Economie

FOTO: Terapia Ranbaxy își deschide la Cluj primul centru de cercetare din Europa

Terapia Ranbaxy S.A va deschide o unitate de cercetare/dezvoltare care include crearea de laboratoare în vederea obținerii de produse noi, centrul fiind singurul din Europa pe care compania îl deschide.

 Compania Ranbaxy mai deține centre de cercetare/dezvoltare în India și Statele Unite ale Americii. Centrul, în valoare de opt milioane de euro, va fi inaugurat cel mai devreme în 2015.

Prefectul judeţului Cluj, Gheorghe Ioan Vuşcan, împreună cu ministrul delegat pentru Învăţământ Superior, Cercetare Ştiinţifică şi Dezvoltare Tehnologică, Mihnea Costoiu, au participat joi la Terapia Ranbaxy S.A. din Cluj-Napoca, la o vizită de lucru pentru proiectul “Crearea unei unităţi de cercetare-dezvoltare produse noi pentru creşterea capacităţii de inovare şi a competitivităţii S.C. Terapia S.A / TeraCD”.


Proiectul are o valoare totală de 29.202.974 lei, din care suma nerambursabilă din fonduri europene aprobată este de 11.299.463 lei, iar contribuţia proprie a societăţii clujene este de 17.903.511 lei. 

Potrivit managerului de proiect, Mihaela Opriș, în această nouă unitate, care va avea o suprafață totală de peste 2000 mp, vor fi construite trei laboratoare, unul de cercetare/dezvoltare produse noi, altul pentru dezvoltare analitică și un al treilea pentru optimizarea proceselor de fabricație.


“Vom crea laboratoare de cercetare-dezvoltare în vederea obţinerii de produse generice noi, forme solide orale, tablete, capsule, a optimizării proceselor de fabricaţie şi a realizării de serii pilot, a realizării seriilor de bioechivalenţă, dezvoltării şi validării metodelor analitice şi testării produselor obţinute. Vor fi angajați șapte cercetărori. Construcția la acest centru va începe în luna martie-aprilie 2014. Nu știm dacă vom putea să începem construcția în acest an pentru că vremea a început să se răcească. Dosarul de finanțare pentru acest proiect a fost depus în iulie 2012, proiectul fiind aprobat în luna mai 2013. Durata contractului este de 18 luni. Valoarea proiectului este de opt milioane de dolari, din care trei milioane de dolari valoare nerambursabilă, iar contribuția Terapia este de 3,4 milioane de dolari”, a precizat Opriș.

Ministrul delegat pentru Învăţământul Superior, Cercetare Ştiinţifică şi Dezvoltare Tehnologică, Mihnea Costoiu, a declarat, la rândul său, că această unitate va fi foarte importantă pentru Cluj și pentru activitatea economică din Cluj.


“E important faptul că am reușit anul acesta să finanțăm acest proiect. Banii pentru cercetare erau destinați cercetării, am reușit să schimbăm paradigma finanțării, am insistat pe finanțarea cercetării aplicate care produce bunuri, servicii pentru populație. Dumneavoastră veți avea o activitate științifică care va crea noi locuri de muncă. Am investit în cercetare 100.000 de euro, am invitat companiile să vină alături de noi în cofinanțarea unor proiecte. Proiectul Terapia are o valoare de 6,6 milioane de euro, din care Terapia finanțează 2,7 milioane de euro. E foarte important pentru Cluj, pentru activitatea economică din Cluj, pentru locurile de muncă din Cluj faptul că o companie a bugetat pentru un proiect, pe lângă finanțarea din partea Guvernului”, a spus Costoiu.

Acesta a mai precizat că la începutul anului au fost adoptate modificări la Codul Fiscal care permite deducerea cu 50% a impozitelor pentru activitățile de cercetare.


“Proiectul este important pentru faptul că construiește facilități de cercetare aplicată. Cele 57 de echipamente cumpărate în cadrul proiectului sper să vă ajute în tot ceea ce veți face aici, am înțeles că echipamentul costă în jur de 100.000 de euro. La Terapia nu vor fi probleme în a-și primi banii din partea ministerului, vom putea realiza acest proiect. Noi avem acești bani”, a mai precizat Mihnea Costoiu.

Ministrul delegat pentru Învăţământ Superior, Cercetare Ştiinţifică şi Dezvoltare Tehnologică, Mihnea Costoiu, participă astăzi, 7 noiembrie, la Conferinţa Rectorilor Universităţilor Dunărene (DRC), care se desfăşoară la Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară (USAMV) din Cluj-Napoca, în zilele de 7 şi 8 noiembrie, sub auspiciile Parteneriatului pentru Cercetare şi Inovare în spaţiul dunărean.

Ultimele Stiri
abonare newsletter