Economie

Deficitul bugetar a depășit pragul de 60 de miliarde de lei și a crescut la 3,4% din PIB, în primele cinci luni ale anului.

Deficitul bugetar al României crește substanțial și urcă la 3,4% din PIB după primele cinci luni din an, în condițiile în care Guvernul estimează un deficit de 5% pe final de an.

Deficitul bugetar a urcat la 3,4% din PIB în primele cinci luni ale anului|Foto: pexels.com Deficitul bugetar a urcat la 3,4% din PIB în primele cinci luni ale anului|Foto: pexels.com

 

 


După primul trimestru al acestui an, deficitul bugetar a crescut la 2,06 din PIB. România înregistrează acum un deficit de 3,4% în primele cinci luni ale anului, în condițiile în care deficitul a trecut de pragul de 60 de miliarde de lei. 

Deficitul bugetar al României, peste 60 de miliarde de lei

După primele cinci luni din 2024, România înregistrează un deficit bugetar de 60,10 miliarde lei, adică 3,4% din PIB, arată noile date publicate de Ministerul Finanțelor.


CITEȘTE ȘI: 
Lipsa de reforme din România, criticată dur de Comisia Europeană. „Dezechilibre excesive, pe fondul unei acțiuni politice slabe”. Riscuri privind suspendarea fondurilor.

Spre comparație, în aceeași perioadă a anului trecut, deficitul era de 36,91 miliarde lei, adică 2,30% din PIB.

Cheltuieli în creștere

Veniturile totale au însumat 225,38 miliarde lei în primele cinci luni din 2024, înregistrând o creştere de 14,1% față de aceeași perioadă a anului trecut.


Dar și cheltuielile statului au crescut spectaculos. Astfel, cheltuielile bugetului general consolidat au fost în sumă de 285,48 miliarde lei după primele cinci luni din 2024, o creștere în termeni nominali cu 21,8% față de aceeași perioadă a anului trecut.

Avertismentul Comisiei Europene

Potrivit unui raport al Comisiei Europene publicat săptămâna trecută, România se confruntă cu dezechilibre fiscal-economice majore și riscă suspendarea fondurilor europene.


Nu e prima dată când România intră în atenția Comsiei Europene din cauza haosului fiscal și a măsurilor ce au dus deficitul bugetar la cote alarmante, chiar din primele luni ale anului. 

CITEȘTE ȘI: 
Rata inflației va avea o reducere „mult încetinită” pe final de an, avertizează BNR. Riscuri economice din cauza salariilor din sectorul public, a deficitului bugetar uriaș și a creșterii taxelor.

În martie 2024, reprezentanții Comisiei Europene se declarau „foarte îngrijoraţi referitor la situaţia fiscală din România” și prognozau un deficit bugetar de 6,9%-7% pe final de an. 


Astfel, deficitul bugetar va creşte la 6,9% din PIB în acest an, iar ponderea datoriei publice generale ar urma să se mențină la peste 50% din PIB până la sfârşitul lui 2024, de la 48,8% în 2023.

Și FMI a revizuit în scădere, la 2,8%, estimările privind creșterea economiei românești în acest an.

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Lipsa de reforme din România, criticată dur de Comisia Europeană. „Dezechilibre excesive, pe fondul unei acțiuni politice slabe”. Riscuri privind suspendarea fondurilor.

Deficitul bugetar a crescut la 2,06 din PIB după primul trimestru. Într-o singură lună, gaura din buget a crescut cu 6,9 miliarde de lei.

Ultimele Stiri
abonare newsletter