Externe

Austria își menține veto-ul împotriva aderării României și Bulgariei la Schengen

Ministrul austriac de interne a reafirmat miercuri hotărârea Austriei de a se opune prin veto aderării României şi Bulgariei la spaţiul Schengen, pe motiv că a crescut migraţia ilegală anul acesta.

Spațiul Schengen / Foto: depositphotos.com Spațiul Schengen / Foto: depositphotos.com

 

 


Ministrul austriac de interne Gerhard Karner a reafirmat miercuri, la postul public de radio ORF, hotărârea ţării sale de a se opune prin veto aderării României şi Bulgariei la spaţiul Schengen, din cauza creşterii migraţiei ilegale anul acesta, transmite agenţia EFE.

 


Potrivit ministrului austriac, veto-ul ţării sale este „un apel de urgenţă” către Comisia Europeană pentru a lua măsuri care să conducă la un control mai eficient al frontierelor externe ale UE în vederea frânării intrărilor ilegale ale migranţilor pe teritoriul blocului comunitar, în special pe ruta balcanică.

Cele „peste 100.000 de cereri de azil” înregistrate anul acesta în Austria justifică decizia luată de guvernul de la Viena, a indicat ministrul Gerhard Karner.


Potrivit acestuia, circa 40% dintre migranţii care sosesc în Austria ajung în această ţară după ce au sosit iniţial cu avionul în Serbia, iar alţi circa 40% traversează terestru România, Bulgaria, Serbia sau Ungaria.

Ministrul Gerhard Karner a reafirmat că aproximativ trei sferturi dintre solicitanţii de azil ajunşi în Austria nu au fost înregistraţi anterior în vreo altă ţară membră a UE prin care au trecut.


Referindu-se la desfăşurarea reuniunii de joi a Consiliului Justiţie şi Afaceri Interne (JAI), ministrul austriac a spus că mai întâi va fi votată aderarea Croaţiei la spaţiul Schengen, faţă de care Austria nu se opune, iar apoi va fi discutată aderarea României şi a Bulgariei.

Foto: depositphotos.com

CITEȘTE ȘI:

Susținere parlamentară americană pentru aderarea României la Schengen

Cancelarul Austriei anunță că se opune intrării României în Schengen: „E nevoie de mai mult timp”

Ultimele Stiri
abonare newsletter