Administrație

Care este stadiul lucrărilor la noul sediu al Academiei de Muzică din Cluj? Construcția a fost începută în urmă cu doi ani. FOTO

Lucrările la noul sediu al Academiei de Muzică sunt în toi. Constructorul a publicat o nouă serie de imagini.

Viitoarea Academie de Muzică/ Foto: Constructii Erbasu - Facebook Viitoarea Academie de Muzică/ Foto: Constructii Erbasu - Facebook

 

 


În luna ianuarie 2021 au început lucrările la noul sediu al Academiei de Muzică din Cluj-Napoca, în „clădirea ruină” de pe strada Bucium. Câștigătorul contractului de proiectare și execuție a lucrării a fost asocierea Construcții Erbașu SA & Concelex Engeneering SRL & Terra Gaz Construct SRL. Durata totală a execuției este de 24 de luni.

 


În prezent lucrările continuă într-un ritm alert. 

CITEȘTE ȘI:
Lucrările la noul sediu al Academiei de Muzică sunt în toi. Ministrul Cseke Attila, vizită pe șantier
37 de milioane de euro pentru Academia de Muzică: sediu, cămine și sală de concerte

Care este stadiul lucrărilor?

Firma de Construcții Erbașu a postat pe contul de Facebook o serie de mai multe fotografii cu stadiul lucrărilor la noul sediu al Academiei de Muzică „Gheorghe Dima”.


Potrivit constructorilor, la viitoarea sală de spectacole a fost finalizată structura de rezistență din beton și montată confecția metalică pentru acoperiș.

Lucrările la viitoarea Academie de Muzică din Cluj-Napoca/ Foto: Constructii Erbasu - Facebook

„Noul sediu al Academiei Naționale de Muzică „Gheorghe Dima" din Cluj-Napoca prinde contur pe zi ce trece și urmează să devină locul în care studenții academiei vor putea studia în cele mai bune condiții. Avansăm într-un ritm susținut cu lucrările și am făcut pași importanți în ultima perioadă:


  • la nivelul clădirilor ce vor găzdui universitatea, căminul studențesc, atelierul și sala de sport: am finalizat termosistemul, iar în prezent lucrăm la montarea ultimelor tâmplării exterioare și la realizarea tencuielii decorative. În paralel, la interior, înaintăm cu finisajele, respectiv: tencuieli, vopsitorii lavabile, placări cu gresie și faianță, realizarea tavanelor casetate și de gips carton, precum si la realizarea instalațiilor electrice, HVAC, termice și sanitare.
  • la viitoarea sală de spectacole: a fost finalizată structura de rezistență din beton și a fost montată confecția metalică pentru acoperiș. Acum, ne ocupăm de montarea podului tehnic și de realizarea învelitorii. Totodată, la interior au fost începute lucrările de instalații electrice, termice și sanitare”, a transmis compania Construcții Erbasu pe pagina de Facebook.
Lucrările la viitoarea Academie de Muzică din Cluj-Napoca/ Foto: Constructii Erbasu - Facebook

Sală de spectacole pentru o mie de persoane

După finalizarea lucrărilor, Academia Națională de Muzică „Gheorghe Dima" din Cluj-Napoca va deveni un adevărat „hub” cultural și educațional ce va beneficia de:

  • sală de spectacole cu o capacitate de 1000 de persoane
  • sală de orgă cu 216 de locuri
  • amfiteatru cu 224 de locuri
  • bibliotecă
  • săli de curs
  • săli de studiu individual
  • diferite alte săli (repetiţii, de încălzire pentru artişti, săli individuale pentru dirijor şi solist, săli de regie etc.)
  • laboratoare
  • vestiare pentru artişti
  • spaţiu pentru depozitarea decorurilor
  • adăpost de protecţie civilă pentru 140 de persoane la demisolul clădirii
  • cămin studențesc cu 56 de camere pentru un număr de 180 de studenţi 
  • sală de sport

CITEȘTE ȘI:
Ludovic Orban promite un nou sediu pentru Academia de Muzică din Cluj-Napoca

După 100 de ani, Academia de Muzică şi Filarmonica vor avea sediu propriu

Amintim că, în luna noiembrie 2020, a fost semnat contractul pentru realizarea extinderii și etajării Corpului C1 în vederea conversiei funcționale în Academia de Muzică, extinderea Corpului C2 și conversia funcțională în ateliere de întreținere pentru clădirea principală, extinderea și amenajarea sălii de sport în corp C4. Contractul are o valoare de 127.883.042 lei,  proiectul fiind finanțat de Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, prin Compania Națională de Investiții.


Academia funcționează într-o clădire retrocedată

Academia Națională de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca, acreditată instituțional cu calificativul „grad de încredere ridicat”, cu toate programele de studii acreditate, oferă programe de studii pentru domeniul muzică, organizate pe trei cicluri universitare: studii de licență (cu forma de organizare la zi şi la distanţă - DID), masterat şi doctorat (şcoală doctorală). Programelor de studii aferente celor trei cicluri de studii universitare li se adaugă: pregătirea personalului didactic, programe postuniversitare de formare și dezvoltare profesională continuă, extensii universitare, master-class.

Cu toate acestea, cei peste 1.000 de studenți și personalul academic își derulează activitatea într-un imobil care nu aparține de drept Academiei, acesta fiind retrocedat către Episcopia Română Unită cu Roma de Cluj-Gherla, și care este și în grav dezacord cu necesitățile instituției privind spațiul, atât ca suprafață, cât și ca funcționalități.

Sediul Academiei va fi în locul unui spital de urgențe care trebuia să fie construit în Cluj-Napoca, pe strada Bucium din cartierul Mănăștur. Mai bine de două decenii, Academia nu a avut un sediu în care să își desfășoare activitatea, deși în fiecare an se înscriu peste 2.000 de studenți.

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Academia de Muzică din Cluj-Napoca ar putea introduce luteria ca materie opţională de studiu

Academia de Muzică din Cluj-Napoca ar putea introduce luteria ca materie opţională de studiu

Ultimele Stiri
abonare newsletter