Administrație

Cum va recupera Primăria Cluj-Napoca prejudicii de 2 mil €? A dat în judecată Curtea de Conturi, Guvernul, Ministerul Educației și Finanțele

Monitorul de Cluj a arătat săptămâna trecută că auditorii Curții de Conturi au găsit mai multe nereguli la Primăria Cluj-Napoca, care i-au adus prejudicii de 2 milioane de euro. Municipalitatea spune că o parte din bani au fost recuperați, iar pentru cealaltă parte se judecă în instanță cu Camera de Conturi Cluj, cu două ministere, inclusiv cu Guvernul României.

Primarul Emil Boc, alături de premierul Nicolae Ciucă și ministrul de Interne Lucian Bode Primarul Emil Boc, alături de premierul Nicolae Ciucă și ministrul de Interne Lucian Bode

 

Nereguli și prejudicii de 2 milioane de euro în plin an pandemic. Asta au au găsit inspectorii Curţii de Conturi la Primăria Cluj-Napoca, potrivit unui audit realizat pe anul 2020. Potrivit Raportului Curții de Conturi privind finanțele publice locale pe anul 2020 la Primăria Cluj-Napoca au fost descoperite prejudicii în valoare de 191.000 lei și abateri financiar contabile care se ridică la suma de 9.196.000 lei. 


Citiți știrile monitorulcj.ro și pe Google News

Cele mai mari nereguli se referă la relațiile dintre municipalitate și Compania de Transport Public (CTP) Cluj-Napoca, respectiv Societatea de Termoficare Napoca SA.

Astfel, Curtea de Conturi susține că Primăria a subvenționat abonamentele de transport pentru elevi, fără a recupera acești bani de la Compania de Transport, iar în acest fel s-a creat un prejudiciu de 7 milioane de lei.


Alte nereguli se referă la faptul că municipalitatea nu a înregistrat în evidența contabilă participarea la capitalul social al Societății de Termoficare Napoca în valoare de 4,2 milioane lei.

Curtea de Conturi mai arată și că „în perioada octombrie – decembrie 2020, au fost efectuate plăți în sumă totală de 3.087.447 lei, reprezentând subvenții acordate din bugetul local pentru finanțarea costurilor de operare aferente serviciului public de salubrizare menajeră, fără respectarea prevederilor legale privind ajutorul de stat, respectiv autorizarea acestora de către Consiliul Concurenței”.


Într-un răspuns la solicitarea monitorulcj.ro, reprezentanții Primăriei susțin că o parte din acești bani au fost recuperați.

„Participarea la capitalul social al Societății Comerciale Termoficare Cluj-Napoca în sumă de 4.231.000 lei a fost înregistrată în contabilitate în luna mai 2021. Camera de Conturi Cluj a considerat măsura dispusă ca fiind dusă la îndeplinire. Pentru recuperarea de la bugetul de stat a subvențiilor în sumă de 7.011.781 lei acordate de municipiul Cluj-Napoca operatorului de transport public local, s-a înregistrat la instanța de Judecată a Curții de Apel Bucuresti un dosar având ca obiect  «obligația de a face» reclamant fiind municipiul Cluj-Napoca, iar pârâți fiind Ministerul Educației, Ministerul Finanțelor Publice, Guvernul României”, spune Iulia Perșa, șef Birou Mass-Media din cadrul Primăriei Cluj-Napoca.


În ceee ce privește subvențiile acordate din bugetul local pentru finanțarea costurilor de operare aferente serviciului public de salubrizare menajeră în valoare de 3.087.447 lei, municipalitatea spune că măsura „este contestată la Tribunalul Cluj unde s-a înregistrat un dosar prin care se solicită «anularea în parte a închererii emisă de Comisia de soluționare a contestațiilor din cadrul Curții de Conturi a României ca fiind nefondat și nelegală și anularea în parte a Deciziei emisă de Camera de de Conturi Cluj» și suspendarea executării actelor atacate până la soluționarea definitivă a cererii de anulare”. 

„Reclamanți sunt municipiul Cluj-Napoca și Primarul Municipiului Cluj-Napoca, iar pârâți sunt Curtea de Conturi a României și Camera de Conturi Cluj”, a mai spus Perșa.


Alte nereguli descoperite de Curtea de Conturi la Primăria Cluj-Napoca: 

  •  „Nu a fost înregistrat în domeniul public al UAT Municipiul Cluj-Napoca, respectiv în evidența contabilă, drumul nemodernizat denumit «Drumul Radului», în condițiile în care pe acest drum au fost efectuate în anul 2020 cheltuieli cu reparații curente de întreținere străzi nemodernizate, în sumă de 1.842.631,11 lei;”
  •  „În perioada 2018-2020, nu a fost stabilit și încasat impozitul pe teren și clădiri, în cuantumul cuvenit, nefiind realizate venituri în sumă de 32.015 lei (26.590 lei debit și 5.425 lei majorări de întârziere);”

„Situația mijlocului fix «Drumul Radului»  - au fost clarificate unele date de identificare /mod de stabilire valoare și situație juridică aferente drumului, care, în fapt, conform Cărții Funciare se identifică ca fiind «Drum Față de la Coada Teleacului» drumul amintit fiind înregistrat în domeniul privat al municipiului Cluj-Napoca. Camera de Conturi Cluj a considerat măsura dispusă ca fiind dusă la îndeplinire. Impozitul pe clădiri și teren pentru perioada 2018 – 2020 în valoare de 32.015 lei a fost încasat în totalitate. Camera de Conturi Cluj a considerat măsura dispusă ca fiind dusă la îndeplinire”, a conchis Perșa.

CITEȘTE ȘI:

Curtea de Conturi pune tunurile pe ANAF să înceapă controalele la influenceri și vloggeri. 1,6 miliarde euro minus la buget!

Primăria Cluj-Napoca „faultată” de Curtea de Conturi. 2 milioane €, nereguli și prejudicii

Directorul DGASPC Cluj, DEMIS de Consiliul Județean! Tămaș: „O mascaradă marca Alin Tișe”. CJ: „Curtea de Conturi arată mai multe ilegalități”

Ultimele Stiri
abonare newsletter