Artă & Cultură

INTERVIU. Andrei Lela, studentul pentru care arta și media merg „mână în mână”: „Evadez prin artă”

„Memento Mori” este citatul după care Andrei Lela, student în anul I la Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, specializarea Media Digitală, a ales își trăiască viața.

Andrei Lela, student în anul I la Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, pasionat de artă Andrei Lela, student în anul I la Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, pasionat de artă

 

 


Îi amintește că viața e trecătoare, fiecare secundă trece rapid și că nu are timp de pierdut, deoarece visul său este să se remarce prin ceea ce face și felul cum trăiește.

 


Andrei Lela are 19 ani și și-a petrecut copilăria într-o comună micuță din Arad. A terminat liceul la Colegiul „Mihai Viteazu” din Ineu, profilul uman filologie, iar în prezent e student în Cluj-Napoca, la Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, la specializarea Media Digitală. A luat în considerare înscrierea la Facultatea de Litere din cadrul UBB, specializarea limba și literatura română, dar în final a ales Media Digitală deoarece a simțit că îl reprezintă mai bine.

 


Citiți știrile monitorulcj.ro și pe Google News

 

Arta este un proces terapeutic pentru el, o tehnică de eliberare. E în general o persoană dependentă de muncă, care cu greu reușește să găsească un echilibru între relaxare și responsabilități, iar astfel folosește arta pentru a se destinde și a crea armonie între ele. Acesta jonglează constant între desen și design grafic.


„Desenul e un ajutor psihologic. Mă liniștește.”

În desen, folosește predominant un stil abstract, neavând o tehnică bine stabilită, dar simte că abstractul îl definește și îl ajută să își așeze sentimentele pe foaie. Pentru el contează mai mult să aibă la îndemână un mod de a-și exprima trăirile, atunci când verbal nu își poate găsi cuvintele potrivite, decât tehnica folosită.

Lucrare realizată de Andrei Lela

Din cauza faptului că în liceu a fost introvertit, nu a avut un grup larg de prieteni, iar desenul a devenit un mod de eliberare a trăirilor pentru Andrei, un adolescent care la vremea respectivă nu avea cu cine să își împărtășească sentimentele. „O pace a sufletului”, a menționat acesta când a venit momentul să descrie ce înseamnă arta pentru el.


Când a fost întrebat dacă a desenat și înainte de anii de liceu, acesta a susținut că a simțit o înclinație pentru artă de când se știe, dar doar în perioada liceului a început să realizeze el însuși propriile creații. A avut o profesoară de română care l-a familiarizat cu multiple genuri de muzică noi lui, iar ascultând o astfel de varietate a fost inspirat să se intereseze serios de cultură și de artă. Mai mult, a amintit de o colegă de clasă din liceu cu care dezbătea multe subiecte culturale în timpul pauzelor și asta l-a inspirat să cerceteze în plus despre artă.

Andrei găsește inspirație și în artiști cum ar fi Pablo Picasso, Henri Matisse și mulți alții.

„Two faces of silence” / „Două fețe ale tăcerii”

Când a fost rugat să explice una dintre lucrările sale mult iubite, Andrei a ales această duologie intitulată „Two faces of silence” („Două fețe ale tăcerii”).

„Tehnic, lucrez în pasteluri cu ulei, alături de vopsea negră, marker și creion. Compozițional, acesta este stilul meu uzual, preferând să abstractizez fețele. Există o varietate de elemente în ambele creații, dar stilul este mai vechi și sunt utilizate doar linii simple. Se poate observa un contrast vizibil între cele două, cu toate că ambele reprezintă o contemplare a sentimentelor, a liniștii atât interioare cât și exterioare. Cele 2 vortexuri reprezintă fiecare un haos individual, bine definit, ce îngrădesc imaginea. Toate elementele se combină pentru a forma o căutare a clarității, o tentativă de a-mi organiza sentimentele,” a explicat acesta.

În continuare, Andrei a dezvăluit că toate elementele sunt importante și au propriul lor rol în completarea creației. Arta este o comprimare a trăirilor, într-o fațetă ce poate fi foarte simplistă sau chiar dimpotrivă, extrem de încărcată. „Oamenii din viață noastră care vin si pleacă sunt mai importanți decât am crede,” susține Andrei. Acesta consideră că fiecare om e o bucățică din toți indivizii cu care interacționează de-a lungul timpului, deoarece de la fiecare preia și învață ceva. Astfel, precum indivizii care sunt întregiți de interacțiuniile cu cei din jur și învățămintele dobândite, așa este și duologia „Two faces of silence”, în cadrul căreia fiecare bucățică și detaliu ajută la a face lucrarea completă. E o contemplare la care Andrei adesea se gândește și o dezbate.

„Îmi plac formele simple și să mă joc cu ele”

Când vine vorba de designul grafic, principala inspirație a lui Andrei este arhitectura. Uneori, în timpul liber îi place să analizează detalii din diverse lucrări de arhitectură și se inspiră din acestea, dar își păstrează stilul autentic, utilizând forme simple și repetate.

Vorbind de dorințele sale pentru viitor, acesta a menționat dorința de a se perfecționa în designul grafic. Aspiră să ajungă într-un punct în care arta să îi fie pe primul loc în viață, să nu se mai gandească la ce are altceva de făcut, ci doar la artă. Ar dori să se poată susține financiar prin artă și design.

Când nu creează artă, îi place să citească, nonficțiunea fiind genul său preferat. „Travesti” de Mircea Cărtărescu este una dintre lecturile sale preferate.

În timpul liber cochetează puțin și cu activismul- susține puternic libertatea individuală, mișcările sociale, cum ar fi LGBTQ+ și Black Lives Matter, și egalitatea de șanse.

În plus, îi place să alerge. Andrei susține că alergatul este un sport ce îl impinge să își depășească limitele și îl inspiră să creeze.

Articol realizat de Iulia Costea, studentă în anul I la Jurnalism

CITEȘTE ȘI:

INTERVIU. Robert Parge, cel mai rapid român la 400 m: „Vreau să ajung în finală la Campionatul European în 2022”

Ultimele Stiri
abonare newsletter