Administrație

Constructor român, desemnat să execute primele lucrări la Spitalul Regional de Urgență Cluj! Va avea la dispoziție 8 luni pentru finalizarea lucrărilor.

Spitalul Regional de Urgență Cluj are acum constructor. Antreprenorul român va trebui să finalizeze primele lucrări în termen de 8 luni, de la emiterea ordinului de începere a acestora.

Așa va arăta Spitalul Regional de Urgență Cluj / Foto: Bogdan Pivariu - Facebook Așa va arăta Spitalul Regional de Urgență Cluj / Foto: Bogdan Pivariu - Facebook

 

 


Primarul comunei Florești, Bogdan Pivariu, a anunțat cine este câștigătorul licitației pentru realizarea primelor lucrări de construcții ale Spitalului Regional de Urgență Cluj. Este vorba despre un constructor român - Ubitech Construcții SRL. 

Constructorul va avea la dispoziție 8 luni să finalizeze lucrările, de la data emiterii ordinului de începere a acestora. 


CITEȘTE ȘI:
Model 3D. Spitalul Regional din Cluj va avea un turn de urgențe pandemice! Costurile, majorate: „Cea mai mare clădire după Casa Poporului” VIDEO

 

Potrivit primarului Pivariu, această etapă presupune lucrări de organizare de șantier, excavare grosieră a pământului, devierea rețelelor de utilități și amenajarea căilor temporare de acces precum și construcția unei incinte etanșe de pereți mulați și ziduri de sprijin din piloți forați.


„A fost desemnat astăzi (n.red. - miercuri, 13 decembrie 2023) antreprenorul pentru primele lucrări de construcții ale Spitalului Regional de Urgență Cluj, cel mai important proiect de infrastructură spitalicească din Regiunea Nord-Vest a României. Agenția Națională pentru Dezvoltarea Infrastructurii în Sănătate a desemnat câștigătorul licitației în valoare de 52.277.047,79 lei (fără TVA). Câștigătorul, antreprenorul român Ubitech Construcții SRL, va avea la dispoziție 8 luni pentru finalizarea lucrărilor, de la emiterea ordinului pentru începerea acestora (…) Semnarea contractului va fi posibilă după expirarea perioadei de 10 zile pentru depunerea eventualelor contestații. La finalizare, Spitalul Regional de Urgență Cluj va avea o suprafață construită totală de 184.013 mp, din care 176.638 clădirea principală, structurată pe 8 niveluri S+P+5E+Eth, heliport. Suprafața terenului pe care va fi construit viitorul spital este de 143.064 mp”, a transmis primarul Bogdan Pivariu. 

Intrarea în Spitalul Regional de Urgență Cluj / Randare proiect: Bogdan Pivariu - Facebook

Spitalul Regional de Urgență va avea 8 niveluri

Proiectul Spitalului Regional de Urgență prevede o suprafață totală construită de 176.638 mp și va avea 1400 de locuri de parcare, dintre care 943 exterioare și 457 subterane. 


De asemenea, spitalul va avea o capacitate totală de 849 de paturi. 

Clădirea principală a Spitalului Regional de Urgență Cluj va avea 8 niveluri: subsol, parter, 5 etaje și etaj parțial compus din spații tehnice și heliport. Subsolul, parterul și etajul 1 sunt dezvoltate pe întreaga amprentă a clădirii, iar de la etajul 2 până la etajul 5 este prevăzută delimitarea a 3 turnuri de spitalizare.


CITEȘTE ȘI:
Sute de camioane vor trece zilnic prin Florești când încep lucrările la Spitalul Regional. Pivariu: „E costul pe care trebuie să-l plătim”

 

Unitatea va funcționa după un model de operare bazat pe centre clinice și va avea 743 de paturi pentru îngirjiri acute în regim de internare, 106 paturi pentru îngrijiri critice (inclusiv terapie internsivă, terapie intensivă de urgență și terapie intersivă de urgență și îngrijiri a arșilor).

Clinicile prevăzute în ambulatoriu sunt următoarele:

  • Clinică pre-internare
  • Clinică medicală
  • Clinică de medicina muncii
  • Clinică de neurologie 
  • Clinică de terapie a durerii
  • Clinică de chirurgie
  • Clinică de ortopedie
  • Clinică de oftalmologie
  • Clinica ORL/de otorinolaringologie
  • Clinica Mama și Copilul
  • Clinica de flebologie

Acest spital va înlocui rolurile și va prelua responsabilitatea pentru toți pacienții acuți și de urgență ai Spitalului Județean de Urgență Cluj-Napoca, cu excepția a două departamente de obstetrică/ginecologie, care vor fi menținute în locația lor actuală. 

Turn de urgență pandemică

Autoritățile au învățat câteva ceva în urma pandemiei de COVID-19. În cadrul proiectului, pentru urgențe în pandemie a fost identificată o strategie de răspuns la solicitări prin asigurarea posibilității de separare a unei părți a spitalului.

CITEȘTE ȘI:
Spitalul Regional Cluj nu va fi funcțional în 2027. Alexandru Rafila: „Probabil cel de la Iaşi va fi gata primul”

 

Astfel, Spitalul va avea un turn de urgență „pandemică”, în care vor fi posibile:

  • creșterea capacității secțiilor subintensive
  • diferențierea fluxurilor de circulație ale diverșilor utilizatori
  • asigurarea unor facilități adecvate pentru personal
  • identificarea domeniilor de spijinire a personalului în coordonarea activităților
O parte a Spitalului Regional de Urgență Cluj /Randare proiect: Bogdan Pivariu - Facebook

În caz de pandemie, acest turn va asigura un total de 247 de paturi pe cele 4 etaje de spitalizare. Dacă ele nu vor fi de ajuns, capacitatea este adaptabilă, de la 164 de paturi în varianta cu 1 pacient în salon, până la 328 de paturi, în varianta internării a 2 pacienți în fiecare salon.

Totodată, 14 paturi ATI din etajul 1 sunt incluse în scenariul de separare în caz de pandemie. 

Tot ca răspuns la situații de urgență, dar non-pendemice, există și un scenariu care implică creșterea numărului de paturi în camerele de spitalizare cu un singur pat, planificate în prezent. Această opțiune oferă o capacitate suplimentară de aproximativ 210 paturi , prevăzute cu facilitățile necesare.

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Un Spital de Mari Arși ar putea fi înființat la Cluj. Alin Tișe: „E o idee. Poate după ce se dă în funcțiune Spitalul Regional”

Bugetul local, majorat cu 392 mil. lei. Boc vrea să înceapă centura metropolitană odată cu Spitalul Regional: „Partea Cluj-Florești se lărgește de la 3 la 6 benzi, până la spital”

abonare newsletter