Economie

Opinie. Dragoș Damian, Terapia Cluj: Ați auzit de Mihai Voicu din București? De Roland Petrean din Zalău? De Mircea Rebengiuc, tot din capitală, ați auzit? Dar de Lucas Rusu, de Razvan Pârvu, de Iustin Larion și de Iustin-Nicolas Cazacu – de ei ați auzit?

Nu ați auzit. Pentru ca stați toata ziua lipiți de televizor ca să aflați ce mai e nou cu TVA-ul, e mare, e mic, cum e?

Dragos Damian, CEO al companiei Pharma Terapia Cluj, participă la un eveniment desfășurat la Palatul Parlamentului|Foto: Grigore Popescu/ Agerpres Dragos Damian, CEO al companiei Pharma Terapia Cluj, participă la un eveniment desfășurat la Palatul Parlamentului|Foto: Grigore Popescu/ Agerpres

 

 


Uitați o clipa de TVA, fiți atenți vă rog la două știri, una de pe www.monitorulcj.ro și una de pe www.zf.ro, le redau întocmai.

 


Prima știre. 

„România confirmă încă o dată excelența în informatică! La cea de-a 32-a ediție a Olimpiadei Central Europene de Informatică (CEOI), echipa națională a obținut un rezultat excepțional: zece medalii – trei de aur, cinci de argint și două de bronz.

Evenimentul, găzduit simbolic în Cluj-Napoca, orașul care a organizat și prima ediție în 1994, a reunit peste 60 de concurenți din 15 țări. În fața unei competiții acerbe, elevii români au demonstrat nu doar cunoștințe de elită, ci și o pregătire riguroasă care îi plasează în topul mondial al informaticii preuniversitare.


Medaliați cu aur:

  • Mihai Valeriu Voicu – Liceul Teoretic Internațional de Informatică, București
  • Roland Petrean – Colegiul Național „Silvania”, Zalău
  • Mircea Maxim Rebengiuc – Colegiul Național de Informatică „Tudor Vianu”, București

Medaliați cu argint:


  •  Rareș Andrei Neculau – Colegiul Național „Vasile Alecsandri”, Galați
  • Luca Mihai Ilie – Liceul Teoretic Internațional de Informatică, București
  • Rareș Felix Tudose – Liceul Teoretic Internațional de Informatică, București
  • Iulian George Arsenoiu – Colegiul Național „Ion Luca Caragiale”, Ploiești
  • Andrei Paul Iorgulescu – Colegiul Național de Informatică „Tudor Vianu”, București

Medaliați cu bronz:

  • Luca Valentin Mureșan – Liceul Teoretic Internațional de Informatică, București
  • Tudor Ștefan Mușat – Colegiul Național de Informatică „Tudor Vianu”, București.”

Și, a doua știre. 

„România este Campioană Europeană la șah la categoria sub 12 ani (EYTCC) după ce lotul național a câștigat aurul în Slovenia. Din lotul României au făcut parte Lucas Rusu, Răzvan-George Pârvu, Iustin Larion şi Iustin-Nicolas Cazacu. Echipa condusă de Petre Nad a obţinut 5 victorii şi o remiză în cele 7 runde şi a devansat Turcia şi Germania. 16 ţări au participat la această categorie la Open, unde şi în competiţia fetelor lotul României a obţinut locul 4, cu Maria Anistoroaei şi Anne-Sophie Constantin-Ciuntu în echipă”.


Generația Alpha este generația născută între 2010 și 2024, generația mileniului doi, generația complet tehnologizată și digitalizată – sunt porecliți digitalii nativi - și, la nivel mondial, reprezintă cea mai numeroasă cohortă demografică, numără peste 2 miliarde de membrii – generația Alpha este în România cea mai restrânsă cohortă demografică, dar asta este alta poveste.

Toți copiii de mai sus care ne fac mândrii când se pozează înfășurați în Tricolor, campioni la informatică, campioni la șah, fac parte din generația Alpha, generația despre care se vorbește prea puțin, generația pentru care noi, Decrețeii, Milenialii și Zoomerii, facem prea puține, generația în care ne punem speranțe pentru România de după 2050.

Spre rușinea mea și, probabil, a multor clujeni, nu am știut ca CEOI s-a ținut la Cluj-Napoca. Apropo, voi ați știut de CEOI din Cluj-Napoca din 7-12 iulie sau de EYTCC din Terme Catez din 4-12 iulie, ați știut că juniorii noștri au câștigat atâtea medalii, ați sponsorizat echipa de informatică sau echipa de șah? Câți dintre voi sponsorizează constant o scoală, un liceu, o alta formă de învățământ? Câți sponsorizează sporturi care nu aduc bani din „drepturi de televizare” sau din „drepturi de publicitate”?

Generația Alpha este în grija noastră a tuturor, a Decrețeilor, a Milenialilor, a Zoomerilor, nu numai a părinților și bunicilor lor, sau numai în grija educatorilor lor, sau numai în grija lui Ilie Bolojan sau a lui Daniel David. 

Să ne mai gândim la asta. Să ne gândim la România din 2050.

Dragoș Damian

Dragoș Damian este CEO Terapia Cluj și președintele PRIMER (Patronatul Producătorilor Industriali de Medicamente din România), care reuneşte cele mai importante 17 situri de fabricaţie de medicamente din ţară.

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Opinie. Dragoș Damian, Terapia Cluj: „Ilie Bolojan, am făcut o criză de inimă! O să mă ai pe conștiința, să ieși și să spui adevărul aproape că m-a omorât!”

Opinie Dragoș Damian, CEO Terapia: „Planul ultrasecret, învăluit în mister, de salvare a României. Doar românii trebuie să-l știe”

Opinie. Dragoș Damian, Terapia Cluj: „O bursă, două burse, trei burse. Un milion de burse. «România Educată» a dat burse în loc să conecteze sistemul de educație la piața muncii ca să ne ținem copiii și nepoții în țară”

Ultimele Stiri
abonare newsletter