Economie

Românii au „boicotat” firmele și băncile austriece din vorbe. Băncile cu capital austriac fac în continuare profit în România

Chiar dacă românii au susținut, sub impulsul emoțiilor, ideea unui boicot la adresa Austriei, după votul negativ al Vienei în cazul aderării României la spațiul Schengen, acest demers nu a fost resimțit de băncile austriece din țara noastră.

„Boicotul” românilor la adresa Austriei nu s-a concretizat. Băncile cu capital austriac înregistrează profit/Foto: pexels.com „Boicotul” românilor la adresa Austriei nu s-a concretizat. Băncile cu capital austriac înregistrează profit/Foto: pexels.com

 

 


În 8 decembrie 2022, în cadrul Consiliul JAI de la Bruxelles, Austria a votat împotriva aderării României la spațiul Schengen

 


În contextul în care peste 70% dintre români considerau că țara noastră merită să fie stat membru cu drepturi depline a spațiului Schengen, veto-ul austriac a provocar dezbateri aprinse în spațiul public: o bună parte dintre români, buni cetățeni, anunțau un boicot categoric al companiilor și băncilor austriece din România. Pe rețelele de socializare, cetățenii nemulțumiți s-au solidarizat în grupuri virtuale create intenționat pentru a boicota firmele austriece. 

În Cluj, după votul neinspirat al Vienei, care a destabilizat încrederea românilor în partidele din coaliția de guvernare, primarul Emil Boc declara că „spiritul lui Avram Iancu a fost trădat a doua oară”. 


Președintele Klaus Iohannis a declarat că la nivelul instituțiilor de stat, dar nu numai, „nu va exista un boicot la adresa Austriei”. 

Drept dovadă, raportul BNR pentru anul 2022 prezintă o situație favorabilă a băncilor cu capital austriac din România, în ciuda opoziției cancelarului Karl Nehammer de aderare a României la spațiul Schengen


BNR: Riscul de finanțare a băncilor cu capital austriac nu s-a materializat

Banca Națională a României arată, în cel mai recent raport privind activitatea bancară din 2022, că în pofida votului negativ al Vienei în cazul aderării României la spațiul Schengen, băncile din țara noastră nu au resimțit acțiunile de „boicot” anunțate de români. 

„Votul nefavorabil al Austriei privind aderarea României la spațiul Schengen nu a determinat o înrăutățire notabilă a lichidității filialelor din România ale băncilor austriece.


Astfel, deși Austria este țara cu prezența cea mai ridicată dintre băncile cu capital străin (cu o cotă de piață de 23 la sută din punct de vedere al activelor, decembrie 2022), nu s-a consemnat o materializare a riscului de finanțare în cazul instituțiilor de credit autohtone cu capital majoritar austriac.

Provocările cu care s-a confruntat sectorul bancar autohton în anul 2022 atestă reziliența acestuia, băncile reușind să își gestioneze adecvat lichiditatea, aspect reliefat și de rezultatele exercițiilor de testare la stres”, arată raportul BNR

Mai mult, în contextul situației economice dificile și a unui război în desfășurare la granița țării sectorul bancar din România a înregistrat un rezultat financiar net semnificativ.

-10,1 miliarde lei în anul 2022, pe seama evoluției ascendente a profitului operațional, în pofida creșterii cheltuielilor nete cu ajustările pentru pierderi așteptate din creditare. 

Față de anul 2021, principalii indicatori de profitabilitate au consemnat evoluții favorabile, rentabilitatea economică (ROA) majorându-se cu 0,1 puncte procentuale (până la 1,5 la sută), iar rentabilitatea financiară (ROE) cu 3,1 puncte procentuale (până la 16,4 la sută).

„Rezultatele financiare pozitive obținute de instituțiile de credit din România sunt specifice unui sector bancar sănătos, funcționarea în condiții de profitabilitate asigurând întărirea situațiilor prudențiale, ca bază a capacității de dezvoltare a produselor și serviciilor bancare. O comparație la nivel european arată că, deși în România rentabilitatea financiară este mai ridicată, acest lucru este explicat de problemele structurale cu care se confruntă anumite sectoare bancare europene.

Adecvarea capitalului (inclusiv ca urmare a reținerii unei părți însemnate din profitul consemnat) constituie o premisă pentru funcționarea fără perturbări a sectorului bancar.

Veniturile nete din dobânzi reprezintă sursa principală a veniturilor operaționale (cu o pondere de 70,6 la sută). Băncile au avut capacitatea de a genera un profit operațional ridicat chiar și în condițiile nefavorabile ale anului 2022, în baza creșterii accelerate a veniturilor din dobânzi (cu 25,4 la sută față de anul anterior). Avansul important al cheltuielilor cu dobânzile în anul 2022 a atenuat majorarea veniturilor din dobânzi, puternic influențate de creșterile ratelor de dobândă și de majorarea volumului de credite”, arată raportul Băncii Naționale a României. 

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Austria își menține veto-ul împotriva aderării României și Bulgariei la Schengen

Boc boicotează Austria „cu orice ocazie”: „Nu mai alimentez mașina la OMV. Trebuie să simtă că vor fi consecințe!”

Peste 70% dintre români spun că țara noastră trebuie să fie parte a Spațiului Schengen

ULTIMA ORĂ  România NU intră în Schengen din cauza opoziției Austriei și Olandei

Ultimele Stiri
abonare newsletter