Sănătate

Asigurările voluntare de sănătate, în topul polițelor în 2022. Interesul românilor în sănătate a crescut semnificativ

Asigurările voluntare de sănătate se află în topul poliţelor în anul 2022, acestea fiind urmate de asigurările de locuinţe şi de cele de călătorie în străinătate

Asigurările voluntare de sănătate, în topul polițelor în 2022 / Foto: pixabay.com

 

 


Asigurările voluntare de sănătate se află în topul poliţelor spre care românii şi-au îndreptat atenţia în 2022, acestea fiind urmate de asigurările de locuinţe şi de cele de călătorie în străinătate, potrivit celei mai noi ediţii a Barometrului UNSAR - IRES privind Percepţia riscului şi cultura asigurărilor din România.

 


„Asigurările voluntare de sănătate se află în topul poliţelor spre care românii şi-au îndreptat atenţia în 2022. Astfel, 4 din 10 români (39%) spun că sunt mai interesaţi de asigurările voluntare de sănătate, acestea fiind urmate de asigurările de locuinţe şi de cele de călătorie în străinătate”, se arată într-un comunicat UNSAR.

Conform aceluiaşi studiu, românii sunt dispuşi să plătească suplimentar faţă de asigurările sociale de sănătate pentru a avea acces mai rapid şi o calitate mai ridicată a serviciilor medicale.


Comparativ cu anul 2021, proporţia celor care sunt dispuşi să plătească suplimentar pentru a beneficia de servicii de calitate a crescut în cazul tuturor serviciilor medicale, în medie, cu peste 3 puncte procentuale.

Topul serviciilor medicale

Intervenţiile chirurgicale (79%), recuperarea medicală (77%) şi spitalizarea (76%) rămân în continuare în top 3 servicii pentru care românii sunt dispuşi să plătească mai mult.


Alte servicii medicale de care cei intervievaţi s-au arătat interesaţi sunt analizele de laborator, ambulatoriu de specialitate, servicii de imagistică medicală, servicii stomatologice, de pediatrie, serviciile medicale de urgenţă.

Mai mult, 43% dintre respondenţii studiului ar accesa servicii medicale într-un spital de stat în baza unei asigurări voluntare de sănătate, în cazul unor servicii nedecontate de sistemul public.


„Asigurările voluntare de sănătate sunt o soluţie concretă şi rapidă pentru a facilita accesul românilor la anumite categorii de servicii medicale. Acest tip de poliţă de asigurare degrevează sistemul public de o serie de cheltuieli cu serviciile medicale şi, în acelaşi timp, contribuie la creşterea protecţiei familiilor în cazul apariţiei unor dezechilibre financiare cauzate de boli sau accidente”, a declarat Alexandru Ciuncan, director general UNSAR.

Protecția financiară oferită românilor a crescut

După primele trei luni ale anului în curs, protecţia financiară oferită românilor prin intermediul asigurărilor voluntare de sănătate a crescut cu 28% faţă de aceeaşi perioadă a anului 2021, potrivit datelor Autorităţii de Supraveghere Financiară, citate în comunicat.

Barometrul UNSAR - IRES a fost realizat în mai 2022 pe un eşantion format din 1.000 respondenţi cu vârsta între 18-50 de ani, utilizând metoda CATI (Computer Assisted Telephone Interviewing), cu o eroare maximă tolerată de ą3,1%, la un nivel de încredere de 95%.

CITEȘTE ȘI:

Medicii stomatologi clujeni, obligați să încheie contracte cu Casa de Asigurări de Sănătate?

Cei care circulă cu trotineta, obligați să aibă poliță de asigurare. Sute de accidente au avut loc în ultimii ani

Ultimele Stiri
abonare newsletter