Economie

Fabrica Clujana și-a suspendat activitatea și va intra în faliment până la finalul anului

Fabrica Clujana și-a sistat activitatea de producție și este nevoită să elibereze spațiile din Piața 1 Mai. Până la sfârșitul lui 2022 poate fi declarat falimentul.

Fabrica Clujana și-a suspendat activitatea/ sursa foto: Clujana/ Facebook.com Fabrica Clujana și-a suspendat activitatea/ sursa foto: Clujana/ Facebook.com

 

 


Statul român a pus lacătul pe Fabrica Clujana

 

Clujana a suspendat producția, după ce a fost evacuată din spațiile din Piața 1 Mai. Eliberarea spațiilor a fost solicitată de Consiliul Județean Cluj, în calitate de acționar majoritar, din cauza datoriilor acumulate de fabrică în ultimii ani.


Fabrica Clujeana a fost cumpărată de Consiliul Județean Cluj în 2018 pentru a o salva din insolvență.

De atunci și până în prezent, fabrica a reușit să revină pe linia de plutire, ba chiar făcuse și profit.


În 2019 veniturile provenite din vânzarea produselor Clujana au crescut cu 136 % față de anul precedent.

„Solicitarea a fost făcută de către ANAF, unde se acumulase niște datorii destul de mari.


În momentul respectiv, Consiliul Județean, ca să nu lase fabrica executată și în insolvență, a achitat datoriile Clujanei, în jur de 23 de milioane de lei care erau la ANAF, astfel putându-se să se facă reintegrarea economică.

În februarie 2020 datoriile la ANAF s-au soldat, dar au rămas niște datorii către furnizor și a salariaților", a explicat Călin Oancea, director Clujana, pentru antena3.ro


Prima idee de reorganizare a vizat deschiderea mai multor sucursale în țară, dar ideea nu a mers conform planurilor.

„Din păcate, planul s-a dovedit a nu fi foarte benefic, în sensul că nefiind producție ca să vină din urmă, nu prea aveai ce vinde în acele magazine și întrucât toate erau pe minus, am decis închiderea lor din iunie și iulie 2020. Erau la Bistrița, la Sibiu și la Oradea", a mai spus Călin Oancea, director Clujana.

Evacuarea spațiilor de producție

Acum Consiliul Județean a cerut eliberarea fabricilor pe care le cumpărase cu câțiva ani în urmă. Motivul ar fi datoriile pe care le-a acumulat Clujana.

„În 2021 dânșii ne-au dat în judecată pentru eliberarea spațiilor, întrucât trecuseră trei ani de la contractul de vânzare-cumpărare și noi încă nu părăsisem locația.

În vara lui 2022 s-a pus în aplicare sentința și s-a început evacuarea și atunci am fost obligați partea de producție să o sistăm", a mai spus Călin Oancea, director Clujana.

A fost organizată o ședință în cadrul Consiliului Județean cu scopul de a găsi soluții pentru fabrică.

„Finanțare de către Consiliul Județean. Acolo și noi am încercat de-a lungul celor doi ani şi jumătate de la ieșirea din insolvență, dar nu s-a găsit un cadru legal de finanțare.

Solicitare a falimentului, ca datoriile pe care le avem să nu mai meargă cu penalizări, să acumuleze în continuare alte datorii de ordin salarial, ANAF și altele.

Şi a treia, privatizarea în luna decembrie. Vom avea o AGA (n.r. adunările generale ale acționarilor/asociaților) unde vom solicita faliment.

Mă rog, dacă între timp va fi un cumpărător, n-are legătură, poate să cumpere brand-ul și firma să continue activitatea, plătește datoriile", a mai spus directorul Clujana.

Acum linia de producție a fost oprită din cauza lipsei de spațiu unde să-și desfășoare activitatea.

În urmă cu cinci ani de zile, în decembrie 2017, Fabrica Clujana era scoasă la vânzare de Fisc. 

Fabrica Clujana are o istorie de peste 100 de ani, fiind cea mai mare unitate de pielărie și încălțăminte din această parte a Europei și unul dintre cele mai vechi branduri din Cluj. 

CITEȘTE ȘI:

Scoasă la vânzare de Fisc: Clujana, de la pantofi la imobiliare

Vila familiei care a fondat fabrica Clujana, scoasă la vânzare. Suma EXORBITANTĂ cerută de proprietari - FOTO

Ultimele Stiri
abonare newsletter