Artă & Cultură

Artiștii Operei din Cluj lasă ținutele elegante pentru haine din piele. Vor cânta pe motociclete în Piața Unirii

Motoare, swing, flamenco și operă clasică sunt capetele de afiș cu care organizatorii festivalului Opera Aperta vor să provoace publicul clujean anul acesta, între 29 iunie și 3 iulie.

Scenă din Spectacolul Luxuria Scenă din Spectacolul Luxuria

 

Pentru prima dată în istorie, artiștii Operei Naționale Române vor lăsa elegantele ținute de scenă în garderobă și vor purta costume de piele și căști în cadrul unui concert unic, în care motocicletele vor fi piesa de rezistență, pe scenă și în afara ei. Cele șase evenimente programate pentru cea de a VI-a ediție a festivalului vor avea loc exclusiv în aer liber, pe cele două scene amenajate în Piața Unirii, iar accesul pentru public va fi gratuit. 


Citiți știrile monitorulcj.ro și pe Google News

The Golden Age, un concert de muzică swing și jazz, deschide festivalul miercuri, 29 iunie, de la ora 20:30, în Opera Lounge. Spectacolul dă șansa artiștilor clujeni să readucă la viață bijuterii muzicale din repertoriul unor mari artiști precum Frank Sinatra, Ella Fitzgerald, Nina Simone, Dean Martin, Louis Armstrong. 

Pentru prima dată în România, pasiunea pentru operă și cea pentru motociclete se întâlnesc în Ride on Harmony. 


Pe scena mare din Piața Unirii, joi, 30 iunie, de la ora 21:00, Opera Aperta oferă un concert-experiență, în parteneriat cu Transilvania Bikers. 

Șase artiști ai Operei Naționale Române, toți motocicliști pasionați, vor schimba, pentru prima dată, smoking-urile și rochiile de seară cu ținute de bikers, într-un concert cu motoare, lumini puternice și hit-uri internaționale. Soliștii Florin Estefan, Diana Țugui, Iulia Merca, Cristian Mogoșan și Simonfi Sandor vor fi acompaniați în această aventură de celebrul pianist Mihai Diaconescu, cel care a făcut deja înconjurul marilor scene ale lumii, începând cu Filarmonica din München, la doar 12 ani. 


Ride on Harmony va fi un veritabil drive-in pentru comunitatea moto, ce va putea intra cu motociclete direct pe platoul din piață, dar și pentru cei deschiși să descopere muzica bună într-o abordare unică

În 1 iulie, va fi La Negra Noche, condusă cu „nerv și pasiune” de dirijorul invitat Cristian Spătaru. Originar din Republica Moldova, Cristian Spătaru a absolvit Universitatea de Muzică și Arte din Viena și a intrat în vizorul publicului după ce a obținut premiul pentru ”Cel mai bun dirijor român”, câștigat la Concursul Internațional de Dirijori din București. 


Suspans, intrigă, dragoste, scandal, cam așa ar putea fi descris, în câteva cuvinte-cheie, noul spectacol-senzație semnat de Barcelona Flamenco Ballet, care va avea loc sâmbătă, 2 iulie, de la ora 21:00. Inovator și versatil, cu fragmente teatrale și elemente de flamenco tradițional și modern, jazz și balet, spectacolul Luxuria spune povestea unui artist carismatic, care își întâlnește marea dragoste și cele mai intime și intense emoții odată cu aceasta. Regia aparține coregrafului David Gutiérrez, considerat drept unul dintre cei mai talentați artiști flamenco ai Spaniei și liderul flamenco-ului modern. 

Opera Aperta se va încheia în forță, în 3 iulie, cu Macbeth, una dintre cele mai de succes producții ale Operei clujene, aflată sub conceptul regizorului Rareș Trifan. Opera lui Giuseppe Verdi va fi pusă în scenă de doi invitați de excepție: baritonul George Petean, solist liric ce a interpretat pe cele mai mari scene ale lumii (Opera din New York, Teatro Real din Madrid, Théâtre du Capitole, Toulouse, Opéra de Monte-Carlo), și Valentina Boi, deja o soprană cunoscută pe scena Operei clujene, fiind prezentă, în calitate de invitată, la multiple reprezentații operistice de succes. 


Festivalul devine, la această ediție, și spațiu de dezbateri pentru lumea muzicală din România. În parteneriat cu Academia de Muzică “Gheorghe Dima”, Institutul Cultural Francez din Cluj-Napoca și Institutul Goethe din București, va avea loc Simpozionul Național Operta Aperta. Singura platformă academică de discuții dedicate operei, evenimentul reunește  personalități de renume din domeniul artistic-muzical, precum scenograful Adrian Damian, prof. univ. dr. Gabriel Banciu, regizorul Rareș Trifan și directorul Institutului German Goethe din București, Dr. Joachim Umlauf. 

Festivalul Opera Aperta este un eveniment al Operei Naționale Române din Cluj-Napoca, aflat la a VI-a ediție. 

Din 2015, spectatorii au cunoscut opera și artiștii într-un mod aparte, dincolo de granița imaginară a sălii de spectacol, pe scene ridicate în locații neconvenționale din oraș. Spectacole lirice precum Carmen de G. Bizet, Nabucco și La Traviata de G. Verdi, concertul La Negra Noche, dar și spectacolul de balet Lacul lebedelor de P. I. Ceaikovski, montat pe scena plutitoare a Lacului Chios din Parcul Central, au ajutat publicul să (re)descopere opera într-un format inedit.

CITEȘTE ȘI:

Opera Aperta: Spectacolul „Nabucco” a fost REPROGRAMAT

Seară de operă în Piața Unirii. Peste 5.000 de persoane la Opera Aperta - FOTO

Concert-eveniment de Ziua Națională a României la Opera Cluj

abonare newsletter