Artă & Cultură

„Biserica din Deal”, cea mai veche biserică ortodoxă din Cluj. Lucian Blaga, printre personalitățile care i-au trecut pragul

Biserica Ortodoxă Sfânta Treime, cunoscută ca și Biserica din Deal, reprezintă cea mai veche biserică ortodoxă din Cluj.

„Biserica din Deal”, cea mai veche biserică ortodoxă din Cluj. Lucian Blaga, printre personalitățile care i-au trecut pragul „Biserica din Deal”, cea mai veche biserică ortodoxă din Cluj. Lucian Blaga, printre personalitățile care i-au trecut pragul

 

 


Biserica din Deal este prima biserică ortodoxă construită în Cluj. Aceasta este situată pe actuala stradă Bisericii Ortodoxe, numărul 10.  În momentul de față, acest edificiu se află pe lista monumentelor istorice.

 


Românii de confesiune ortodoxă au dobândit cu greu dreptul de a ridica o biserică în Cluj, însă acest lucru era valabil doar numai în afara zidurilor orașului.

 


Citiți știrile monitorulcj.ro și pe Google News
 

 

În anul 1790 negustorii de confesiune ortodoxă din Cluj au transmis Guberniului Transilvaniei solicitarea de a construi un locaș de cult ortodox care să deservească această comunitate formată în mare parte din boieri pribegi din Țara Românească și Moldova ori din comercianți români, greci și macedo-români, stabiliți de mai mulți ani în oraș.


Recensământ pentru construcția bisericii

Cu câțiva ani înainte de construcția edificiului, s-a realizat un recensământ al ortodocșilor clujeni. Acesta a arătat că există 129 de persoane, construcția unei noi biserici fiind condiționată de existența a cel puțin o sută de enoriași.

Biserica a fost ridicat între anii 1795-1796, fiind amplasată în partea sudică a vechilor ziduri ale orașului pe Ulița Grecilor.


Istoria ei este legată de prezența la Cluj a unor familii de negustori macedo-români.

În 1788 negustorii Ioan Constantin și Ienache Mavrodin au adresat primarului orașului în numele tuturor ortodocșilor din oraș, cererea de a li se aproba construirea unei biserici, însă a fost respinsă.

Negustorii români nu s-au lăsat descurajați, iar la data de  31 mai 1789 au înaintat o cerere comisarului regal Adam Teleki , aducând ca argument numărul mare al locuitorilor români, dar Consiliul orășenesc care era dominat de către maghiari a respins cererea pe motiv că nu sunt cel puțin o sută de enoriași pentru această biserică.

Ziua de 14 februarie 1780 a rămas pentru negustori ca ziua în care toate demersurile lor au fost recunoscute. Negustorii au mers mai departe cu cererile și au depus una Cancelariei Aulice de la Viena.  După aprobarea cererii și recunoașterea drepturilor construcția a pornit cu bani strânși prin donațiile negustorilor români bogați din Transilvania.

Prima liturghie, oficiată în ziua de Crăciun

În ziua de Crăciun a anului 1796 a fost oficiată prima liturghie de către preotul Ilie Fulea care a sosit la Cluj în 1792.

Biserica Sfânta Treime din Deal este legată de unul din cele mai importante momente din istoria Bisericii Ortodoxe Române și anume instalarea după 100 de ani primului episcop ortodox român în Transilvania în persoana lui Vasile Moga, în anul 1911. În anul 1921 în acest edificiu a fost instalat Nicolae Ivan, Episcop al Vadului Feleacului și Clujului iar biserica a devenit între anii 1921-1932 catedrala episcopală ortodoxă.

Edificiul a fost restaurat de mai multe ori, în 1823, 1877, 1922 și 1937, iar cu prilejul restaurării din 1951-1958, în dreptul turnului, pe fațada de vest au fost înălțate două picioare de zidărie, care susțin un mic planseu din beton armat.

Biserica are lungimea de 19 metri, iar înălțimea turnului este de 19 metri. Pictura bisericii care este vizibilă și în ziua de astăzi a fost realizată în anii 1937 și 1950.

Cenaclu literar în interiorul casei parohiale

Un lucru mai puțin știut de oameni este că în curtea bisericii, la numărul 10 se afla Oficiul Parohial Ortodox Român Cluj-Napoca.

În Oficiul Parohial, Protopopul Florea Mureșanu l-a sprijinit pe Victor Papilian și cenaclul său literar, punând la dispoziție casa parohială. Multe personalități importante ale literaturii românești i-au trecut pragul, precum Lucian Blaga, Victor Papilian, Valeriu Anania, Ion Luca și Dumitru Micu. 

Sunt izvoare scrise care atestă faptul că Lucian Blaga avea titlul de consilier parohial și că acesta s-ar căsătorit în „Biserica de pe Deal” în anul 1920.

 

CITEȘTE ȘI:

Biserica Calvaria din Mănăștur, o poveste veche de aproape 1000 de ani. FOTO

Ultimele Stiri
abonare newsletter