Artă & Cultură

Biserica Calvaria din Mănăștur, o poveste veche de aproape 1000 de ani. FOTO

Situată în cartierul Mănăștur, biserica Calvaria reprezintă un izvor nesfârșit de legende ale Clujului.

Biserica Calvaria din Mănăștur, o poveste veche de aproape 1000 de ani. FOTO Biserica Calvaria din Mănăștur, o poveste veche de aproape 1000 de ani. FOTO

 

 


Biserica Calvaria din Cluj-Napoca este unul din cele mai vechi și mai semnificative lăcașuri de cult din județ care a rămas păstrat din vechiul sat Cluj-Mănăștur.

Din vechile construcții se mai păstrează doar corul bisericii, prevăzut cu o navă mai simplă, construită în secolul al XIX-lea pe vechile fundații. 


Biserica este înconjurată de un val înalt de pământ, urmă a fortificațiilor din evul mediu, când întregul areal dispunea de șanțuri de apărare spre sud, est și vest, spre nord existând o pantă naturală abruptă. Potrivit izvoarelor vremii, biserica datează din anul 1095, când a fost construită în perioada domniei regelui Ladislau I al Ungariei. În secolul al XI-lea biserica aparținea Abației călugărilor benedictini, una dintre cele mai importante instituții religioase din perioada Evului Mediu.  Începând cu a doua jumătate a secolului al XI-lea a funcționat în interiorul fortificației regale-comitatense, abația benedictină Monasterium Beatae Mariae de Clus, înconjurată de un zid de apărare.

Cea ce mulți nu știu este că încă din secolul al XII-lea edificiul a avut parte de privilegii papale, adică aceasta avea drepturi egale cu Episcopia Transilvaniei. În anul 1225 papa Honorius al III-lea a reînnoit privilegiile mănăstirii și a acordat abatelui dreptul de a purta însemne episcopale.


Între anii 1288 și 1556, Biserica Calvaria a fost cel mai important centru notarial din Transilvania, după cel de la Alba Iulia. 

Mănăstirea Calvaria, o istorie plină de tragedii

Pare greu de crezut, dar biserica de pe dealul din Mănăștur a suferit nu mai puțin de șase atacuri armate.


Primul atac a fost între anii 1189 şi 1203, când a fost în conflict cu Episcopia Transilvaniei. Alte atacuri au fost cele din 1241, când a avut loc marea invazie mongolă; în anul 1362, când intră în conflict un grup de clujeni și meșteșugari din Feneșul Săsesc pentru că îl adăposteau pe nobilul Paul, din Sugeag, în anul 1437, în urma Răscoalei de la Bobâlna, în anul 1465, când a fost atacată și distrusă de oastea regelui Matei Corvin și în anul 1658, când a avut loc atacul turco-tătar.

În urma atacurilor și a conflictelor apărute în ultimele secole, biserica din Mănăștur a fost refăcută de cinci ori.


Primul atac însemnat a fost în anul 1241, când mongolii au distrus aproape în totalitate edificiul. Alte atacuri însemnate au fost în anul 1465, după atacul armatei Regelui Matei Corvin, în anul 1658, în urma atacului turco-tătar, în anul 1896, după ce, în secolul al XVIII episcopul Alexandru Rudnay a dat ordin ca mănăstirea și clădirile ce o înconjoară să fie demolate, din vechile construcții păstrându-se doar corul bisericii, prevăzut cu o navă simplă și o statuie a Fecioarei Maria cu Isus în brațe. Biserica a fost din nou renovată între anii 1995 - 1997, după ce a revenit în posesia Bisericii Romano-Catolice. Biserica Calvaria, așa cum o vedem în zilele noastre, datează din anul 1896.

În 1948, după instaurarea regimului comunist și interzicerea Bisericii Greco-Catolice, biserica a fost dată de către autoritățile comuniste Bisericii Ortodoxe Române, care a folosit-o până în anul 1990. În perioada anilor 1991 și 1994, biserica a fost folosită de către Biserica Ortodoxă și Romano-Catolică.

 În anul 1994 biserica a revenit  Bisericii Romano-Catolice, ulterior fiind renovată. 

 

CITEȘTE ȘI:

Tristul destin al bisericii Calvaria din Mănăștur

Ultimele Stiri
abonare newsletter