Economie
Ieșirile masive de capital și instabilitatea politică pun presiune pe leu. Dan Suciu (BNR): „Fondurile de investiții au început să își retragă banii din țară”!
Banca Națională a României confirmă că iesirile masive de capital, alimentate de incertitudinea politică, și deficitul bugetar mare au dus la presiuni semnificative asupra leului. „Oamenii, fondurile de investiții mari au început să își retragă banii din țară”, a explicat Dan Suciu, purtătorul de cuvânt al BNR, într-un interviu în exclusivitate pentru monitorulcj.ro.

În contextul unei intervenții-record de 2 miliarde de euro, BNR face eforturi să mențină stabilitatea monedei naționale, dar „nu poate să facă albul negru și negrul alb”.
„Piața a înregistrat o retragere de valută. Oamenii, fondurile de investiții mari, de exemplu, au început să își retragă banii din țară. Deci, fluxurile de ieșire de capital sunt mai mari”, a explicat Dan Suciu, purtătorul de cuvânt al BNR, într-un interviu în exclusivitate pentru monitorulcj.ro.
Totodată, Dan Suciu a arătat că fenomenul nu este brusc, ci un proces care a început de mult mai multă vreme, dar care s-a accentuat în ultimele zile: „(retragerile de capital - n.r.) au început de ceva vreme, si evident că s-au intensificat după alegeri și după demisia Guvernului.”
Deficit mare, instabilitate și un leu vulnerabil
Deficitul bugetar ridicat a fost deja un factor de fragilizare a pieței, iar dacă la asta se adaugă evenimentele de pe scena politică, putem înțelege ceea ce se întâmplă pe piață. Într-un astfel de context, investitorii acționează rapid, iar presiunea pe curs devine inevitabilă.
CITEȘTE ȘI:
Euro a ajuns la 5,0991 lei la cursul valutar anunțat, miercuri, 7 mai, de Banca Națională a României
„Sunt lucruri care generează instabilitate. Când într-o piață care și așa era destul de afectată pentru că exista acel deficit bugetar semnificativ, mai apar și alte elemente de instabilitate: o perioadă electorală prelungită, cu necunoscute numeroase, un guvern interimar, un președinte interimar, e normal că apare presiune pe curs. Asta s-a întâmplat.”, a explicat Dan Suciu, pentru monitorulcj.ro.
BNR încearcă să stabilizeze piața, dar nu poate elimina complet presiunea
Purtătorul de cuvânt al băncii centrale precizează că Banca Națională a României are planuri de intervenție și le aplică acolo unde este necesar.
„Încercăm să gestionăm cât se poate. Noi avem planuri de gestionare a situației de criză, în măsura în care piața răspunde la presiunile care există în piață, evident. Dar asta nu înseamnă că putem întoarce, să facem albul în negru și negrul în alb.”, a concluzionat Dan Suciu.
BNR a intervenit luni pe piața valutară cu o sumă estimată la 2 miliarde de euro, într-o încercare de a tempera deprecierea leului, aflat sub presiune din cauza ieșirilor masive de capital. În ciuda eforturilor BNR, euro a depășit pragul de 5 lei, ajungând la un curs oficial de 5,0378 lei/euro marți, 6 mai 2025.
Citiți monitorulcj.ro și pe Google News
CITEȘTE ȘI: