de gen. Uneori zbori spre visul tău, alteori doar fugi, în unele cazuri ți se pare că înaintezi foarte, foarte încet, dar fiecare pas înainte contează. Nu te opri!

Reporter: De când conduci acest business, ai simţit vreun moment că ai fost discriminată sau te-ai lovit de prejudecăţile oamenilor?

Mihaela Miron: Ca orice om de business, m-am lovit de dificultățile inerente muncii pe care o desfășor, pe care le-am depășit. Nu îmi amintesc să fi fost vreodată discriminată, să fi avut de suferit din pricina unor prejudecăți ale celorlalți. Am învățat ceva din fiecare „lecție” primită, cu voie sau fără voie, iar această capacitate de învățare m-a ajutat să privesc înainte cu optimism.

Reporter: Există o reţetă a succesului? Dacă da, cum ajungi la o asemenea reţetă? Care este preţul pe care îl plăteşti ca să ai tot?

Mihaela Miron: „Rețeta succesului” este întotdeauna ceva personal, fiindcă ceea ce a funcționat la mine are toate șansele să nu meargă deloc la alții. Eu cred că sunt trei elemente esențiale: să îți placă ceea ce faci, să crezi în ceea ce faci și să ai alături o persoană pe care să o iubești. Ponderea lor, modul în care îți găsești echilibrul prin amestecul lor, este o alegere personală.

Nu aș spune, în schimb, că am „tot”, și nici nu mi-am dorit niciodată acest lucru. Fericirea nu se construiește alergând mereu după mai mult, fugind către o linie de sosire imaginară, care în realitate nu se apropie niciodată. E un echilibru delicat între tine, visurile tale și cei din jur, iar important este să te bucuri și de acest drum spre „succes”. În loc să visezi la o destinație ideală, bucură-te de ceea ce ai deja, de realizările profesionale și de oamenii care îți sunt alături.

Reporter: Care a fost cea mai mare provocare de-a lungul carierei?

Mihaela Miron: Se spune că norocul îi ajută pe cei curajoși. Mi-am amintit acest lucru într-un moment în care era greu să mă consider norocoasă, pentru că era începutul crizei în România și se anunțau ani foarte grei și pentru industria tipografică. Dar dacă „norocul” unei crize l-am avut cu toții, nu era ceva ce să pot controla eu, am decis să mă concentrez pe lucrurile pe care le pot controla, iar printre ele este și curajul de a face față acestei provocări.

În perioadă de criză, ne-am mutat într-un sediu nou, am montat acolo echipamente de top și am continuat să lucrăm cu răbdare și multă atenție ca să producem o calitate mai bună decât ceea ce exista pe piață. Rezultatul? Anii de criză au fost ani de creștere, prin multă, multă muncă, perseverență și răbdare!

Reporter: Au fost momente în care te-ai gândit să renunți la această profesie?

Mihaela Miron: Ar fi fost un pas aproape imposibil de făcut: activitatea mea nu e doar o profesie, ci e compania în care am investit toate veniturile personale. Însă, privind în urmă, nu cred că mi-am dorit vreodată să renunț. Când treceam prin momente grele, prima întrebare era orientată spre viitor, spre soluții; a devenit mai ușor în timp, fiindcă mi-am dat seama din astfel de momente ieși mai puternic, te perfecționezi, devii mai buni. Poate e și acesta un element al succesului: să te reinventezi tot timpul, pornind de la fundația solidă pe care ai construit la început.

Reporter: Ce să nu faci când începi un business?

Mihaela Miron: Trei lucruri sunt esențiale. În primul rând, nu te grăbi. Entuziasmul e un avantaj, folosește-l însă pentru a privi atent la fiecare detaliu și nu pentru a „sări etape”. În al doilea rând, nu merge înainte până nu evaluezi bine domeniul în care vrei să activezi și identifică acele elemente care te pot diferenția față de alții care deja sunt pe piață. Firește, nu porni niciodată la drum dacă nu ai alături de tine oameni valoroși, cu care să simți că „poți trece marea”, și fără să ai la îndemână și „planul B”.

Reporter: Care a fost  momentul care ți-a confirmat că ai ales drumul cel mai bun în viaţă?

Mihaela Miron: O revelație am avut atunci când am realizat, în plină criză economică, faptul că am alături de mine o echipă de oameni extraordinari, care în acea perioadă m-au susținut necondiționat. A fost și un moment de responsabilizare pentru mine, dar și de recunoștință pentru loialitatea lor. Nu cred că există vreo bucurie mai mare decât să vezi că visele tale devin realitate și că asta se întâmplă fiindcă ai reușit să îi convingi și pe alții să creadă în ele. Acest sentiment mi-a dat și puterea să continuu indiferent ce s-ar fi întâmplat.

Reporter: Care a fost cea mai mare realizare a ta?

Mihaela Miron: Afaceri vor fi, oportunități vor apărea, dar sursa mea de energie și de putere atunci când mă gândesc la ele este acasă: familia e realizarea care îmi dă sentimentul de împlinire în viață. Faptul că acasă e cineva care crede în tine și te așteaptă îți oferă confortul și elanul de a merge mai departe.

Reporter: Conduci acest business împreună cu soţul tău. E mai dificil sau îţi face munca mai uşoară acest aspect? Unde încep şi unde se termină relaţiile profesionale? Sau nu există o astfel de delimitare?

Mihaela Miron: Când cineva te completează în munca ta, aceasta nu poate fi decât bine, în consecinţă îţi uşurează demersurile şi te împinge  înainte. Este clar că business-ul și familia sunt două realități diferite. Când ești om de business, e nevoie să fii așa până la capăt; când ai închis ușa biroului și ai revenit acasă, începe un alt rol, cu alte personaje, cărora de asemenea trebuie să li te dedici cu dăruire. Dar au în comun valorile la care țin: loialitate, corectitudine, înțelegere. A fi femeie de afaceri de succes înseamnă să păstrezi echilibrul între ceea ce ești în interior și în exterior, să nu îți asumi roluri care, în cele din urmă, nu te reprezintă. Altfel, există riscul unor dezechilibre greu de depășit.

Reporter: Din vasta ta experienţă, ce sfaturi le-ai da tinerelor care vor să-şi deschidă propria afacere, să fie independente? Sau ce sfat le-ai da celor care vor o ascensiune cât mai rapidă pe plan profesional?

Mihaela Miron: Lucrurile frumoase în viață vin toate la momentul oportun, graba înspre ele nu este o soluție. Le-aș spune tinerelor să creadă în propriile proiecte, idei și forțe; iar apoi să nu lase această credință doar la nivel declarativ, ci să o materializeze, investind în ele însele tot ce au mai bun, dar fără a se grăbi să „urce în carieră” doar de dragul avansării. Succesul, gloria profesională, nu sunt nici pe departe destinații finale. Minunată este și călătoria plină de peripeții, pe parcursul căreia te poți consacra în ochii celorlalți ca fiind cineva cu adevărat prețios și unic.

Reporter: Accepţi critica?

Mihaela Miron: Desigur. Oamenii care ne critică sunt aliații noștri: au investit timpul lor pentru a ne spune ce nu le place, când ar fi putut la fel de bine să nu mai auzim de ei niciodată. Nu contează dacă suntem de acord cu ei sau nu, e bine să acceptăm că așa ne-au văzut la un moment dat și să învățăm de acolo dacă este ceva de învățat. A critica pare un gest agresiv, însă, în realitate, reprezintă un efort și o investiție de timp și resurse din partea acelui om.

Reporter: Cât de mulțumită eşti acum de afacerea ta și ce ți-ai planificat pentru perioada următoare? Care sunt perspectivele de dezvoltare în condiţiile în care totul e online?

Mihaela Miron: Sunt mulțumită și recunoscătoare pentru tot ceea ce am realizat, motiv pentru care vom continua să mergem înainte cu aceeași atitudine pozitivă față de afacerea noastră, față de clienții cu care colaborăm și față de comunitatea locală. Faptul că totul este acum online nu a venit ca o surpriză, este o evoluție firească, pentru care eram pregătiți și, de altfel, toate tehnologiile pe care le-am adus în premieră la Cluj au și contribuit la această evoluție pe plan local.

Reporter: Dacă nu ai fi lucrat în acest domeniu, ce altceva ţi-ar fi plăcut să faci?

Mihaela Miron: Probabil aș fi ales un domeniu care să mă ajute să călătoresc mai mult. O călătorie nu durează doar cât scrie pe bilete; fiecare drum te îmbogățește sufletește și îți oferă o viață mai plină de culoare și semnificație. Sau, poate, aș fi ales o carieră militară. Tatăl meu a fost militar, un profesionist desăvârșit și, pentru mine, un exemplu de patriotism. Îmi place disciplina, îmi plac armele, îmi plac uniformele, îmi plac motoarele, îmi plac sporturile epuizante, îmi plac situațiile limită, deci cred că și o carieră militară mi s-ar fi potrivit!

Despre Studio Impress Design

În cifre, Studio Impress Design înseamnă o afacere de familie care se desfășoară într-un spațiu de producție de 1.100 de metri pătrați în Parcul Industrial Tetarom I din Cluj-Napoca, 30 de angajați, o echipă aproape neschimbată de la formarea ei și zeci de mii de lucrări. Până în prezent, au fost investiţi peste un milion de euro în tehnologie performantă, iar în viitor, sunt planificate noi investiții de peste 1,5 milioane de euro.

Ultimele Stiri
abonare newsletter