Artă & Cultură

Ziua Porților Deschise la Castelul Banffy din Bonțida, în weekend. Intrarea este gratuită!

Ziua Porților Deschise la Castelul Bánffy din Bonțida revine anul acesta cu o instalație interactivă care folosește realitatea augmentată și realitatea virtuală.

FOTO: EC - Amanda Maier FOTO: EC - Amanda Maier

 

 


Clujenii sunt invitați sâmbătă, 22 octombrie, la Ziua Porților Deschise la Castelul Bánffy din Bonțida, eveniment ce va avea în prim-plan un „Experience Room”. Instalația interactivă folosește realitatea augmentată și realitatea virtuală pentru a recrea momente din istoria imaginară a unei familii nobiliare din Transilvania.

 


Intrarea este liberă, anunță organizatorii.

„Pe 22 octombrie 2022, vom organiza Ziua Porților Deschise la Castelul Bánffy din Bonțida, în cadrul căreia vom vernisa Experience Room, parte a proiectului ARTECH. Experience Room este o instalație interactivă care folosește realitatea augmentată și realitatea virtuală pentru a recrea momente din istoria imaginară a unei familii nobiliare din Transilvania. Proiectul este finanțat de Uniunea Europeană prin programul Europa Creativă și Fondul Cultural Național din Ungaria. Intrarea este gratuită!”, au anunțat organizatorii pe Facebook.


200.000 de lei pentru renovarea Castelului Banffy

Campania de încurajare a colectării selective organizate la ediția de anul acesta a festivalului s-a încheiat cu o donație de 200.000 de lei pentru renovarea castelului.

De la ziduri pe punctul de a se prăbuși, la un castel ce găzduiește constant evenimente, expoziții new media și concerte, castelul Bánffy din Bonțida a trecut, în ultimii ani, printr-o transformare vizibilă pentru toți participanții la Electric Castle. Parte din această schimbare se datorează și campaniilor de încurajare a colectării selective organizate cu fiecare ediție de festival, care se încheie cu donații pentru renovarea castelului. În 2022, pentru al 4-lea an consecutiv, compania Lidl România continuă să investească în comunitatea care găzduieşte festivalul Electric Castle şi susţine renovarea castelului Banffy din Bonţida.


Donaţia face parte din campania de încurajare a colectării selective printre participanţi, „Tu reciclează, Lidl donează”, demarată împreună cu organizatorii festivalului: pentru fiecare PET sau doză de aluminiu colectată, Lidl a promis că donează 1 leu pentru renovarea castelului. Anul acesta, timp de 5 zile, participanţii la festival au colectat peste 15.000 de recipiente în cele 3 aparate de colectare selectivă automată, de trei ori mai multe decât în anul anterior. Pentru a încuraja şi pe viitor participanţii la festival să colecteze selectiv, Lidl a decis să doneze de peste 13 ori mai mult, suma finală donată ajungând la 200.000 de lei, bani care vor fi direcţionaţi către restaurarea monumentului.

Din 2019, Lidl România a investit în total 540.000 de lei în renovarea castelului Banffy, iar suma donată anul acesta, de 200.000 de lei, va fi folosită pentru lucrări de racordare la energie electrică şi modernizarea celei existente. Banii sunt donaţi către fundaţia Transylvania Trust, care coordonează proiectul de reabilitare a monumentului din Bonţida.


Castelul Banfy este considerat cea mai frumoasă construcţie în stil baroc din Transilvania. În ultimii ani, castelul a trecut prin ample lucrări de restaurare şi, astfel, în fiecare an, turiștii mai descoperă câte o filă din istoria locului. Proiectul de restaurare a castelului Banffy a câştigat marele premiu pentru protecţia patrimoniului cultural al Uniunii Europene.

Scurt istoric al castelului

Castelul Banffy, cunoscut ca Versailles-ul Transilvaniei, este un asamblu arhitectonic construit de familia Bánffy în comuna Bonțida, județul Cluj. Construcția acestui castel au început în anul 1437 și s-a finalizat 400 de ani mai târziu, în 1890.

Între 1704 și 1711, castelul a fost avariat în timpul războiul de independență condusă de Francisc Rákóczi al II-lea, necesitând reconstrucții și reparații în mai multe locuri.

În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, castelul a fost folosit ca spital militar. În anul 1944, clădirea a fost serios afectată în momentul în care trupele germane aflate în retragere au atacat, jefuit și incendiat întreg ansamblul. Întregul mobilier, bine-cunoscuta galerie de portrete și biblioteca au fost distruse.

Contele Nicolae (Miklós) Bánffy, proprietarul castelului la acel moment, inițiase o negociere a Ungariei cu România pentru ca ambele state să schimbe tabăra și să întoarcă armele împotriva Germaniei, devastarea castelului se presupune a fi o acțiune de vendetă a guvernului german la adresa baronului.

În prezent, Castelul Bánffy este un simbol al Clujului prin faptul că a devenit un spațiu pentru manifestări culturale, între care și cunoscutul festival Electric Castle, proiecții de film în cadrul TIFF și Zilele Castelului Bánffy.

CITEȘTE ȘI:

Participanţii la Electric Castle pot contribui la renovarea castelului Bánffy cu ajutorul reciclării

Ultimele Stiri
abonare newsletter