Economie

Preşedintele CE, încântat că România a trecut pe o tendinţă economică pozitivă

<p>Preşedintele Consiliului European, Herman van Rompuy, a salutat, joi, la Bucureşti, 'implementarea foarte viguroasă' de către România a programului convenit cu UE şi FMI, declarându-se 'încântat' că ţara noastră a reuşit să treacă pe o 'tendinţă pozitivă din punct de vedere economic', potrivit Agerpres.<br /> <br />'Vreau să salut implementarea foarte viguroasă a programului comun cu UE şi cu FMI de către România. Eforturile făcute de ţara dumneavoastră, domnule preşedinte, au contribuit la stabilizarea situaţiei şi sunt încântat că România a reuşit să treacă pe o tendinţă pozitivă din punct de vedere economic, pentru că FMI aşteaptă o creştere de 1,5% din PIB în 2011 şi apoi una de 4,5% din PIB, în 2012. România a realizat nişte evoluţii importante, a stabilizat economia, a consolidat finanţele publice şi a conservat o stabilitate a sistemului financiar, asta în plină criză financiară la nivel global', a spus Herman van Rompuy, într-o declaraţie de presă susţinută la finalul convorbirilor oficiale pe care le-a avut cu preşedintele Traian Băsescu, la Palatul Cotroceni.</p>

El a făcut câteva aprecieri şi cu privire la faptul că România a consolidat cadrul politicilor macroeconomice.

'De asemenea, a consolidat cadrul politicilor macroeconomice, legea responsabilităţii fiscale şi cea a salariilor unitare, a permis şi va continua să permită păstrarea unor finanţe publice pe o cale durabilă şi va menţine deficitul public în limita celor 3% din PIB, până în 2012. Ştim că aceste eforturi nu sunt întotdeauna populare, însă, sunt necesare pentru prosperitatea viitoare', a adăugat preşedintele Consiliului European.

Potrivit acestuia, discuţiile cu şeful statului român au vizat deciziile luate la ultimul Consiliul European în privinţa domeniului energetic.

'Am început discuţiile cu urmărirea evoluţiilor de la ultimul Consiliu European şi decizia care a fost luată în privinţa domeniului energetic, decizii care sunt ambiţioase şi care vor contribui la securizarea rezervei noastre energetice în viitor. Trebuie să ne asigurăm că vom atinge obiectivele stabilite şi aş vrea să îi mulţumesc preşedintelui Traian Băsescu, care s-a implicat personal foarte mult în discuţiile legate de acest subiect', a precizat van Rompuy.

El a făcut trimitere şi la câteva aspecte legate de hotărârea din 4 februarie, de la Consiliul European cu privire la consolidarea zonei Euro în ansamblu.

'Susţin încă o dată că euro, ca monedă, are nişte baze foarte solide în ceea ce priveşte inflaţia şi balanţa de plăţi, însă, ar trebui să coordonăm politicile naţionale în zona euro mai îndeaproape. România, ca şi celelalte state care nu aparţin zonei euro, vor fi consultate şi pot participa în această coordonare. Voi propune, împreună cu Comisia Europeană, nişte sugestii concrete şi săptămâna viitoare', a explicat preşedintele Consiliului European.

Ultimele Stiri
abonare newsletter