Administrație

Costuri de 250 de milioane de lei în plus pentru Autostrada Transilvania. Tronsonul de la Nădășelu până la Poarta Sălajului, 20% finalizat. VIDEO

Alunecările masive de teren care au îngreunat lucrările la Autostrada Transilvania impun o creștere a costurilor de 250 de milioane de lei, conform estimărilor constructorului.

Tronsonul de la Nădășelu până la Poarta Sălajului a ajuns la 20% stadiu de execuție. Foto: Facebook/ Asociația Pro Infrastructură. Tronsonul de la Nădășelu până la Poarta Sălajului a ajuns la 20% stadiu de execuție. Foto: Facebook/ Asociația Pro Infrastructură.

 

 


O filmare realizată cu drona de specialiștii din cadrul Asociației Pro Infrastructură arată complexitatea lucrărilor la autostradă. Aceștia estimează că deschiderea traficului pe Nădășelu-Zimbor ar putea avea loc la finalul anului 2023, „în cel mai optimist scenariu”.

 


„Un munte de muncă și un sfert de miliard în plus pe Autostrada Transilvania. Tot tronsonul de 42 de kilometri de la Nădășelu până la Poarta Sălajului a ajuns la un stadiu fizic în jur de 20% și este singurul proiect finanțat prin PNRR aflat momentan în execuție.

 


Citiți știrile monitorulcj.ro și pe Google News


Este contractat complet cu același constructor, UMB, care este foarte bine mobilizat, cu aproximativ 1000 de muncitori, având un avans bun la structuri (cu elevații ridicate la multe dintre ele), săpături, ziduri de sprijin, drenuri și taluzări. Fabrica de grinzi de la Zimbor se pregătește de producție”, au scris, cei din cadrul Asociației Pro Infrastructură, pe Facebook.

Lucrări complexe și costuri mari

Conform acestora dar și imaginilor video, proiectul este de o complexitate semnificativă, astfel că se explică creșterea costurilor față de cele anterior estimate.


„Complexitatea proiectului este evidentă din imagini și din cifre: 8,7 km de poduri și viaducte (peste 20% din distanță), 12 milioane metri cubi de săpătură, 140 km de piloți forați pentru cele 33 de structuri și (vom vedea câte) ziduri de sprijin. Dar și un nod rutier la Zimbor și o descărcare temporară la Poarta Sălajului, plus două spații de servicii cu 30 de puncte de încărcare pentru vehicule electrice.

Toate croșetate prin dealurile transilvănene instabile. Că veni vorba, în două locuri cu alunecări masive de teren trebuie modificată soluția tehnică, antreprenorul general estimând costuri suplimentare de 250 milioane lei. În zona Nădășelu (minutul 1:45 din filmare) se propune un viaduct în aval față de un simplu debleu licitat și contractat, iar în apropiere de Topa Mică (minutul 9:00) un tunel cut&cover, în planurile inițiale fiind desenat tot un debleu”, explică Asociația Pro Infrastructură.


De asemenea, se arată că există păduri care trebuie tăiate după ce au fost scoase din circuitul forestier acum trei luni, situația castrului roman de la Zimbor fiind în continuare neclară, iar CNAIR încă nu a decis asupra celor două soluții necesare.

„Concluzia? Final de 2023 pentru deschiderea traficului pe Nădășelu-Zimbor, în cel mai optimist scenariu, DACĂ autoritățile își asumă responsabilitatea și rezolvă imediat blocajele birocratice și contractuale amintite și DACĂ dealurile buclucașe decid să stea locului, iar constructorul reușește să mențină, sau chiar să crească, mobilizarea excelentă de până acum”, mai notează cei de la Asociația Pro Infrastructură.

În ceea ce privește lucrările pe lotul Nădășelu-Zimbor, în lungime de 30 de km, acestea au ajuns la aproximativ 25% execuție după primul an de șantier. Porțiunea a fost considerabil afectatp de alunecările de teren, unele producându-se chiar și la mai puțin de o lună distanță. Spre exemplu, anul trecut în septembrie a avut loc o alunecare de teren în apropiere de localitatea Sâncraiu Almașului, în mai puțin de o lună fiind urmată de alta. De asemenea, vremea rea din această iarnă l-a determinat pe constructorul UMB să își mute zeci de utilaje de pe șantierul Autostrăzii Transilvania în sudul țării, întrucât condițiile meteo nu au permis desfășurarea lucrărilor în zonă.

În afară de cei 30 de kilometri de la Nădășelu la Zimbor, UMB mai are contractată și porțiunea de 12 km de la Zimbor la Poarta Sălajului, în total cei 42 de kilometri care sunt incluși la finanțare prin PNRR.

Contractele pe cele două tronsoane legate între ele, Nădășelu-Zimbor-Poarta Sălajului, însumează două miliarde de lei fără TVA, iar lucrările au fost prevăzute să dureze minim 3 ani din cauza reliefului dificil. În zonă se vor construi 26 de poduri și viaducte de diferite lungimi, care vor fi săpate de deblee la 20-30 de metri adâncime. Unul dintre acestea va ajunge până la 75 de metri.

Sursă video: Youtube/ Asociația Pro Infrastructură

CITEȘTE ȘI:

Care este stadiul lucrărilor pe Autostrada Transilvania, între Zimbor și Poarta Sălajului? Am putea circula pe acest lot doar în 2024. VIDEO

abonare newsletter