Economie

România, campioană la numărul de insolvenţe

<p><strong><img src="documente/stories/2013/05_mai/29/06-insolvente.jpg" border="0" style="float: right; margin: 2px 5px;" />În tot răul e şi un bine – Clujul se numără printre judeţele cu cea mai redusă incidenţă a intrării în incapacitate de plată.

Ţara noastră e lider într-un top al statelor din Europa Centrală după numărul de insolvenţe, cu peste 23.600 de proceduri deschise anul trecut, arată un studiu Coface.


In funcţie de numărul companiilor în insolvenţă raportat la numărul de firme active, România se plasează pe locul doi, cu un procent de 5,67%, fiind depaşită doar de Serbia, unde acest indicator se situează la 7,93%.

Primii dintre ultimii

Potrivit aceluiaşi studiu, în 2012, Clujul a notat  38 de insolvenţe noi la 1.000 de firme active. Cifra ne-a dus în topul primelor patru judeţe din ţară, cu 4,2 înmatriculări de firme noi la fiecare societate intrată în insolvenţă, în condiţiile în care doar cinci judeţe au înregistrat valori mai mari de 4.


Europa Centrală, încă sub semnul crizei

Impactul crizei economice a fost puternic resimţit în ţarile din Europa Centrală, numărul insolvenţelor majorându-se cu 3,5% în 2012. O contribuţie importantă la creşterea procentului au avut-o Bulgaria şi Croaţia. Pe de altă parte, singurele evoluţii pozitive sunt înregistrate de Estonia şi Letonia.

Şi anul trecut cel mai afectat sector a fost cel al construcţiilor, companiile din domeniu suferind din cauza programelor de austeritate şi a lipsei investiţiilor în locuinţele private. Cu probleme similare s-au confruntat şi industria manufacturieră, comerţul cu amănuntul şi comerţul cu ridicata. La polul opus, telecomunicaţiile, educaţia şi sănătatea au fost cele mai puţin afectate sectoare, înregistrând cele mai mici rate ale insolvenţelor.


Insolvenţa, un refugiu pentru companii

Dacă în anii trecuţi insolvenţele erau deschise de creditori pentru a încerca recuperarea creanţelor, anul 2012 a schimbat radical modalitatea în care firmele pun problema. „Companiile depun armele atunci când nu mai fac faţă şi văd insolvenţa ca instrument de protecţie”, declara Constantin Coman, country manager, Coface România, la conferinţa organizată cu prilejul deschiderii unui sediu local al companiei.


Estimări pentru 2013 şi 2014

Pentru 2013, compania de consultanţă estimează înrautăţirea situaţiei. Vizate sunt Polonia şi Bulgaria, unde insolvenţele aproape s-a triplat in 2011-2012. În România, cifra va urma acelaşi ritm, de +10% în 2013, din cauza creşterii consumului intern cu 1,2%. „Numărul insolvenţelor va creşte în 2013 în special în rândul companiilor medii şi mari. Dar nu numărul este relevant, ci ordinul de mărime şi impactul în economie”, a declarat Coman.

Ultimele Stiri
abonare newsletter