Economie

Cât de scump este să trăiești în Cluj? Ca să-ți cumperi un apartament de două camere muncești cam tot atât cât ai munci pentru unul similar în Viena

Ca să-ți iei un apartament de două camere în Cluj muncești cam tot atât cât ai munci pentru unul similar în Viena, este concluzia trasă de reprezentanții Băncii Naționale Române (BNR).

Ca să-ți iei un apartament de două camere în Cluj muncești cam tot atât cât ai munci pentru unul similar în Viena/ Foto: Municipiul Cluj-Napoca - Facebook Ca să-ți iei un apartament de două camere în Cluj muncești cam tot atât cât ai munci pentru unul similar în Viena/ Foto: Municipiul Cluj-Napoca - Facebook

 

 


În ceea ce privește timpul necesar achiziționării unei locuințe cu 2 camere (55 mp), fără a lua în calcul cheltuielile de subzistență sau economisirea și fără sprijin financiar de la bănci, cel mai ridicat nivel al indicatorului este înregistrat în județul Cluj, unde sunt necesari aproximativ 11 ani pentru achiziția unei locuințe, scrie hotnews.ro, citând reprezentanții BNR.

 


Acestea sunt concluziile unui capitol din Raportul de Stabilitate publicat de Banca Națională, care arată cum se poziționează România pe piața imobiliară comparativ cu țările din jur.

CITEȘTE ȘI:
Clujenii câștigă, în medie, 5.000 de lei net pe lună. Salarii cu 20% mai mari la Cluj decât media națională
Prețuri RECORD la apartamentele de vânzare, pe final de an, la Cluj. În ce cartiere prețul depășește 2.000 euro/mp?

Pentru un apartament în Cluj trebuie să strângi salariile pe 11 ani

Potrivit raportului de Stabilitate publicat de Banca Națională(BNR), sunt necesari aproximativ 11 ani pentru achiziția unui apartament, în Cluj. În Viena, în schimb, pentru achiziția unei locuințe de 55 mp fără a contracta un credit imobiliar sunt necesari aproximativ 12 ani.


Cele mai scumpe apartamente se află în Praga, acolo unde sunt necesari aproape 18 ani pentru achiziționarea unui apartament.

Întorcându-ne la România, cele mai căutate apartamente se află în București. Potrivit raportului, un sfert din totalul tranzacțiilor imobiliare se fac în capitală. Iar, alte aproximativ 28 la sută din tranzacții se concentrează în principalele centre regionale din țară, respectiv: Cluj, Brașov, Timiș, Constanța și Iași.


Prețurile proprietăților rezidențiale au crescut în România

Prețurile proprietăților rezidențiale au crescut în România în prima jumătate din anul 2022 cu 8,5% Conform datelor la septembrie 2022, indicele costului de construcție aferent segmentului clădirilor rezidențiale a înregistrat o rată anuală de creștere de 14,3 la sută, pe fondul creșterii cheltuielilor cu materiile prime, precum și a problemelor în lanțurile de aprovizionare. Creșterea costurilor de construcție este de natură să pună presiune în continuare asupra creșterii prețurilor imobiliare. Prețurile proprietăților rezidențiale au crescut în România în prima jumătate din anul 2022 (+8,5 la sută în termeni anuali), menținându-se însă la cel mai redus nivel din regiune și, totodată, sub media Uniunii Europene (+10 la sută) și a celei aferente zonei euro (+9,3 la sută). 

Totodată, pe parcursul ultimilor 10 ani, dinamica prețurilor proprietăților rezidențiale din România a fost mai redusă comparativ cu cea a prețurilor din regiune. Evoluțiile prețurilor din perioada următoare depind de o serie de factori precum condițiile macroeconomice, înăsprirea generalizată a condițiilor de finanțare pe fondul creșterii ratelor de dobândă și majorarea incertitudinilor în noul context geopolitic. Aceștia sunt de natură să diminueze cererea potențială din partea populației și, implicit, să tempereze creșterea prețurilor imobiliare.

CITEȘTE ȘI:

Piața imobiliară în 2023. Agenții imobiliari, dar și cumpărătorii se așteaptă la scăderi de prețuri pentru locuințele scoase la vânzare

Cluj-Napoca, cel mai scump oraș din țară în 2022. Prețul mediu pe metru pătrat util a depășit 2.400 de euro

Ultimele Stiri
abonare newsletter