Artă & Cultură

Expoziție INEDITĂ în Cluj-Napoca. Portrete ale evreilor clujeni din perioada 1935-1944, expuse la Muzeon

Asociația Renascendis și Muzeon, Muzeu de istorie a evreilor din Cluj-Napoca, îi invită pe clujeni joi, 27 ianuarie, cu prilejul Zilei Internaționale de Comemorare a Victimelor Holocaustului, la vernisajul expoziției Evreii lui Sárdi.

Expoziție INEDITĂ în Cluj-Napoca. Portrete ale evreilor clujeni din perioada 1935-1944, expuse la Muzeon Expoziție INEDITĂ în Cluj-Napoca. Portrete ale evreilor clujeni din perioada 1935-1944, expuse la Muzeon

 

 


Vernisajul expoziției va avea loc joi, 27 ianuarie, la ora 17:00, la Muzeon, pe strada Virgil Fulicea nr. 3, Cluj-Napoca.

Expoziția prezintă o selecție de portrete ale membrilor comunității evreiești din Cluj realizate în perioada 1935-1944 în atelierul fotografic „Foto Sárdi” (fotograf Sárdi Elemér).


Imaginile sunt reproduceri după clișeele fotografice (originale) pe sticlă și celuloid recuperate de Asociația Renascendis prin intermediul platformei Arhiva de Fotografie, pe care o gestionează, din arhiva atelierului „Foto Sárdi”, care a funcționat la Cluj în perioada 1935-1956. 

Expoziția este rezultatul muncii de cercetare din cadrul proiectului „Evreii lui Sárdi”, dedicat istoriei comunității evreiești clujene din 1935-1944, prin prisma fotografiei de epocă. Punctul de pornire al proiectului a fost descoperirea unei resurse documentare inedite: un fond de aproximativ 4.000 de clișee fotografice realizate în atelierul „Foto Sárdi”, dintre care peste 1.250 sunt portrete atribuibile unor membri ai comunității evreiești.


Această colecție de portrete, unică nu doar prin numărul și calitatea tehnică și artistică a clișeelor, dar și prin posibilitatea de atribuire a subiecților, ne-a oferit o ocazie de documentare rară în domeniul istoriei fotografiei din România – de a cunoaște vizual o bună parte a unei comunități evreiești urbane – comunitatea evreiască din Cluj.

Imaginile reproduse în expoziție – portrete individuale, grupuri de prieteni, portrete de familie sau portrete de cununie – sunt, în multe din cazuri, singura mărturie vizuală rămasă în urma deportărilor. Documentele fotografice din arhiva „Foto Sárdi” ne oferă șansa de a pune chipuri în listele și pe fișele de victime ale Holocaustului, de a restitui fotografii de familie supraviețuitorilor aflați încă în viață și de a face cunoscută povestea acestora. 


Dar expoziția „Evreii lui Sárdi” nu este numai despre Holocaust, ci despre viața unei comunități, despre transformările prin care aceasta a trecut timp de aproape un deceniu – cel mai dificil deceniu din existența ei. Și despre cum munca de zi cu zi a unui fotograf s-a transformat, neintenționat, într-un surprinzător purtător de memorie colectivă.

Fotograful în cauză este Sárdi Elemér (1907-1981), cel mai apreciat și căutat fotograf din Cluj la sfârșitul anilor 1930 și începutul anilor 1940. Excelent portretist, Sárdi era chemat să imortalizeze și evenimente mondene. Cunoscut ca fotograful celebrităților în Cluj și chiar la Budapesta, adesea se prezenta ca „fotograful femeilor frumoase”. O bună parte a populației Clujului din perioada 1935-1950 a trecut pragul atelierului „Foto Sárdi” – maghiari, români, evrei și germani, mărturie a unui Cluj divers și multietnic, într-o perioadă marcată de schimbări politice și sociale.


Durata expoziției: 27 ianuarie – 27 martie 2022

Ce este Muzeon?

Muzeon este un muzeu de istorie inovator, fondat în anul 2020, ca o inițiativă privată. Vizitatorii pot porni într-o întâlnire complexă cu istoria evreilor din Cluj, cu ajutorul ochelarilor VR și  prin intermediul a trei ghizi audio diferiți (în limbile română, engleză și maghiară).

Muzeon este mai mult decât un simplu muzeu, acesta reușește să creeze o conexiune între ghidul audio și vizitator.

 

CITEȘTE ȘI:

Muzeon, un altfel de muzeu, în Cluj. Incursiune în istoria evreilor, prin ochelarii VR. FOTO

abonare newsletter