Economie

7 din 10 români NU merg în vacanţă fără o asigurare de călătorie sau sănătate

Peste 60% dintre români intenţionează să meargă anul acesta în vacanţă, iar 68% dintre aceştia au intenţia de a încheia şi o asigurare de călătorie, conform celei mai noi ediţii a Barometrului UNSAR-IRES privind Percepţia riscului şi cultura asigurărilor din România.

Peste 60% dintre români intenţionează să meargă anul acesta în vacanţă, iar 68% dintre aceştia au intenţia de a încheia şi o asigurare de călătorie/ Foto: pixabay.com Peste 60% dintre români intenţionează să meargă anul acesta în vacanţă, iar 68% dintre aceştia au intenţia de a încheia şi o asigurare de călătorie/ Foto: pixabay.com

 

Interesul acestora este, în principal, de a fi asiguraţi pentru riscuri precum îmbolnăvire/accident produs în afara ţării (19%), riscul de anulare a călătoriei (12%) şi riscul de îmbolnăvire/accident pe teritoriul României (5%), precizează Uniunea Naţională a Societăţilor de Asigurare şi Reasigurare din România.


 

Potrivit sursei citate, interesul arătat faţă de acoperirea acestor riscuri este confirmat şi de nivelul despăgubirilor achitate de către companiile de asigurări membre UNSAR. Anul trecut, nivelul despăgubirilor plătite a fost de peste 17,6 milioane lei (aproximativ 3,6 milioane euro), fără a lua în calcul şi nivelul rezervelor de daună alocate în baza asigurărilor de călătorie, care pot fi semnificative ca valori, rezultă dintr-o analiză realizată la nivelul asociaţiei.


Din totalul despăgubirilor, peste 90% (16,1 milioane lei) au reprezentat cheltuieli medicale de urgenţă pentru restabilirea stării de sănătate a asiguraţilor. În această categorie intră riscuri de bază precum consultaţii şi tratamente medicale, intervenţii chirurgicale în caz de urgenţă, spitalizare ca urmare a unei îmbolnăviri/accident, intervenţii stomatologice, accidente ca urmare a practicării unor sporturi de sezon, infectare cu COVID-19, servicii de ambulanţă, servicii de repatriere medicală (în cazul în care asiguratul nu poate beneficia de servicii medicale adecvate în zona în care se află) sau chiar repatriere în caz de deces etc.

Diferenţa, de peste 1,5 milioane lei, a fost acordată pentru acoperirea unor riscuri precum anularea călătoriei din motive neimputabile persoanei asigurate (asigurarea storno, care poate acoperi contravaloarea pachetului turistic în cazul unor situaţii menţionate în condiţiile poliţelor de asigurare, care pot conduce la imposibilitatea de a mai pleca în călătorie), pierdere / întârziere / furt bagaje, întreruperea / extinderea călătoriei, servicii de asistenţă rutieră, pierdere documente, răspundere civilă legală etc.


„Aceste cifre ne arată importanţa încheierii unei asigurări de călătorie, care poate oferi un sprijin important turiştilor în cazul apariţiei unor cheltuieli neplanificate. Aceste poliţe pot fi încheiate indiferent dacă vorbim de călătorii în străinătate sau pe teritoriul României. Tot ceea ce avem de făcut este să ne informăm cu privire la cea mai bună soluţie de asigurare, care să răspundă specificului călătoriei noastre”, a declarat Adrian Marin, preşedinte UNSAR.

 

CITEȘTE ȘI:

Asigurările voluntare de sănătate, în topul polițelor în 2022. Interesul românilor în sănătate a crescut semnificativ

Medicii stomatologi clujeni, obligați să încheie contracte cu Casa de Asigurări de Sănătate?

abonare newsletter