Artă & Cultură

„Războiul care a ținut trei zile”. Lansare de carte la Cluj, despre prima tentativă de intrare a comunismului în România

Răscoala de la Tatar Bunar din 1924 este subiectul unui roman thriller și are la bază întâmplări reale. Clujenii sunt invitați marți, 5 septembrie, la evenimentul de lansare a cărții „Războiul care a ținut trei zile”.

Autorul cărții „Războiul care a ținut trei zile”, Andrei Țigănaș, și editorul Daniel Zărnescu / Foto: organizatorii evenimentului Autorul cărții „Războiul care a ținut trei zile”, Andrei Țigănaș, și editorul Daniel Zărnescu / Foto: organizatorii evenimentului


 

 „Războiul care a ținut trei zile” - Este vorba despre un thriller în centrul căruia se află una dintre cele mai violente revolte țărănești din Basarabia, o răscoală care a avut loc în urmă cu 100 de ani în satul Tatar Bunar de peste Prut.


 

Autorul cărții, Andrei Țigănaș, fost jurnalist, în prezent profesor de dicție, relatează firul evenimentelor sub forma unui roman cu accente horror. Lansarea are loc marți, 5 septembrie, de la ora 19:00, la Sala Jean Monnet a Facultății de Studii Europene de pe str. Emmanuel de Martonne nr. 1.


CITEȘTE ȘI:
Cât de ușor era să iubești cultura în comunism? Atât teatrul cât și cărțile erau cenzurate, dar se găseau soluții

 

Carte inspirată de bunicul basarabean, născut chiar în Tatar Bunar

„Am scris această carte pentru că bunicul meu era basarabean, născut chiar în Tatar Bunar. M-a intrigat întotdeauna faptul că în acel sat s-a produs un eveniment istoric atât de important, însă prea puțină lumă înțelege, de fapt, ce s-a întâmplat atunci. Răscoala de la Tatar Bunar a fost o revoltă de inspirație bolșevică și a fost coordonată abil de agenții ruși de dincolo de Nistru, apoi umflată în propaganda sovietică a vremii prin oameni influenți precum Henri Barbusse, Romain Rolland și, fără voia lui, Albert Einstein. Pentru istoria modernă a României, răscoala din 1924 a fost prima tentativă prin care comunismul a încercat să intre în țara noastră și să distrugă ideea de România Mare. Mișcarea a fost atunci înăbușită printr-o intervenție militară dură. România a mai câștigat un respiro de 20 de ani până când cursul istoriei noastre s-a schimbat dramatic pentru cel puțin o jumătate de veac”, spune Andrei Țigănaș, autorul cărții.


Cartea „Războiul care a ținut trei zile”

La evenimentul de lansare vor vorbi:
- Prof. dr Ioan Bolovan, directorul Institutului de Istorie „George Barițiu” al  Academiei Române;
- Ovidiu Pecican, istoric și scriitor;
- Radu Țuculescu, scriitor;

Din partea editurii StoryCraft, cea care a făcut posibilă publicarea cărții, vor participa:
- Daniel Zărnescu, scriitor, creator de conținut online și fondatorul editurii;
- Roxana Popa, editor și consultant în cadrul StoryCraft.


CITEȘTE ȘI:
Poveștile fotografilor Revoluției din Cluj, cuprinse într-un volum: „Fotografii sunt creatorii memoriei vizuale a unei întregi comunități”

 

Lansarea va fi moderată de jurnalista Alina Vigoniuc, prezentatoare de emisiuni la Radio Cluj.


Un roman captivant

„Romanul te prinde ușor și e greu să-l mai lași din mână după ce îl începi. Scriitura e foarte dinamică, iar povestea are multe întorsături de situație surprinzătoare. Cartea pune lupa pe un eveniment istoric al României destul de puțin cunoscut, pentru care există puține surse.  Andrei, autorul, e ardelean, clujean, dar are origini rusești din zona Basarabiei și s-a documentat intens, cot la cot cu profesori universitari de istorie. Nu în ultimul rând, „Războiul care a ținut trei zile” e în context cu realitatea istorică actuală (Ucraina), iar pasionații de istorie și politică vor regăsi aceleași metode rusești de agitare a treburilor interne ale unui stat suveran”, spune Daniel Zărnescu, fondatorul editurii StoryCraft din București.

Lansarea cărții are loc marți, 5 septembrie de la ora 19:00, cu sprijinul Fundației Universității Babeș-Bolyai în Sala Jean Monnet a Facultății de Studii Europene, situată în centrul Clujului, pe strada Emmanuel de Martonne nr. 1. 

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Mircea Cărtărescu a câștigat Premiul FIL, în valoare de 150.000 de dolari, la Târgul Internațional de Carte Guadalajara din Mexic

„Simfonia semnelor”, povești de viață tulburătoare, prezentate cu responsabilitate și empatie într-o carte a Adrianei Săftoiu. „În Scoția sunt un om normal, în timp ce în România aș fi doar un surd”

Ultimele Stiri
abonare newsletter