Artă & Cultură

Mircea Cărtărescu a câștigat Premiul FIL, în valoare de 150.000 de dolari, la Târgul Internațional de Carte Guadalajara din Mexic

Scriitorul român Mircea Cărtărescu a primit sâmbătă, 26 noiembrie, Premiul FIL pentru Literatură în Limbi Romanice a Târgului Internațional de Carte Guadalajara din Mexic.

Mircea Cărtărescu a primit sâmbătă, 26 noiembrie, Premiul FIL pentru Literatură în Limbi Romanice. FOTO: Facebook/ Mircea Cărtărescu Mircea Cărtărescu a primit sâmbătă, 26 noiembrie, Premiul FIL pentru Literatură în Limbi Romanice. FOTO: Facebook/ Mircea Cărtărescu

 

 


Mircea Cărtărescu a fost ales dintre 80 de scriitori din toată lumea, pentru „proza sa imaginativă şi orbitoare”, potrivit organizatorilor. Scriitorul român a fost aplaudat minute în șir pe scena din Mexic, la decernarea premiului.

 


„Am cele mai bune păreri despre FIL Guadalajara. Am văzut multe târguri de carte în toată lumea și cred că acesta e special, e cel mai frumos. Arată că oamenilor chiar le pasă de cărți și de cititori. M-aș bucura să mă întorc”, a declarat autorul, citat de Cultura la dubă.

În 2016, un alt român primea aceeași distincție – Norman Manea. Acest premiu prestigios în lumea literară a mai fost acordat în trecut și scriitorilor Antonio Lobo Antunes, Enrique Vila-Matas, Emmanuel Carrere, Yves Bonnefoy. 


Premiul, în valoare de 150.000 de dolari

Premiul primit de scriitorul român pentru Literatură în Limbi Romanice este în valoare de 150.000 de dolari, scrie Ziare.com

Juriul a apreciat că el „este un scriitor multilateral de stil maximalist care se inserează deplin în tradiţia literaturii mondiale, interpelându-şi de la oniric şi până la existenţial cititorii şi criticii din întreaga lume”.


„Premiul FIL e cu adevărat unul dintre cele mai valoroase (în toate sensurile) premii literare care există. Mă aflam la Guadalajara când l-a primit, acum cinci ani, Emmanuel Carrere. Trebuie să fi fost vreo mie de oameni în sală, toate oficialităţile posibile. Nici nu mi-a trecut prin cap vreodată că o să fiu în lista lor de ”ganadores”, la un loc cu Nicanor Parra, Juan Goytisolo, Antonio Lobo Antunes, Claudio Magris, Enrique Vila-Matas, Emmanuel Carrere, Yves Bonnefoy sau compatriotul nostru Norman Manea, între mulţi alţii”, a scris pe Facebook Mircea Cărtărescu, după ce a aflat că este câştigător.

Mircea Cărtărescu, poet, prozator, eseist, critic literar şi publicist, a publicat numeroase volume, începând cu 1980, care i-au fost traduse în peste 20 de limbi.

CITEȘTE ȘI:

Mircea Cărtărescu a primit titlul de Doctor Honoris Causa la UBB. Scriitorul: „Clujul și-a modificat starea de spirit”

abonare newsletter