Economie

Angajații români vor să lucreze patru zile pe săptămână în loc de cinci. Tu ai alege un weekend mai lung?

Ideea unei săptămâni cu doar patru zile lucrătoare, în loc de cinci, este din ce în ce mai atrăgătoare pentru angajații români.

Românii vor să lucreze mai puține zile pe săptămână / Foto: depositphotos.com Românii vor să lucreze mai puține zile pe săptămână / Foto: depositphotos.com

 

 


Managerii vor program flexibil şi hibrid, iar angajaţii fără funcţie de conducere ar alege săptămâna de lucru de patru zile, conform unui studiu citat de agerpres.ro.

 


„Indiferent de industria în care activează, modul de lucru hibrid este cel preferat de majoritatea angajaţilor intervievaţi în cadrul studiului (58%), salariaţii fără funcţie de conducere preferând într-un procent mai mare să lucreze de acasă. În plus, cei mai mulţi angajaţi declară că îşi doresc flexibilitate din partea angajatorului în ceea ce priveşte ora de începere şi de terminare a programului de lucru, peste o treime dintre respondenţi optând pentru această variantă”, arată cercetarea.

Totodată, managerii sunt mai interesaţi decât alte categorii de angajaţi de stabilirea programului de lucru în funcţie de îndeplinirea sarcinilor de muncă şi nu de ore fixe. Opţiunea tot mai des vehiculată de a se adopta în companii săptămâna de lucru de patru zile, în loc de cinci, este o variantă mai atractivă pentru salariaţii fără funcţie de conducere şi pentru muncitori. Deși asta ar însemna zile de muncă mai lungi, angajații ar avea parte și de un weekend prelungit cu o zi întreagă.


CITEȘTE ȘI: 
Proiect de lege. Săptămâna de lucru de patru zile pentru angajaţii români
 

Iar când se gândesc la o schimbare a angajatorului, factorii care le influenţează cel mai mult această decizie sunt, pentru 60% dintre respondenţi - un stil de management toxic la actualul loc de muncă, pentru 41% - lipsa perspectivei de creştere, pentru 36% - lipsa echilibrului dintre viaţa profesională şi cea personală, sau o ofertă salarială mai bună pentru 57%. Spre deosebire de alte industrii, angajaţii din IT&C acordă o atenţie sporită perspectivelor de dezvoltare profesională, însă dovedesc şi o mobilitate mai crescută, un sfert dintre respondenţii care activează în acest domeniu declarând că au schimbat locul de muncă cu mai puţin de 6 luni în urmă.

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News


Foto: depositphotos.com

CITEȘTE ȘI:

Românii s-au bucurat prea devreme. Nu toți angajații vor primi tichete de masă majorate!

Crește interesul românilor pentru schimbarea locului de muncă. De ce se tem angajații când vor să-și schimbe jobul?

abonare newsletter