Economie

Opinie. Dragoș Damian, CEO Terapia Cluj: „Ați auzit de Ordonanța de Urgență 98 din 2010? Așezați-vă undeva și luați o tabletă contra tensiunii, o să vă enervați”

Cu 12 ani în urmă Cabinetul Emil Boc a aprobat cea mai importantă OUG din istoria recentă, cea referitoare la protecția infrastructurii critice naționale.

Dragoș Damian, CEO Terapia Cluj Dragoș Damian, CEO Terapia Cluj

 

 


Sumarizând, este o OUG care stabilește măsurile care trebuie luate în caz de forță majoră pentru a pune la adăpost și a asigura continuitatea în producția de energie, apărare, mâncare, medicamente și chimie. Dar și în alte domenii critice pentru cele mai negre zile. 

 


Să vă plictisesc cu ceva definiții, Articolul 3, punctele a) și c) și 

- „Infrastructură critică națională, denumită în continuare ICN, este atât un element, un sistem sau o componentă a acestuia, aflat pe teritoriul național, care este esențial pentru menținerea funcțiilor vitale ale societății, a sănătății, siguranței, securității, bunăstării sociale ori economice a persoanelor și a cărui perturbare sau distrugere ar avea un impact semnificativ la nivel național ca urmare a incapacității de a menține respectivele funcții, cât și proiectul unui obiectiv strategic de interes național a cărui construcție este imperios necesară pentru salvgardarea interesului național”


- „Protecția infrastructurilor critice, denumită în continuare PIC - ansamblul unitar de procese și activități organizate și desfășurate în scopul asigurării funcționalității, continuității serviciilor și integrității ICN/ICE pentru a descuraja, diminua și neutraliza o amenințare, un risc sau un punct vulnerabil prin identificarea, implementarea și menținerea măsurilor de securitate, organizatorice, tehnice, procedurale și de altă natură rezultate în urma derulării proceselor de management al riscului. PIC cuprinde, într-o enumerare neexhaustivă, activitățile desfășurate pentru identificarea și desemnarea ICN/ICE, procesele de management de risc, asigurarea protecției informațiilor sensibile specifice domeniului, realizarea planurilor de securitate ale operatorilor de infrastructură critică, denumite în continuare PSO, stabilirea ofițerilor de legătură pentru securitatea ICN/ICE, pregătirea personalului, modul de realizare a comunicării și avertizării timpurii, precum și exerciții, rapoarte, testări ale viabilității PSO, reevaluări și actualizări ale documentelor elaborate”.

Partea cea mai importanta poate este Anexa 3, în care veți găsi, printre altele, domeniile industriale de infrastructura critica națională, care trebuie protejate: producția de energie, apărare, mâncare, medicamente, chimie. 


„S-a făcut ceva în acești 12 ani?”

S-a făcut ceva în acești 12 ani de la publicarea OUG 98 / 2010? De buna seama ca nu, de vreme ce s-au închis o sumedenie de fabrici, exact în domeniile pe care ordonanța le consideră de importanță strategică. Și ca dovada că nu s-a făcut nimic să mai subliniem odată că vulnerabilitatea majora a României, deficitul de balanță comercială, se îndreaptă către 35 miliarde de Euro, ponderea venind, ați ghicit, din energie, apărare, mâncare, medicamente, chimie. Mai țineți minte când numărăm acum câteva luni fabricile de zahăr și ulei ca să vedem dacă rămânem fără mâncare? Da. Sunt menționate în Anexa, la 4.1., trebuiau protejate. Știți de închiderea minelor de cărbune? Da. Sunt cuprinse în Anexa, la 1.4., nu trebuiau închise, ci protejate. Știți de industria chimică, care stă pe butuci? Da. Acolo este, în Anexa, la 9.1., trebuia protejată.

Iar senzația bizară este că în 12 ani de existență a OUG 98 / 2010  infrastructura critică națională a devenit puzderia de mall-uri din toate domeniile, multe dintre ele fiind construite după demolarea unor fabrici de energie, apărare, mâncare, medicamente, chimie. 


Și ironic, la 12 ani de aprobarea OUG 98 / 2010, după ce am trecut prin pandemie și suntem până la glezne in noroiul din tranșeele războiului, autoritățile încep să vorbească tocmai despre protecția infrastructurii critice, care trebuia să fi fost gata de multa vreme. Succes.

Opinie de Dragoș Damian, CEO Terapia Cluj.

CITEȘTE ȘI:

Opinie. Dragoș Damian, CEO Terapia Cluj: „Reacții la reglementarea prețului la utilități: «Dacă vrei lemn cu 400 lei, du-te în pădure cu drujba și taie-ți-l singur!»”

Opinie. Dragoș Damian, CEO Terapia Cluj: „Energia, mâncarea, chimia și apărarea trebuie produse la noi în țară”

Opinie. Dragoș Damian, CEO Terapia Cluj: „V-ați prins cu toții de deficitul enorm de forță de muncă? Bravo. Furați-vă în continuare angajații”

Ultimele Stiri
abonare newsletter