Economie

Creștere economică sub așteptări, în al doilea trimestru din an. Produsul intern brut, majorat cu doar 0,1%.

Creștere slabă a economiei în trimestrul II din 2024, cu doar 0,1%.

Creștere slabă a economiei românești, cu doar 0,1%, în al doilea trimestru din 2024|Foto: pexels.com Creștere slabă a economiei românești, cu doar 0,1%, în al doilea trimestru din 2024|Foto: pexels.com

 

 


Economia României a înregistrat o creștere de numai 0,1% în al doilea trimestru din 2024 față de trimestrul anterior, deși față de trimestrul similar din 2023 creșterea a fost de 0,8%, arată datele publicate miercuri de Institutul Național de Statistică (INS). 

CITEȘTE ȘI: 
Avertismentul BNR! Riscuri economice ridicate în contextul politicii fiscale haotice, a deficitului excesiv și a creșterii costurilor cu forța de muncă.

În 2023, ca urmare a haosului fiscal și a măsurilor electorale, creșterea economică a României a încetinit la 2%, cu mult sub estimările populiste ale guvernanților.


În trimestrul I al anului, PIB-ul României a crescut cu 0,5% față de precedentele trei luni. Pe seria ajustată sezonier, Produsul Intern Brut a crescut cu 0,1% în trimestrul II 2024, comparativ cu trimestrul anterior, potrivit analizei publicate miercuri de INS,  date ce reflectă o încetinire a creșterii economice.

CITEȘTE ȘI: 
Datoria externă a României a crescut cu 6,7 milioane de euro, în primele şase luni ale anului. Creștere substanțială a deficitului de cont curent.

În timp ce gaura din buget se adâncește, creșterea PIB-ului rămâne extrem de modestă. Astfel, doar după primele cinci luni, România înregistra un deficit bugetar de 3,4%, în condițiile în care deficitul a trecut de pragul de 60 de miliarde de lei.


Avertismentul BNR: Economia României, marcată de riscuri

România se confruntă cu o serie de riscuri alimentate de lipsa de predictibilitate fiscală, dar și de o posibilă perturbare a măsurilor fiscale specifice anului electoral 2024. 

În condițiile în care țara noastră continuă să se afle în procedura de deficit excesiv, aplicarea măsurilor de ajustare este esențială atât pentru a evita escaladarea dezechilibrelor macroeconomice, cât și pentru a asigura sustenabilitatea fiscală pe termen mediu și lung, potrivit Băncii Naționale a României. 


Analiza BNR arată că o sursă considerabilă de riscuri priveşte configuraţia viitorului pachet de consolidare fiscală, necesar în condiţiile acumulării unui important dezechilibru bugetar, evoluţie suprapusă procedurii de deficit excesiv care deja vizează economia României.

Calendarul electoral încărcat din anul curent nu exclude nici riscul unui derapaj fiscal suplimentar. Noi întârzieri în ceea ce priveşte ajustarea acestui dezechilibru s-ar putea răsfrânge şi în cel extern, deja persistent şi, totodată, ar putea atrage penalizări din partea agenţiilor de rating, cu impact advers asupra primei de risc suveran şi, implicit, asupra cursului de schimb şi ratei anuale a inflaţiei”, avertizează analiștii Băncii Naționale a României. 


România a consemnat deja abateri ample de la traiectoria de corecţie a deficitului excesiv.

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Avertismentul BNR! Riscuri economice ridicate în contextul politicii fiscale haotice, a deficitului excesiv și a creșterii costurilor cu forța de muncă.

Deficitul bugetar a crescut la 3,6% din PIB după doar șase luni. Consiliul UE: „România nu a luat măsuri eficiente pentru a-şi corecta deficitul”.

abonare newsletter